|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r214i] Kwadratowe koła
remo_78 - Pią Lut 08, 2013 16:29 Temat postu: [r214i] Kwadratowe koła Witam!
Od jakiegoś czasu mam wrażenie dyskomfortu jazdy miom roverkiem jakbym jechał na kwadratowych kołach. Da sie to odczućna prostej gładkiej drodze szczególnie z tyłu na miejscu pasażera. Co to może być: felga stalowa, opona (2 letnie MATADORY) czy może amortyzatory mogą tak o sobie dawać znać (w zeszłym roku miałem z tyłu 30% sprawności teraz pewnie bliskie zero). Nakierujcie mnie proszę, bo ostatnio trochę włożyłem kasy w auto i chciałbym aby kolejny wydatek był racjonalny.
ADI-mistrzu - Pią Lut 08, 2013 16:35
Ja masz amortyzatory zero to wydatek jest raczej racjonalny
Spróbuj się przejechać wózkiem bez amortyzacji a zobaczysz że nawet gładka powierzchnia nie jest gładka. Zresztą do tego służą, aby amortyzować nierówności powierzchni, jeśli tego niema to samochód może się nawet odbijać.
kzrr - Pią Lut 08, 2013 16:48
Całkiem sensownie napisane http://www.mototechnika.r...ortyzatory.html
Na Twoim miejscu podjechałbym do jakieś najbliższej stacji kontroli pojazdów i poprosił o sprawdzenie amorów. Pewnie koszt tego będzie niewielki a będziesz wiedział (albo potwierdzisz) że są one do wymiany.
robsson78 - Pią Lut 08, 2013 17:54
Amorki swoją drogą a może któraś felga jest krzywa.
kangaroo69 - Pią Lut 08, 2013 19:32
Ja przy 60 procentach odczuwam dyskomfort, kolego pora kupić amortyzatory
Marcin1642 - Pią Lut 08, 2013 22:12
30% sprawności amortyzatora to daje jedynie sprężyna, jak wyjmiesz taki amortyzator to w rekach go będziesz rozciągał i ściskał jak gumę.
Amortyzatory do wymiany.
remo_78 - Sob Lut 09, 2013 13:37
Jak w zeszłym roku miały 30% to pewnie w tym mają coś koło zera. Coś będzie trzeba pomyśleć komplet nowych 400 PLN, poszukam używanych może. A powiedzcie mi czy w moim roverze coś w tylnym zawieszeniu ma jescze prawo się zepsuć dając odczucie jazdy jak na kwadratowych kołach? Swego czasu myślałem że może jakiś zacisk się zapiekł, faktycznie w jednym kole klocków nie szło ruszyć ale spiłowałem i teraz ok. Ale może jakieś gumy/tuleje mogły pójść czy coś???
robsson78 - Sob Lut 09, 2013 13:44
kangaroo69 napisał/a: | Ja przy 60 procentach odczuwam dyskomfort, kolego pora kupić amortyzatory |
A myślisz że nowe to mają 100%
Ponawiam pytanie. Co z felgami ?
remo_78 - Sob Lut 09, 2013 14:10
Z felgami musiałbym wulkanizatora odwiedzić. Mój rover chyba czuję przypływ jakiejś gotówki, może w końcu w totka wygram
|
|