Zobacz temat - [r75]Spalanie a komputer i ogólnie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [r75]Spalanie a komputer i ogólnie

sebol11 - Pon Lut 11, 2013 18:27
Temat postu: [r75]Spalanie a komputer i ogólnie
Witam.Powiedzcie na ile realne jest spalanie pokazane na wyświetlaczu? Na komputerze mam pokazane w trasie 12-13l a w mieście ok 15.Wydaje mi się ,że jednak spala więcej gdyż spalanie gazu na trasie jest na poziomie ok.18-19l a taka duża różnica jest raczej mało realna...Ostatnio wymieniłem VIS-y i świece.Co jeszcze można zrobić aby zmniejszyć spalanie?
Adsik - Pon Lut 11, 2013 18:48

sebol11 napisał/a:
Co jeszcze można zrobić aby zmniejszyć spalanie?

Jeździć ekonomczniej.

rafalmis1 - Pon Lut 11, 2013 19:01

Kmputer pokazuje ci spalanie benzyny, nie gazu.
Nie wiadomo czy masz dobrze ustawiony współczynnik spalania

vis-y moim zdaniem do regeneracji ponieważ takie spalanie to naprawdę za dużo, ja mam ciężką nogę i wychodzi mi teraz 15.5 gazy

I jeszcze może być taka kwestia jak była u mnie, że klapka od vis-a balance nie pracowała w pełnym zakresie i ciągle była otwarta na 30% przez co benzyny mi wychodziło 12.3 w trasie

[ Dodano: Pon Lut 11, 2013 19:01 ]
Jeszcze filt powietrza wymien

sebol11 - Pon Lut 11, 2013 19:13

Visy kupiłem i profilaktycznie zregenerowałem.
Filtr powietrza wymieniałem nie tak dawno.Może jeszcze jak wrócę do domu to zrzucę kolektor i go wyczyszczę ale czy to pomoże? Klapki VIS jak sprawdzałem przy wymianie silniczków chodzą bardzo luźno.
ps. Adsik podany wynik jest przy jeździe ekonomicznej.Wcześniej jeżdżąc kilka lat po swojemu potrafił spalić mi 30l...

xROnx - Pon Lut 11, 2013 20:38

sebol11 napisał/a:
Na komputerze mam pokazane w trasie 12-13l a w mieście ok 15.Wydaje mi się ,że jednak spala więcej gdyż spalanie gazu na trasie jest na poziomie ok.18-19l a taka duża różnica jest raczej mało realna...

LPG na trasie 18-19l to sporo... nawet gigantycznie sporo. Mi w mieście pali teraz 18l LPG. Ostatnia trasa (ok350km) spalanie wyszło mi 12.5l przy wyłączonej klimie i 3 osobami dorosłymi + narciarski osprzęt w aucie(nie na dachu)
A gaz zakładałeś sam czy kupiłeś już auto z LPG? Może podjedź do gazownika niech sprawdzi czy masz dobrze ustawioną mapę.
sebol11 napisał/a:
Klapki VIS jak sprawdzałem przy wymianie silniczków chodzą bardzo luźno.

Ale jak bardzo luźno? Bardziej "latają luźno" czy chodzą lekko :)
Klekocze Ci kolektor podczas pracy na biegu jałowym?
Jeżeli podczas jazdy przed 3000obr/min czujesz dodatkowego lekkiego kopa i lekko inny dźwięk silnika - bardziej gardłowy, i potem przy 4000obr/min to znaczy że VISy Ci działają i tutaj raczej nie szukałbym przyczyny spalania.

apples - Pon Lut 11, 2013 21:30

sebol11! Temat zamykam.

Odpowiedzi na Twoje pytanie szukaj w następujących tematach: #1, #2, #3.

Następnym razem zanim założysz nowy temat użyj funkcji Szukaj
lub przejrzyj Workshop Manual ROVERki.pl. :wink:

Pozdrawiam,
apples