Zobacz temat - [R400] sworzeń dolny

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] sworzeń dolny

kezmanq - Czw Kwi 25, 2013 16:16
Temat postu: [R400] sworzeń dolny
Przeczytałem mnóstwo tematów na temat sworzni, wiem, że do benzyny jest inny. Tylko wkońcu jaki ? 14mm, 14.5mm ? I drugie pytanie na które też nie znalazłem odpowiedzi. Czy do jego wymiany trzeba wyciągać cała zwrotnicę czy da się to zrobić inaczej ?
sTERYD - Czw Kwi 25, 2013 23:40

zwrotnicę dużo wygodniej jest zdjąć, ale to tylko 3 śruby plus przegub i masz dostęp z każdej strony.
Co do sworznia to nie mierzyłem u siebie, ale dobrałem numer z ic po modelu auta i pasował.

kezmanq - Czw Maj 02, 2013 20:37

wymieniłem dzisiaj ten sworzeń i przy wybijaniu go wypadl jakiś taki pierścień (na łożysku) i nie pamiętam czy go założyłem z powrotem, czy to jakiś ważny element ?
sTERYD - Czw Maj 02, 2013 21:18

taki blaszany jakby lejek?
To taka trochę osłona przegubu przed wpadaniem kamyków między przegub, a zwrotnicę, w zasadzie nic bez tego nie powinno się dziać.

kezmanq - Czw Maj 02, 2013 21:30

ten dokładnie
sTERYD - Czw Maj 02, 2013 22:22

No zgadza się.
kezmanq - Czw Maj 02, 2013 22:35

czyli można tak jeździć? nie
ma potrzeby tego zakładać odrazu? łożysko się nie zatrze?

sTERYD - Czw Maj 02, 2013 23:04

łożysko jest osłonięte- ma swój własny uszczelniacz, zresztą między łożyskiem a przegubem jest tyle samo miejsca co między tym blaszanym pierścieniem a przegubem, W tym bardziej chodzi chyba o to, żeby się nic nie dostało między przegub a zwrotnicę nie nie zaczęło piszczeć i drzeć przegubu i zwrotnicy, ale przegub się obraca podczas jazdy, więc wszystko wyrzuca, a na postoju raczej małe są szanse, żeby coś tam wpadło. Ale to moje zdanie i całkowicie się z nim zgadzam ;)
truten23 - Pią Maj 03, 2013 17:46

Jest to osłona łożyska, dodatkowa. Nic nie powinno się dziać bez niej.
:razz: