Zobacz temat - [MGF] Problem ze skrzynią biegów

Forum Klubu ROVERki.pl

MGF i MG TF - [MGF] Problem ze skrzynią biegów

fighter - Sob Maj 18, 2013 18:48
Temat postu: [MGF] Problem ze skrzynią biegów
Witam szanownych kolegów!
Potrzebuję zasięgnąć rady ekspertów. ;)
Od niedawna dosyć często zdarza się w moim MGF-ie, że samochód na wstecznym zamiast jechać hałasuje. Około pół roku temu na przeglądzie stwierdzono, że wycieka olej ze skrzyni biegów..
W dniu dzisiejszym wpadłem na pomysł, że nie zubożałbym, gdybym ten olej uzupełnił. ;) Moje pytanie brzmi, czy tego typu objawy mogą być spowodowane małą ilością oleju i jak ten olej uzupełnić? Kiedyś czytałem, że są jakieś linki w skrzyni od każdego biegu? Czy to jest duży problem?
Liczę na odpowiedź, pozdrawiam!

Michal73 - Nie Maj 19, 2013 12:55

Linki sa dwie do zmiany biegów, o ile się nie mylę to po zdjęciu lewego tylnego koła będziesz miał dostęp do korka wlewowego skrzyni biegów, a spustowy wiadomo pod spodem skrzyni. Z danych MG TF skrzynia biegów zwykła 2,2 litra, automat 4.5 litra myślę że w MGF jest podobnie
fighter - Wto Maj 21, 2013 18:26

dzięki za odpowiedź Panie! :) myślę, że jakoś sobie poradzę!

[ Dodano: Wto Maj 21, 2013 19:26 ]
może dziwne pytanie. Który to korek wlewowy ? mam dwie śruby. jedna bardzo duży imbus, druga (wyżej) mały imbus. ?

Tomek001 - Sro Maj 22, 2013 18:55

fighter napisał/a:
dzięki za odpowiedź Panie! :) myślę, że jakoś sobie poradzę!

[ Dodano: Wto Maj 21, 2013 19:26 ]
może dziwne pytanie. Który to korek wlewowy ? mam dwie śruby. jedna bardzo duży imbus, druga (wyżej) mały imbus. ?

Korek wlewowy jest na duży imbus zazwyczaj. Także tutaj też tak to powinno być rozwiązane. Masz zdjęcie skrzyni?

fighter - Wto Maj 28, 2013 20:42

nie mam zdjęcia niestety, ale poradziłem sobie jakoś, a samochód śmiga jak nowy.
Co prawda, czasem też nie do końca jest wszystko w porządku z wchodzeniem biegu wstecznego, ale myślę, że może wysprzęglik nadaje się do wymiany. Bo gdyby do wymiany było sprzęgło, to ślizgałby się chyba na wyższych obrotach (tak mi się wydaje), a nie ślizga się w ogóle.

Tomek001 - Sro Maj 29, 2013 17:27

Bieg wsteczny to ogólnie jest z zasady problem. Wystarczy nie do końca wysprzęglić i już zgrzyta lekko. I to nie tylko w Roverach.
fighter - Sob Cze 01, 2013 06:25

U mnie to wygląda tak, że wbijam wsteczny, chce ruszać, zamiast jechać zaczyna zgrzytać. :)
Tomek001 - Sob Cze 01, 2013 13:54

A nie no to już tak się dziać nie powinno.