|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] - Kilka drobnych pytań dotyczących odpo. sprzęgła
VITZH - Pią Cze 07, 2013 09:26 Temat postu: [R75] - Kilka drobnych pytań dotyczących odpo. sprzęgła Witam,
Jutro zabieram się za wymianę płynu oraz co za tym idzie odpowietrzanie pompy sprzęgła (jeśli jeszcze pompa dycha ) czytałem na forum co i jak i pierwsze pytanie -bo może źle czytałem?:
1. - Odpowietrzać mam tak jak jest opisane czyli od strony pompy dolewać płynu i odkręcać odpowietrznik i etc. (tak napisałem w skrócie ) Czy jak niektórzy piszą od strony odpowietrznika strzykawką przepychać płyn aż nie wyleci świeży od strony pompy?
2. - O co biega z tą prezerwatywą na lub w zbiorniczku pompy? tzn gdzie ją najlepiej usadowić w środku jak jest ta oryginalna gumka czy jak? (nie widziałem zdjęć z tym związanych a na tej rosyjskiej stronie zdjęcia nie działają[?].
3. - Wszyscy polecają płyn Shell donax YB (czy jakoś tak) czy można zastosować zwykły DOT4 innego producenta?.
Z góry sorry za może głupie pytania ale będzie to mój pierwszy raz z odpowietrzaniem i wolałbym nie poprawiać popełnionych błędów
0L0 - Pią Cze 07, 2013 18:00
Ad.1. Ja robiłem na obydwa sposoby i obydwa się sprawdzają. Jednak z fizycznego punktu widzenia chyba lepiej jest to robić od strony pompki.
Ad.2. Gumiaka wkładasz do zbiorniczka wyrównawczego jak już zakończysz odpowietrzanie, aby był tak jak na zdjęciu:
Ad.3. Każdy DOT4 się nada.... ja jeżdżę na Bosch'u
VITZH - Pią Cze 07, 2013 23:18
Rozumiem, także jutro zabieram się za odpowietrzanie, dzięki!
|
|