Zobacz temat - [R400] stukanie zawieszenia

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] stukanie zawieszenia

kezmanq - Pią Cze 21, 2013 09:58
Temat postu: [R400] stukanie zawieszenia
Z przedniego zawieszenia dochodzą dziwne stuki szczególnie na progach zwalniających czy na nierównościach dochodzą takie jakby stuki metalu o metal. Mam wrażenie jakby dochodziły spod moich nóg.

Na stacji diagnostycznej poza lekkim luzem na końcówce drązka wszystko ok :sad:

nikt nie ma pomysłu ?

mastersik - Sro Lip 17, 2013 11:49

Mam ten sam problem, tak jakby metaliczne stuki. Wymieniłem sprężyny i to nie była tego wina. Końcówki i wszystkie tulejki mam sprawne.
Z tego co czytałem ten typ już tak ma i trzeba się do tego przyzwyczaić.

Marcin1642 - Czw Lip 18, 2013 08:12

Miałem podobny problem z tym stukaniem, na pierwszy rzut oka wszystkie końcówki wyglądały na dobre, okazało się jednak że były w nieznacznym stopniu wyrobione, a przy najechaniu na garb lub większą dziurę wydobywał się metaliczny dźwięk. Wymieniłem końcówki i problem ustąpił.
ArekL - Czw Lip 18, 2013 09:58

U mnie są stukania kiedy jeżdżę po deszczu, bardzo rzadko występują w ładną pogodę, nasilają się w deszcz/po deszczu. Również na pierwszy rzut oka wszystko wygląda ok. Ktoś się z tym spotkał?
szoso - Czw Lip 18, 2013 10:06

ArekL napisał/a:
U mnie są stukania kiedy jeżdżę po deszczu, bardzo rzadko występują w ładną pogodę, nasilają się w deszcz/po deszczu.

Mam to samo.
Zlokalizowałem przyczynę w miejscu zaznaczonym na czerwono, gdzie sprężyna opiera się o amortyzator.

ArekL - Czw Lip 18, 2013 10:26

Dzięki. Skąd to się bierze i czy jest na to jakiś sposób? To zużycie elementów?
szoso - Czw Lip 18, 2013 10:33

ArekL napisał/a:
Skąd to się bierze

Nie wiem, może wyrobione gniazdo?
ArekL napisał/a:
czy jest na to jakiś sposób?

Można spróbować naciągnąć na sprężynę kawałek przewodu gumowego.

kezmanq - Wto Sie 06, 2013 17:53

dodatkowo stuka przy bujaniu auto do przodu i do tyłu. Może komuś coś teraz przyjdzie do głowy ?