|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R 416] Nie odpala
MarioDream - Czw Lip 18, 2013 12:57 Temat postu: [R 416] Nie odpala Witam, pisze bo pilnie potrzebuje pomocy, a mianowicie przed chwilą chciałem wyjechać samochodem i niestety po przekreceniu kluczyka samochód nie reaguje.. dokładniej wyglądało to tak, że za pierwszym razem przez moment było słychać rozrusznik i nagle padł.. i cisza.. mam jednak dziwne wrażenie że to nie rozrusznik, bo gdy przekręcam kluczyk to słychać tylko "cykanie" w bezpiecznikach i sterowniku silnika.. a rozrusznik wogóle nie reaguje... pomoże ktoś?
leszczu - Czw Lip 18, 2013 12:59
Sprawdź masę przy aku.
MarioDream - Czw Lip 18, 2013 13:26
sprawdzałem.. masa jest w porządku..
marius__ - Czw Lip 18, 2013 15:16
A kontrolki się zapalają normalnie jak przekręcasz kluczyk? Sprawdź masę przy rozruszniku (jeden dość cienki kabelek)
Ja miałem podobne objawy jak nie było styku przy rozruszniku - tzn. po przekręceniu kluczyka było normalne "cykanie" przekaźników, kontrolki się zapalały tylko rozrusznik nie działał...
MarioDream - Czw Lip 18, 2013 18:20
no jest dokładnie tak jak mówisz, kontrolki wszystkie świecą i nie przygasaja, aku jest w dobrym stanie
.. muszę odpiąć i sprawdzić wszystkie kable.. ale wydaje mi się, że masa jest w porządku..
marius__ - Czw Lip 18, 2013 19:20
Nie wiem jak w benzynie ale u mnie kabelek "masowy" rozrusznika jest zakończony wtyczką, a we wtyczce jest "wsuwka" która była luźna, nie zawsze był dobry styk. Wystarczyło tę wsuwkę potraktować lekko kombinerkami żeby "ciasno" wchodziła, na wszelki wypadek jeszcze psiknąłem środkiem do poprawy styków elektrycznych i od tamtego czasu spokój mam
Jeśli kontrolki nie przygasają to raczej właśnie wina tego nieszczęsnego kabelka...
Miałem identyczne objawy
SyntaX - Czw Lip 18, 2013 23:37
Potwierdzam dziś po diagnozie na kompie identyczny przypadek.
Rozwalona kostka.
Ja zmieniam fabryczną na coś takiego:
http://allegro.pl/superse...3344050409.html
Jest zdecydowanie szczelniejsze i pewniejsze połączenie.
|
|