|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) - [All] światła dzienne zamiast długich
rafalmis1 - Wto Sie 20, 2013 19:52 Temat postu: [All] światła dzienne zamiast długich http://allegro.pl/swiatla...3438974153.html
Marzy mi się takie urządząko w moim R, nie mam pojęcia jak je podłączyć, znaczy się tak:
masę- wiem (do karoserii, albo aku)
stały plus- wiem (w skrzynce bezpieczników pod maską)
plus od zapłonu- nie wiem
nie wiem też jak mam się podłączyć pod postojówke i długie. Odizolować wiązkę od świateł i się przylutować
tez bym bardzo chciał wejście impulsu na Comming Home podłączyć pod alarm, albo pod zamek, tak aby jak otworze samochód i zamknę, światła się odpalały
AndrewS - Sro Paź 16, 2013 23:14
plus po zaplonie oznacza miejsce w instalacji w którym pojawia sie napiecie dopiero po przekreceniu kluczyka na zaplon, najłatwiej pewnie bedzie namierzyć w okolicach bezpiecznikow
postojowki i długie podłączasz do przewodów ktore ida juz bezposrednio na zarowki,
za przelacznikiem(dotyczy postojowek)
i za przekaźnikiem(dotyczy drogowych),
musisz odszukac przewody
analiza schematu jest mocno wskazana, trzeba też sprawdzic czy zarowki np. drogowych sa sterowane plusem (wtedy masa podpieta jest na stałe) czy masa (wtedy plus podpiety na stałe)
ja do swojej 800 kupilem cus podobnego, ale jeszcze nie zebrałem sie na podlaczenie, u mnie niestety swiatla sa sterowane masa, ale na szczescie 800 ma dodatkowy przekaźnik od fabrycznych swiatel dziennych ktorych u mnie fabrycznie nie bylo i chyba da sie to podlaczyc
co do sterowania swiatlami z centralnego to trzeba szukac sterownika centralnego i odpowiedniego sygnalu, niestety 75 dla mnie = czarna magia
nie mam pojecia gdzie czego szukac
rafalmis1 - Czw Paź 17, 2013 22:08
dzięki już się uporałem z problemem, bezpośrednio podłączem się do żarówek, a kabel sterujący chyba do 3 pinu w stacyjce
|
|