|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r420] radio szumi przy wycieraczkach
haxigi - Pon Wrz 02, 2013 16:42 Temat postu: [r420] radio szumi przy wycieraczkach Witam. Dziwna sprawa. Zauważyłem, że radio strasznie mi szumi. Myślałem początkowo że to od HIDu (też lekko zakłócał), ale już go nie mam, a szum pozostał. Po włączeniu świateł (zwykła żarówka) i dodatkowo jak włączyłem wycieraczki to z każdym ruchem pojawia się szum. W czym może być problem? W radiu nie ma zakłóceń jeśli puszczam coś z transmitera w nokii n8, tak samo radio w telefonie nie łapie zakłóceń (nawet na hidzie).
W czym tkwi problem?
Wizard_gp - Wto Wrz 03, 2013 13:44
Witam,
obstawiam uszkodzenie ekranu lub końcówki przewodu antenowego. Czy tak zaczęło się dziać ostatnio, czy od zawsze tak miałeś?
Edit:
Jak rozumiem, masz już normalne żarówki i przetwornice odpięte?
haxigi - Wto Wrz 03, 2013 15:20
to się zaczęło jakoś od miesiąca, radia ogólnie mało słuchałem, ale jak przyszły hidy to chciałem zobaczyć czy nie szumią. Szumiały to je zwróciłem i teraz na zwykłych żarówkach jestem, mimo to szumi też. Kiedyś jednak lepiej radio odbierało.
Wizard_gp - Wto Wrz 03, 2013 15:29
A co to za radio?
haxigi - Wto Wrz 03, 2013 18:38
sony cdx gt630ui
Wizard_gp - Sro Wrz 04, 2013 08:49
Podmień radio i sprawdź czy problem się powtarza, jeżeli nie to wina radia, jeżeli tak to sprawdź instalację antenową.
haxigi - Sro Wrz 04, 2013 10:17
to nie wina radia jednak.
możesz podpowiedzieć gdzie szukać instalacji antenowej?
bizon - Sro Wrz 04, 2013 15:14
haxigi napisał/a: | możesz podpowiedzieć gdzie szukać instalacji antenowej? |
a gdzie masz antene??
to oczywiscie pytanie retoryczne, nie odpowiadaj na nie.
odkrec lampke w podsufitce i zobacz czy tam sruba nie skorodowala
haxigi - Sro Wrz 04, 2013 18:21
no tak jak myślałem, że będzie problem. Chciałem ściągnąć lampkę to tylko prawa strona się rusza, a lewa strona jakby była przyklejona bo ani drgnie. Prawą popycham do przodu to się lewa w miejscu obraca, a śrubki tam nigdzie nie widzę. Patrzyłem w rave jak zdjąć sunglass switch to za dużo się nie dowiedziałem
Wizard_gp - Czw Wrz 05, 2013 06:28
Przy demontażu elementów w 400 to Ci nie pomogę, bo nie wiem jak tam jest to wymyślone, ale sprawdź na początek załącze antenowe w radiu. Poruszaj nim sprawdź stan, poruszaj kablem zobacz czy nigdzie sie nie załamuje.
bizon - Czw Wrz 05, 2013 07:26
srubokretem plaskim podwazasz szybke, od strony szyby czołowej. tam masz dwie sruby. pewnie prawej nie masz i sie obraca na lewej
haxigi - Czw Wrz 05, 2013 13:59
bizon napisał/a: | srubokretem plaskim podwazasz szybke, od strony szyby czołowej. tam masz dwie sruby. pewnie prawej nie masz i sie obraca na lewej |
O dokładnie tak było
Cytat: | Wizard_gp, Przy demontażu elementów w 400 to Ci nie pomogę, bo nie wiem jak
tam jest to wymyślone, ale sprawdź na początek załącze antenowe w radiu. Poruszaj nim sprawdź stan, poruszaj kablem zobacz czy nigdzie sie nie załamuje. |
Śrubki eleganckie, kablem jak ruszałem to się nie zmieniały fale. Zrobiłęm zdjęcie:
2 nakrętki złote, jedna srebrna, śrubki jak nowe ze sklepu
Dodatkowo dzisiaj zauważyłem, że jak drzwi otwieram to nawet szumi mi. Nie wiem o co kaman
Jeszcze śmieszniej, że w mieście albo na otwartej przestrzeni nie da się słuchać bo szumi i przerywa, a pod drzewami w parku obok mnie sygnał idealny. Może jakiegoś kwiata w bagażniku będę miał, albo wunderbaum muszę na lusterko zawiesić
bizon - Czw Wrz 05, 2013 16:09
haxigi napisał/a: | Może jakiegoś kwiata w bagażniku będę miał, albo wunderbaum muszę na lusterko zawiesić |
Dobre.
haxigi napisał/a: | a pod drzewami w parku obok mnie sygnał idealny. |
To nasuwa sie pytanie co ty ciagle pod drzewami w parku robisz
Pozostaje w pierwszej kolejnosci sprawdzic jak juz wczesniej Wizard_gp, wspomnial wtyczke antenowa przy radiu, a jak tam nic nie oblukasz to cala droge kabla antenowego czy nie upieprzony gdzies. u mnie idzie za zegarami i slupkiem od strony kierowcy, nie wiem czy to standard
mirwin - Pią Wrz 06, 2013 06:40
ok.
Czy szumi Ci radio przy wyłączonym silniku?
Jeśli szumi przy włączonym to sprawdź czy przy alternatorze przypadkiem nie odpadł ci filtr przeciwzakłóceniowy. U mnie się urwał i teraz radio czasami lubi zaszumieć ale tragedii nie ma.
haxigi - Nie Wrz 08, 2013 15:52
szumi przy wyłączonym i włączonym. Poszukam tego filtra i dam znać
|
|