Zobacz temat - [R45] silnik 1.6 Obroty Który czujnik podaje sygnał do kompa

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] silnik 1.6 Obroty Który czujnik podaje sygnał do kompa

KULSON - Pią Wrz 20, 2013 20:23
Temat postu: [R45] silnik 1.6 Obroty Który czujnik podaje sygnał do kompa
Kto mi pomoze i powie gdzie jest czujnik położenia walka rozrzadu 1.6 w rowerku 45
na kompie mi wychodzi blad i musze go namierzyc . mam nadzieje ze sie kabelek obluzował :)

sasza - Sob Wrz 21, 2013 06:37

Czujnik znajduje sie jak sama nazwa wskazuje koło wałków rozrzadu. Zdejmij ta pokrywe z silnika z napisem ROVER i tam bedzie czujnik.
KULSON - Pon Wrz 23, 2013 22:17

no ok. w sumie racja jutro to sprawdze. zasugerowalem sie tym ze jest jeszcze jeden na kole zamachowym. ale to czujnik polozenia walu. a jest jakas mozliwosc sprawdzenia czy on dziala czy nie. bo nie chce go wymieniac a potem sie okaze ze to nie to. a i jedno pytanie czy ktos wie w jakis sposob mierzy komputer obroty silnika bo alternator chyba pokazuje na obrotomierzu. ale mam problem z instalacja gazowa firmy NECAM (taka holenderska co ja montuja podobno seryjnie) sa bledy w odczycie obrotów i pomyslalem ze moze komputer od auta czyta obroty z tego czujnika. podlączajac instalacje pod kompa w pewnych momentach widzi jak by silnik mial 6000 obrotów gdzie w rzeczywistosci jest 1000 i instalacja przechodzi na paliwo i potem na gaz i tak w ciagu kilku sekund silnik po prostu gasnie. w serwisie mi wymienili ten czujnik od gazu ale jest to samo. wiec jak komputer silnika czyta obroty z jakiego czujnika?