|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Ukryty przełącznik - Pod deską rozdzielczą
Karim - Czw Lis 21, 2013 21:07 Temat postu: [R25] Ukryty przełącznik - Pod deską rozdzielczą Witam. Jakiś czas temu gdy prowadziłem kable do wzmacniacza, napotkałem ukryty w nogach pasażera za tunelem środkowym przełącznik, zamontowany przodem do kierunku jazdy, wygląda na fabryczny, na forum nie znalazłem nic na ten temat a długo zwlekałem z założeniem tego tematu. Mam nadzieje że koledzy co rovera już nie raz ''prześwietlili'' wiedzą od czego to jest
Harry - Czw Lis 21, 2013 21:15
zrób jakieś zdjęcia
Karim - Czw Lis 21, 2013 21:17
Okey, jutro cyknę zdjęcie
Ukor - Pią Lis 22, 2013 09:52
Ja u siebie kiedyś znalazłem coś takiego... Ale do niczego to raczej nie służy, a podłączone jest do centralki immo.
Karim - Pią Lis 22, 2013 22:17
Ukor nie o ten mi chodzi, ale dzięki
Oto zdjęcia, przełącznik przy lewej nodze pasażera
kable idą do góry ale nie zlokalizowałem dokąd
edit:
góra drugiego zdjęcia w rzeczywistości jest w stronę foteli, zdjęcie powinno być obrócone w lewo xD
Remigiusz - Pią Lis 22, 2013 22:22
Karim, Pewnie zacznie licznik przestać chodzić
Karim - Pią Lis 22, 2013 22:28
Remigiusz, a dokładniej? Przełącznik nie jest seryjny rozumiem?
Remigiusz - Pią Lis 22, 2013 23:51
Karim, Ktoś to ładnie ukryj Ja takie cuda znam tylko z BMW, VW gdzie jak się włączy licznik nie liczy kilometrów już
chyba ze to jakiś wyłącznik na światła stopu żeby nie świecili z tylu tez takie cuda widziałem
Idz za kablem gdzie on prowadzi albo przełącz i zobacz co się stanie
tuners - Sob Lis 23, 2013 06:57
Jak masz szyberdach to może ktoś katapulte zainstalował . Szybka wysiadka dla pasażeów
A tak na serio jak mogło Ci to przyjść do głowy że to seryjne xD
tronsek - Sob Lis 23, 2013 07:02
To może być dodatkowe zabezpieczenie, przed kradzieżą auta. Kiedyś dość często takie coś sobie montowano. Taki ukryty przełącznik, że jak się go nie włączy, to się nie odpali.
Karim - Sob Lis 23, 2013 08:38
Tuners mogło przyjść do głowy tylko później nie pasowało mi miejsce tego przełącznika i już wiedziałem ze ktoś katapultę zainstalował, tyle że w tym przypadku dla kierowcy:D
Zaraz zejdę, przełączę go i zobaczmy co się zmieni:D
Marcin1642 - Sob Lis 23, 2013 10:19
Cytat: |
To może być dodatkowe zabezpieczenie, przed kradzieżą auta. Kiedyś dość często takie coś sobie montowano. Taki ukryty przełącznik, że jak się go nie włączy, to się nie odpali. |
Też mi się tak wydaje ze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie przed kradzieżą już w wielu starszych samochodach spotkałem się z podobnymi ukrytymi przełącznikami, odcinającymi zasilanie pompki paliwa, zasilanie stacyjki. Widziałem też coś takiego, że auto odpala normalnie ale po jakichś 30 sekundach jak nie przełączysz przełącznika gaśnie.
Karim - Sob Lis 23, 2013 13:08
Wszystko jasne po przełączeniu auto gaśnie lub nie odpala:D hehe dodatkowe zabezpieczenie mile widziane zawsze:):D Temat wyjaśniony dzięki bardzo:D
slax - Nie Lis 24, 2013 11:43
Ja miałem coś takiego w r400, najpierw przekręcało się zapłon na II, ( normalnie zaświeciły by się kontrolki) ale u mnie trzeba było jeszcze wcisnąć ten switch i dopiero wtedy zapalały się kontroli i można było odpalić samochód. Czyli takie dodatkowe zabezpieczenie, i także było tak schowane że nikt by nie znalazł, ale jednocześnie był łatwy dostęp. ZTCP to można było to zabezpieczenie dezaktywować, np na czas wizyty u mechanika, żeby go nie potrzebnie nei uświadamiać o istnieniu takiego cuda. Zobacz po kablach, bo gdzieś powinna być centralka od tego.
m35sie2 - Nie Lis 24, 2013 22:42
Karim napisał/a: | Wszystko jasne po przełączeniu auto gaśnie lub nie odpala:D hehe dodatkowe zabezpieczenie mile widziane zawsze:):D Temat wyjaśniony dzięki bardzo:D |
To spaliłeś sprawę, bo teraz już cały internet wie jak Ci furę podprowadzić
|
|