|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 420] problem brak świateł awaryjnych ,świateł stopu
dalrak - Czw Sty 23, 2014 19:47 Temat postu: [Rover 420] problem brak świateł awaryjnych ,świateł stopu Witam , jestem nowym użytkownikiem forum lecz przeglądam go już od dłuższego czasu , wiele razy roverki.pl pomógł mi w usterkach z moją 420-ką .
Otóż usterki jakie posiadam to brak świateł awaryjnych i stopu.
Światła awaryjne nie reagują po włączeniu włącznika , natomiast kierunki działają oraz przy zamykaniu samochodu również migają wszystkie 4 światła , szukałem na forum czytałem , sprawdziłem bezpieczniki , są ok , kable również wyglądają na nie poprzerywane itp.
Drugim problemem jest brak stopu , żarówki wszystkie sprawne , bezpiecznik również , przewody jak najbardziej też , zero napięcia przy wciśnięciu pedału hamulca na wyjściu żarówek, brak zasilania w kostce , czyszczone styki , wtyczki itd.
pytanie co może być przyczyną opisanych usterek , ewentualnie jak można sprawdzić winowajce aby nie pchać się w niepotrzebne koszta związane z zakupem części .
usterki które posiadam były juz opisywane na forum , czytałem ale moje objawy są nietypowe , gdyż kierunki działają, przy zamykaniu również występuje mruganie świateł , brak mi pomysłów jak do tego dojść co jest nie tak ,
dodam że obie usterki prawdopodobnie wystąpiły w tym samym czasie
prosze o porady ..
bizon - Pią Sty 24, 2014 08:23
dalrak napisał/a: | Drugim problemem jest brak stopu , żarówki wszystkie sprawne , bezpiecznik również , przewody jak najbardziej też , zero napięcia przy wciśnięciu pedału hamulca na wyjściu żarówek, brak zasilania w kostce , czyszczone styki , wtyczki itd. |
Zerknij na czujnik stopu przy pedale hamulca. A jak gra to musisz cala droge od czujnika do swiatel przebadac.
Cytat: | Światła awaryjne nie reagują po włączeniu włącznika , natomiast kierunki działają oraz przy zamykaniu samochodu również migają wszystkie 4 światła , szukałem na forum czytałem , sprawdziłem bezpieczniki , są ok , kable również wyglądają na nie poprzerywane itp. |
jedyne co mi przychodzi do glowy to pourywane piny we wlaczniku awaryjnych. mowisz ze kable sprawdzales, ale nie wiem czy wlasnie te.
bezpiecznik ten w komorze silnika sprawdzales??
dalrak - Pią Sty 24, 2014 12:18
Patrzyłem na czujnik hamulca i widziałem ze bylo tam coś kombinowane wcześniej , pewnie ma to związek z tymi obrotami skakającymi , sprawdzałem na kostce do czujnika , zwierać je na krzyż ale nic , zero efektu , tak samo podpinałem żarówke , i też zero , tak jakby sygnał wgl nie docierał do kostki , bezpieczniki sprawdzałem te które były pod szybą w komorze i te troszke w strone zderzaka , o innych w komorze mi nie wiadomo ,
więc bezpiecznik raczej odpada .
co do awaryjnych , myśle w kierunku przekaźnika ale ani do końca nie jestem pewien który ani wgl czy to to .
kable przy wtyczce również były sprawdzane , i wszystko wygląda ok.
[ Dodano: Pią Sty 24, 2014 09:49 ]
Patrzyłem na czujnik hamulca i widziałem ze bylo tam coś kombinowane wcześniej , pewnie ma to związek z tymi obrotami skakającymi , sprawdzałem na kostce do czujnika , zwierać je na krzyż ale nic , zero efektu , tak samo podpinałem żarówke , i też zero , tak jakby sygnał wgl nie docierał do kostki , bezpieczniki sprawdzałem te które były pod szybą w komorze i te troszke w stronę zderzaka , o innych w komorze mi nie wiadomo ,
więc bezpiecznik raczej odpada .
co do awaryjnych , myśle w kierunku przekaźnika ale ani do końca nie jestem pewien który ani wgl czy to to .
kable przy wtyczce również były sprawdzane , i wszystko wygląda ok.
[ Dodano: Pią Sty 24, 2014 12:18 ]
Sprawdziłem czujnik hamulca miernikiem , działa , napięcie jest około 10V w kostce gdy klucz stacyjki jest na pozycji II , na pozycji I brak napiecia ,
to samo z włącznikiem awaryjnych , napięcie w kostce jest na pozycji tylko II ponad 12 V , (jako że awaryjne są to światła wydawać się może że powinno napięcie być zawsze) , sprawdzenie włącznika ograniczyło się tylko do sprawdzenia go na wciśniętym czy jest przejście , przejście jest , wyciśnięty - przejścia brak , czyli hmmm samo włączanie i wył jest sprawne.
|
|