|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Nie odpala.Brak kontrolki świec i check engine
Erasus - Nie Mar 16, 2014 23:09 Temat postu: [R420] Nie odpala.Brak kontrolki świec i check engine Witam. Zauważyłem dzisiaj podczas odpalania, że po przekręceniu kluczyka kontrolka grzania świec i diagnostyki silnika (check engine) mignęła dwukrotnie. Po ponownym zabiegu wszystko było ok a autko odpaliło bez problemu. Niestety po 2-godzinnej jeździe silnik zgasł i kaplica. Po przekręceniu nie zapala sie ani kontrolka check engine ani grzania świec. Rozrusznik kreci normalnie ale silnik nie odpala.
Zauważyłem też, że podczas przekrecania kluczykiem w stacyjce, kontrolki chwilowo sie zapalaly (ale sporadycznie).
Teraz mam poważny problem bo pytałem kilku mechaników i niestety nikt po opisie nie wie co to może być a jestem 120 km od domu i nie mam możliwości rozebrania/sprawdzenia czegokolwiek.
Osobiście myślę że to może być stacyjka ale chciałbym jakąś poradę bo jeśli autko nie odpali jutro czeka mnie laweta i mechanik.
Dodam że miałem ten sam objaw jakieś pół roku przez około 3 dni autko gasło i czasami po przekreceniu kluczyka nie zapalały sie kontrolki check i świec. Mechanik bawil sie 2 dni (przynajmniej tak mowil), sprawdził komputer itd. Nic nie znalazł i sam nie trafił na ten problem z odpalaniem. Od tamtej pory wszystko było ok, aż do dzisiaj...
tronsek - Pon Mar 17, 2014 08:24
A pompa "bzyczy" po przekręceniu kluczyka
mirwin - Pon Mar 17, 2014 09:06
Ja bm sprawdził masy od akumulatora do skrzyni i karoserii.
Erasus - Pon Mar 17, 2014 11:27
Pompa bzyczy normalnie. Masy sprawdzalem. Ruszajac kluczykiem dzisiaj rano znowu chwilowo sie zapalilły kontrolki. Ale tylko pochodził minute i znowu to samo.
7Tomi - Pon Mar 17, 2014 12:19
Pompa bzyczy? W dieslu ? Tam w baku jest tylko smok i pływak no chyba, że razem sobie bzyczą
Sprawdź dwa małe przekaźniki obok aku - możliwe ze tam jest problem. Posprawdzaj jeszcze masy dokładnie.
tronsek - Pon Mar 17, 2014 12:42
7Tomi napisał/a: | no chyba, że razem sobie bzyczą | 7Tomi, Nie załamuj mnie
W SDi "bzyczy" pompa wtryskowa pod maską, a dokładnie elektrozawór w tej pompie. Jeżeli nie słychać pompy, to znaczy że jest brak zasilania na pompę. A jak nie ma zasilania na pompę, to nie zaświeci się wtedy kontrolka check engine i swiec żarowych.
TomF - Pon Lip 07, 2014 17:53
tronsek napisał/a: | Jeżeli nie słychać pompy, to znaczy że jest brak zasilania na pompę. A jak nie ma zasilania na pompę, to nie zaświeci się wtedy kontrolka check engine i swiec żarowych. |
Jak to sprawdzić? Czy wentylatory wtedy też nie działają? Mam dokładnie takie same objawy: gasnący w trakcie jazdy silnik, brak kontrolek check engine i świec żarowych i brak pracy wentylatorów. Kiedy tylko ruszają wentylatory, powracają kontrolki i można odpalić auto. Szkoda, że tylko na chwilę, bo zaraz objawy się powtarzają. Czy może mieć to związek z immobilizerem??
bizon - Wto Lip 08, 2014 16:12
ja bym sprawdzil wiazke elektryki przy wspomnianej bzyczacej pompie pod maska
TomF - Wto Lip 08, 2014 17:02
bizon napisał/a: | ja bym sprawdzil wiazke elektryki przy wspomnianej bzyczacej pompie pod maska |
Dzięki, każda sugestia mile widziana. Jestem pod ścianą, bo nawet do zaprzyjaźnionego warsztatu nie dojadę, więc muszę sprawdzić wszystko co się da w warunkach "podblokowych".
Okazało się, że bzycząca pompa nie bzyczy, wentylatory nie pracują, nadal brak kontrolek, a usterka prawdopodobnie leży, jak napisałeś, w wiązce, w okolicach pompy. Poruszanie wiązką w tym obszarze powoduje chwilową reinkarnację pompy i wentylatorów. Jednak nie potrafię zlokalizować dokładnie miejsca usterki. Kable prawdopodobnie są całe, przynajmniej ciągłość izolacji na to wskazuje. Zrobiłem co mogłem. Autko na lawetę i do warsztatu .
Dziękuję za pomoc.
|
|