|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] kontrolka poduszek powietrznych
Markzo - Pią Kwi 04, 2014 14:13 Temat postu: [R75] kontrolka poduszek powietrznych Witam!
Mam problem z airbagami. Auto było u lakiernika na poprawce progu, po wizycie świeci się CIĄGLE kontrolka poduszek. Nie gaśnie ani na chwilkę po włączeniu zapłonu/odpaleniu silnika. Kostki pod fotelami oki, byłem na podpięciu pod komputer (inpa, autocom i coś jeszcze) żadne z nich nie połączył się z modułem poduszek. Elektronik stwierdził, że moduł się popsuł... Da to rade jakoś sprawdzić, czy czeka mnie wymiana?
pablo - Pią Kwi 04, 2014 18:03 Temat postu: Re: [R75] kontrolka poduszek powietrznych
Markzo napisał/a: |
Kostki pod fotelami oki, |
Pewny jesteś że styk jest dobry ? Rozpinałeś kostki ? Rozłącz , przeczyść styki i zepnij ponownie. Nie wierzę że padł jakiś moduł. Te kostki potrafią niezłe figle sprawiać.
Markzo - Pią Kwi 04, 2014 19:00
Kostek od 2 lat nie ma, przewody na sztywno.
paolinio - Pią Kwi 04, 2014 21:07
Markzo, to sprawdź połączenie tych przewodów, tak na wszelki wypadek, takie połączenie też wieczne nie jest, zacznij od tego co najprostsze.
Markzo - Pią Kwi 04, 2014 22:46
Słuchajcie, ja to już sprawdzałem.... takie banały poszły na pierwszy ogień, potem diagnostyka no i lipa, dlatego pisze.
damiwr - Sob Kwi 05, 2014 09:32
ja wczoraj u weldera też nie mogłem się połączyć z modułem ale nie miał za dużo czasu na grzebanie dodam że jemu też paliła się kontrolka ale po operacjach pod fotelowych zgasła
MaReK - Nie Kwi 06, 2014 21:29
Macie 3 wersje drivera do połączenia się z poduchami w R75.
Też walczyłem. Jeśli jednak się nie da, bo się nie da, to trzeba moduł spróbować naprawić.
A skoro pan robił progi i odkrywał wykładzinę, to może nie podpiął albo naruszył te zielone czujniki zderzeniowe boczne.
Markzo - Nie Kwi 06, 2014 22:36
Wymieniłem moduł na inny używany (zabójczy koszt - 15zł). Po podłączeniu go poduszki gasną na zapłonie i po chwili znów się zapalają. Wygląda, że moduł żyje, podjadę na dniach znowu na komputer i zobaczymy czy zacznie gadać
HarryVip - Nie Kwi 06, 2014 22:42
MaReK napisał/a: | A skoro pan robił progi i odkrywał wykładzinę, to może nie podpiął albo naruszył te zielone czujniki zderzeniowe boczne. |
Podczas ostatniego badania T4 (oj dawno to było) phjowi stwierdził, że mam błąd właśnie czujnika bocznego uderzenia pod fotelem kierowcy, jednak kontrolka nigdy mi się nie zapaliła.
MaReK - Nie Kwi 06, 2014 23:34
HarryVip napisał/a: | Podczas ostatniego badania T4 (oj dawno to było) phjowi stwierdził, że mam błąd właśnie czujnika bocznego uderzenia pod fotelem kierowcy, jednak kontrolka nigdy mi się nie zapaliła. |
Spotkałem się już z takimi zegarami, które miały zaślepioną kontrolkę od poduch
HarryVip - Nie Kwi 06, 2014 23:47
Nie, no ona zapala się na krótko po włączeniu zapłonu i gaśnie po zakończeniu self testu. Miałem na myśli, że w dziwnych okolicznościach się nigdy nie zapaliła, chociaż T4 wykrył błąd czujnika bocznego.
longer86 - Pon Kwi 07, 2014 14:44
ja miałem problem z wodą po stronie kierowcy i wymieniałem czujnik zielony od oderzeń bocznych, skorodował i zaświeciła sie poducha na stałe, a teraz od jakiegoś czasu miga, ale odkryłem że to coś z kostką pod fotelem bo jak pogmeram tam ręka i odpale auto ponownie to gasnie na jakis czas...
|
|