|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Nasze auta - szpynior [MG ZT-T]
szpynior - Nie Kwi 27, 2014 15:12 Temat postu: szpynior [MG ZT-T] Jak większość wie auto już sporo czasu w klubie, prędzej jeździł nim emes. Jako iż rodzina się powiększa nastała spontaniczna decyzja zakupu MG. Całodniowa wyprawa do Wrocławia i auto zakupione. Wrażenia oczywiście pozytywne w szczególności na autostradzie gdzie czuć więcej mocy Jedyny minus - spalanie, jakby nie było 2,5 L robi swoje i trzeba często tankować
Oczywiście jak każdy użytkownik każdy ma swoje plany :
- wymiana tłumika - założyłem Asmet- w zasadzie jestem zadowolony ale oczywiście jak się trafi coś ciekawego to będzie wymiana
-korekta lakieru/ car detailing - doprowadzenie alcantry do porządku, renowacja skóry
- auto posiada dobre CA lecz do wymiany będzie już niebawem jednostka sterująca - obecnie JVC-KW AVX830. Kawał dobrej stacji, lecz wymiana idzie na stację z androidem.
- subwoofer w skrzynię w koło
- przegląd głośników i ich możliwa wymiana
To obecnie z rzeczy drobnych
Z mechaniki
- dolot K&N tu zastanawiam się jeszcze czy wkładka czy cały dolot
- wymiana świeczek, przewodów zapłonowych, filtrów itp.
- nabicie i odgrzybienie klimy
- zawias w poliuretan
Obecnie jak widać nie ma żadnych uszkodzeń czy pilnych wymian .
Autko na chwilę obecną wygląda tak
Ricardus - Nie Kwi 27, 2014 15:24
Fajna gablota. Więcej zdjęć poprosimy
Satyavan - Nie Kwi 27, 2014 15:30
Widziałem na FB, więcej fotek wrzuć.
komarek - Nie Kwi 27, 2014 15:46
elegancki
tez zastanawiam się czy zrobić detailing - koniecznie zdjęcia przed i po wrzuć - chętnie obejrzę jak to na srebrnym lakierze wyjdzie
rafalmis1 - Nie Kwi 27, 2014 16:29
Cały dolar K&N na rimmerbros kosztuje ponad 200 funtów
szpynior - Nie Kwi 27, 2014 16:35
rafalmis1 napisał/a: | Cały dolar K&N na rimmerbros kosztuje ponad 200 funtów | intercars - 860 zł, ale sporo przeglądałem u angoli i można zrobić taniej.
dj_darco - Pon Kwi 28, 2014 19:55
szpynior napisał/a: | zawias w poliuretan |
Oj nie wiem czy to dobry pomysł
Mam takie coś za sobą glośno i niemiło się robi w samochodzie...
pelson91 - Pon Kwi 28, 2014 20:04
ja też mam poliuretan i nie ma tragedii albo po prostu jestem przyzwyczajony że jest głośno i nie zauważam żadnych szczególnych dźwięków
btw zależy też co masz na myśli, mówiąc zawias. generalnie dostępne są chyba tylko tuleje wahaczy i poduszki skrzyni w poliuretanie ZTCW
dj_darco - Pon Kwi 28, 2014 20:21
W Małopolsce mamy gorsze drogi niestety A MG ZT ma już wystarczająco twardy zawiasik Ale każdy lubi co innego
greg-si - Pon Kwi 28, 2014 20:39
dj_darco, Od poliuretanów głośno? A co ma piernik do wiatraka?
paolinio - Pon Kwi 28, 2014 21:37
szpynior, piękne auto zakupiłeś. Oryginalne alusie piękne, fotkę wnętrza poproszę.
dj_darco - Pon Kwi 28, 2014 21:57
greg-si napisał/a: | dj_darco, Od poliuretanów głośno? A co ma piernik do wiatraka? | no niestety w moim poprzednim samochodzie miało. Było twardo ale poliuretany zrobiły jeszcze bardziej twardo cały środek samochodu trzeszczał dosłownie każdy plastik
emes - Pon Kwi 28, 2014 23:02
Temat dodałem do ulubionych i z przyjemnością będę śledził zmiany.
Po planowanych opisanych zmian w CA jestem ciekawy efektu przeglądu głośników. Jakie głośniki rozważasz do wstawienia zamiast tych, które są obecnie?
Poliuretany - zapewne będzie tyle samo głosów "za" jak i "przeciw" więc ja swoją opinię pominę w tym zakresie A jaka ona jest? Taka, jaka poduszka ("guma" w "8") poszła pod silnik przed sprzedażą
A na koniec, pozostaje mi jedynie życzyć udanego "wyprowadzania" domowego budżetu na rzecz MG Bo pomysłów na zmiany to masz chyba wystarczającą ilość
I niech MG daje radość z jazdy jak najdłużej!
Markzo - Wto Kwi 29, 2014 07:48
szpynior napisał/a: | - dolot K&N tu zastanawiam się jeszcze czy wkładka czy cały dolot |
kup wkładkę stożki itp tylko zabierają moc )
szpynior - Wto Kwi 29, 2014 08:32
Markzo napisał/a: | szpynior napisał/a: | - dolot K&N tu zastanawiam się jeszcze czy wkładka czy cały dolot |
kup wkładkę stożki itp tylko zabierają moc ) |
No właśnie też tak się doczytałem iz sprawdzają się na samej górze. A dół siada.
emes co do audio to w zależności od funduszy chciałbym DLS-y Link ale na 80% będą to Morel Tempo 6.
Całością ma zarządzać radio od Dzieja - http://www.youtube.com/watch?v=ulKTjErUfN8
Markzo - Wto Kwi 29, 2014 08:38
szpynior napisał/a: | No właśnie też tak się doczytałem iz sprawdzają się na samej górze. A dół siada. |
przy v6 na hamowni wyszło, że zabierał w całym zakresie a mialem dedykowany dolot pipercross viper do tego przelotowy wydech 2,5cala (wszystko wg instrukcji anglików) wynik: -10KM do seri
szpynior - Sro Kwi 30, 2014 13:00
Markzo, dlatego już wkładka w drodze
greg-si - Sro Kwi 30, 2014 19:45
dj_darco napisał/a: | no niestety w moim poprzednim samochodzie miało. Było twardo ale poliuretany zrobiły jeszcze bardziej twardo cały środek samochodu trzeszczał dosłownie każdy plastik |
No to to chyba nie wina poliuretanów a zmęczonego wnętrza.
dj_darco - Czw Maj 01, 2014 20:25
greg-si napisał/a: | dj_darco napisał/a: | no niestety w moim poprzednim samochodzie miało. Było twardo ale poliuretany zrobiły jeszcze bardziej twardo cały środek samochodu trzeszczał dosłownie każdy plastik |
No to to chyba nie wina poliuretanów a zmęczonego wnętrza. |
Bezpośrednio nie ale utwardzone zawieszenie przyspiesza ten proces. Zwłaszcza kiedy drogi lokalne wyglądają jak ser szwajcarski przynajmniej krajówki wyglądają w miarę... znaczy się powiedzmy że w miarę
szpynior - Pią Maj 02, 2014 07:46
Ja mam do pracy 2 km po prostej drodze. W dodatku w 90% poruszam sie po autostradach. Także dziur nie mam po drodze za duzo. Wczoraj pod Łodzią zostawiłem osłonę dolną silnika która podczas szybkiej jazdy stracila jeden zaczep i poslizgala sie po autostradzie.
Rowniez nie oplaca sie wolno jezdzic. Spalanie miasto 14 l, spalanie autostrada 180 14 l
Harry - Pią Maj 02, 2014 09:40
szpynior napisał/a: | Wczoraj pod Łodzią zostawiłem osłonę dolną silnika która podczas szybkiej jazdy stracila jeden zaczep i poslizgala sie po autostradzie.
|
jak bedzie po nia wracal wpadnij na spota
szpynior - Pią Maj 02, 2014 10:14
Siedze w Spale z rodzinka jutro moze wpadniemy do Łodzi
rafalmis1 - Pią Maj 02, 2014 13:13
szpynior napisał/a: | Markzo, dlatego już wkładka w drodze |
gdzie kupiłeś
szpynior - Pią Maj 02, 2014 17:38
rafalmis1, intercars. Zamowiona czas oczekiwania do 14 dni.
rafalmis1 - Pią Maj 02, 2014 19:01
a ile kasy??
szpynior - Pią Maj 02, 2014 20:38
199
rafalmis1 - Sob Maj 03, 2014 12:32
O efektach powiadom
A jakbyś był niezadowolony, to zrób coś takiego http://forum.nissanklub.p...-filtr-walcowy/
szpynior - Sob Maj 03, 2014 15:48
rafalmis1, moze i bylby efekt ale jakos takiego wynalazku u siebie nie widze.
No można jeszcze coś takiego Link - jak widać ma wzięcie ale ciekawe czy będzie efekt .
Dzis wracalem z majowki i przy 160 mialem spalanie 12 l czyli 2 litry mniej niz dwa dni predzej. Czy roznica 10°C na dworzu moze miec az taki wplyw na spalanie ? Dodatkowo mam wrazenie iz w dolnej partii jest zamulony. Komp nic nie pokazuj brak bledow, visy sprawne. Czy kable i swiece moga miec na to wplyw ?
emes - Sob Maj 03, 2014 21:58
szpynior napisał/a: | Dzis wracalem z majowki i przy 160 mialem spalanie 12 l czyli 2 litry mniej niz dwa dni predzej. |
Warunki na drodze dyktujące styl jazdy dokładnie takie same?
szpynior napisał/a: | Dodatkowo mam wrazenie iz w dolnej partii jest zamulony. |
A w dolnej to do jakich obrotów? Jak bierze gdzieś w okolicach 2,7-3k obrotów to mniej więcej wtedy załączał się VIS.
szpynior napisał/a: | Czy kable i swiece moga miec na to wplyw ? |
Mało prawdopodobne - świece wymieniane były przy okazji zmiany termostatu - datę wymiany znajdziesz na paragonie od termostatu z landroverowego
Kable były sprawdzane przy okazji wymiany świec i były w porządku.
szpynior - Nie Maj 04, 2014 08:05
emes napisał/a: | Warunki na drodze dyktujące styl jazdy dokładnie takie same? | oprócz niższej temperatury obstawiałbym gorsze.
emes napisał/a: | Mało prawdopodobne - świece wymieniane były przy okazji zmiany termostatu - datę wymiany znajdziesz na paragonie od termostatu z landroverowego
Kable były sprawdzane przy okazji wymiany świec i były w porządku. |
Sprawdziłem Sugerowałem się gdyż znalazłem paragon z TomaTeam gdzie było sprzęgło i świece Ale to juz sporo czasu minęło .
emes - Nie Maj 04, 2014 08:44
Kolejna wymiana świec była przy termostacie - chyba końcówka 2013. Na paragonie z landroverowego będzie tylko termostat ale wymiana była w tym samym czasie - była akurat okazja to chciałem mieć ten temat załatwiony.
emilek900 - Czw Maj 15, 2014 11:52
ładny styl, piękny Rover szerokości życzę
emes - Pią Maj 16, 2014 22:49
emilek900, MG
rafalmis1 - Sob Maj 17, 2014 20:31
szpynior, masz już wkładkę
szpynior - Pon Maj 19, 2014 13:34
rafalmis1, czekam opóźnia się dostawa. Jak tylko dostanę to na rolki chcę jechać i sprawdzić jak bedzie wyglądał wykres.
Wpadł pomysł na nowy mod :
https://www.youtube.com/watch?v=BsjQij-Fa1E
carbon na deskę i nowe rozwiązanie audio
https://www.youtube.com/watch?v=zwLGNPJ1KRw
rafalmis1 - Pon Maj 19, 2014 14:05
szpynior napisał/a: | carbon na deskę |
Super wygląda!!
Cytat: | nowe rozwiązanie audio |
Ja myślałem o radiu w podłokietniku. Ponieważ sterowanie jest w kierownicy, rzadko słucham. A w fabryczne radio zastąpić tabletem.
szpynior - Wto Cze 03, 2014 06:59
Wczoraj dotarł zamówiony CDP+ MG-k sprawdzony,przy okazji Peugeot 206 i 307 , Volvo S40 , R 75 2.0 benzynka itp . Wszystko ruszył bez problemów .
rafalmis1 - Wto Cze 03, 2014 11:51
To gdzie zamawiales? Co z wkładką?
szpynior - Czw Sty 29, 2015 21:46
rafalmis1, a z wkładką to chyba ją produkują, cały czas czekam .
[ Dodano: Czw Sty 29, 2015 21:46 ]
29.01.2015 - sporo minęło od ostatnich modów - wkładka się sprawdza. Obecnie szukam intensywnie folii niebieski carbon, zmieni się trochę wnętrze, oraz podświetlenie przełączników i licznika. W głowie projekt Blue, gdyż zaciski i może wnętrze felgi również będzie w tym kolorze. Generalnie ktoś to dał białe podświetlenie do takiego samochodu to chyba poważnie na głowę upadł.
longer86 - Pią Sty 30, 2015 00:36
Dzięki. Ja właśnie myślę nad białym podświetleniem.
rafalmis1 - Pią Sty 30, 2015 06:38
Ale wyobraź sobie zielone dla mnie porażka nie lubię tego koloru w samochodzie
szpynior - Pią Lut 13, 2015 15:37
No modów chyba nie będzie. Może w nowym aucie. Zastanawiam się nad sprzedażą .
Harry - Nie Lut 15, 2015 11:59
czemu chcesz sprzedać ? to nad jakim autem się zastanawiasz?
szpynior - Nie Lut 15, 2015 15:15
Jeszcze wybranego auta nie mam. Na pewno coś mniejszego. Mamy dwa samochody a tym niestety jeżdżę 5 km do pracy.
longer86 - Nie Lut 15, 2015 18:03
Pierwszy post po zakupie mg był o powiększonej rodzinie i potrzebuje większego auta. Teraz mniejsze... Widać mg znalazł w tym czasie zastępcę
szpynior - Nie Lut 15, 2015 18:22
Następcy nie ma gdyż drugie auto to Peugeot 206 żony
Harry - Nie Lut 15, 2015 18:26
longer86 napisał/a: | Pierwszy post po zakupie mg był o powiększonej rodzinie i potrzebuje większego auta. Teraz mniejsze... Widać mg znalazł w tym czasie zastępcę |
może już nie potrzebuje takiego dużego auta.
szpynior napisał/a: | jeszcze wybranego auta nie mam. Na pewno coś mniejszego. Mamy dwa samochody a tym niestety jeżdżę 5 km do pracy. |
to możemy się zamienić z dopłatą z Twojej strony
szpynior - Pią Mar 20, 2015 17:46
Emdżik pozostaje w moich rękach Ciśnienia nie było na sell.
Jutro montaż nowego audio i zaczynam Project Blue
rafalmis1 - Pią Mar 20, 2015 21:36
czekam na info co to za radio
szpynior - Pon Mar 23, 2015 08:49
Miała być stacja dedykowana do BMW na androidzie lecz nie wypaliło.
Będzie Car PC oparte na komputerze Vensmille - ma on Windowsa 8.1 na którym obecnie można uruchamiać aplikacje z androida. Także Torque bez problemu działa.
Jednostką zarzadzającą dźwiękiem jest Alpine CDE 178 BT. Jako iż sporo czasu i pieniędzy zajęłyby przeróbki konsoli łatwiej było wmontować je zamiast uchwytów na kubki.
Planowo miał być monitor od Raspberry Pi 2 jednakże problem pojawił się przy zabudowie go w ramce. Docelowo udało się zakupić na ebay-u z Grecji monitor Liliput zabudowany już w ramce.
Z rzeczy które obecnie są w trakcie modyfikacji to tłumik - wpada od BMW 330 Ciężka cholera - trzeba będzie poprzerabiać mocowania i rurę, jednakże oczekuję iż będzie bardzo cicho
Po tych modyfikacjach przyjdzie czas na :
malowanie zacisków
wymiana płynu hamulcowego
zmiana klocków
Później wnętrze - carbon na deskę rozdzielczą, nie zmieniam podświetlenia na niebiesko - ładnie prezentuje się Alpinka w bursztynie
rafalmis1 - Wto Kwi 28, 2015 19:56
no weź, popraw zdjęci, bo nic nie widać. Co to za przyciski koło lewarka?? Zrób jakiś film z tego co masz, jak działa, zaprezentuj to coś
szpynior - Sro Kwi 29, 2015 21:05
rafalmis1, plan się jeb..... właśnie składam peceta
Wszystko zamówione. Jutro poleci nowy temat .
rafalmis1 - Sob Maj 02, 2015 21:58
No ja czekam i czekam i nie widzę
szpynior - Sob Maj 09, 2015 19:48
Krótka prezentacja
https://www.youtube.com/watch?v=MbktWsBwxwI
02.10.2015 - Update
https://www.youtube.com/watch?v=XESRUq9HRzg
|
|