|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - Nie przerejestrowane auto podatek PCC
Julek - Sro Maj 21, 2014 09:45 Temat postu: Nie przerejestrowane auto podatek PCC Witajcie, mam takie pytanie bo przez 1.5 roku od kupna auta nie zaplacilem podatku PCC ani nie przerestrowalem auta. Wiadomo, ze podatek wynosi 2% czyli w moim przypadku jakies 140zl + 10% odsetek w skali roku liczmy 170zl. Na jaka kare moge liczyc w urzedzie skarbowym? Lepiej pojechac i powiedziec ze moja wina moja wina i bardzo ubolewam z tego powodu? Czy bawic sie w te wyliczanie odsetek i wysylanie czynnego zalu? Jaka kare moga mi dowalic jak pojade bezposrednio do urzedu?
Z gory dzieki za odpowiedzi:)
johnypepelos - Sro Maj 21, 2014 17:26
przepisz umowę na teraźniejszą datę i normalnie opłać podatek i zarejestruj samochód.
Julek - Sro Maj 21, 2014 21:04
a jak typek zglosil ze sprzedal auto ? albo np mandaty ktore zaliczylem jakis czas temu;p to bedzie spory przekret za ktory pewnie oberwe;p
Raptile - Sro Maj 21, 2014 22:21
Ty juz lepiej nie kombinuj. Zalatw to tak jak trzeba a nie jakaś lewizne robisz
komarek - Sro Maj 21, 2014 23:25
Julek, musisz iść do skarbówki i nie tylko zapłacić, ale wyrazić "czynny żal" na piśmie, a i tak możesz mieć spore problemy z nimi ponieważ spóźniłeś się jedynie 17 miesięcy
radzę załatwić temat jak najszybciej
Julek - Sro Maj 21, 2014 23:43
wiem, ze sie spoznilem, ale mialem sporo powodow;p wiec ide do skarbowego prosze o jakis druk? czy po prostu w domu pisze ten czynny zal i tam cala historie dlaczego tego nie zaplacilem?
komarek - Czw Maj 22, 2014 00:57
Julek, w domu napisz, nie ma druków - ewentualnie poszukaj w necie i lepiej wymyśl coś ciekawego bo zapłacisz konkretną grzywnę, jak tego nie łykną
BTW Julek napisał/a: | mialem sporo powodow;p | sorry to jest niepoważne, jak trafisz na służbistę to dostaniesz parę stówek do zapłacenia, a maksymalna kwota grzywny przekracza wartość samochodu
"Zgodnie z Kodeksem karnym skarbowym, kwota grzywny może być ustalona w granicach od 1/10 do 20-krotnej wysokości minimalnego wynagrodzenia. Oznacza to, że w 2014 r. sprawca wykroczenia skarbowego może dostać grzywnę w wysokości od 168 zł do 33 600 zł."
ogarnij się chłopie
Julek - Czw Maj 22, 2014 11:17
Wszystko juz mam jazda do skarbowki ciekawe co mi powiedza;p
bociannielot - Czw Maj 22, 2014 14:10
Julek napisał/a: | ciekawe co mi powiedza;p |
pewnie :
komarek napisał/a: | 33 600 zł." |
ludzie przy kosztach eksploatacji auta te 2% to pikus a stres i ew grzywna są ewidentnie nie opłacalne w porównaniu do kosztów. Szwagra US sam scignął jak przepisowe dwa tygodnie minęły i od razu kare dowalili kilkaset zł tylko ale jednak dużo więcej niż samo 2% za tamto auto
Julek - Czw Maj 22, 2014 18:28
Sprawa zakonczona nie bylo rozpoczete zadne sledzstwo w mojej sprawie wiec pani podarowala i zaplacilem 108zl podatku +20zl odsetek laczna kwota do zaplaty 128zl i sprawa zamknieta
komarek - Czw Maj 22, 2014 18:37
bociannielot, dlatego napisałem, że to zupełnie niepoważne
widać kolega jest młody i beztroski, jak będzie miał na poważnie do czynienia ze skarbówką to zacznie płacić w terminie i jeszcze się będzie zastanawiał, czy aby na pewno jest ok - jak większość z nas
bociannielot - Czw Maj 22, 2014 20:44
Julek, farta masz jak cholera musiałeś się ładnie uśmiechać do pani w okienku nie obraź się ale miałeś więcej farta niż rozumu, ale to dobrze w tym wypadku
MatiNitro - Czw Maj 22, 2014 20:58
Julek, ja za jeden dzień spóźnienia zapłaciłem 8zł odsetek od kwoty ok. 12 tys. Strasznie Ci się udało kolego.
Julek - Czw Maj 22, 2014 21:00
mialem bardzo ciezki rok;p jak wyrzucilem na blat akt zgonu i karty z pobytow w szpitalu to odpuscila babka;p
MatiNitro - Czw Maj 22, 2014 21:23
Julek, no rozumiem. Ja jednak jestem zawsze zdania, że większość zależy od człowieka na jakiego trafisz, czy dotyczy to sytuacji na ulicy w urzędzie, na drodze, policjanta czy lekarza. Dobrze, że ktoś zrozumiał Twoją sytuację. Teraz tylko rejestruj auto Pozdrawiam
Julek - Czw Maj 22, 2014 21:30
auto odrazu pojechalem przerejestrowalem tez bez wiekszych problemow
ARTUR1983 - Czw Maj 22, 2014 22:21
Jak człowiek w życiu jest odpowiedzialny to nie musi się tłumaczyć,bo zawsze znajdzie czas na załatwienie sprawy.Tutaj 17 miechów to totalna olewka ... .Takie jest moje zdanie i dlatego jak widzę takie tematy z takim terminem zwłoki to... .
Pomija już też niechęć do US... .
Julek - Czw Maj 22, 2014 23:56
a czy tytul tematu brzmi " nie zaplacilem podatku i co o mnie mozecie napisac? sprawa zalatwiona z glowy wiem ze to zaniedbalem ale mialem bardzo nie ciekawa sytuacje w rodzinie... wiec prosze ale pisanie komentow teraz ze ja zaniedbalem i jaki to ja nie jestem a wszyscy inni sa idealni ktorzy nigdy nie byli w takiej sytuacji. koniec tematu prosze o zamkniecie.
tuners - Pią Maj 23, 2014 15:59
Julek niedziwie się babce że nie chciała z Tobą zadzierać gość przychodzi z aktem zgonu i niezapłaconym podatkiem od 17 miesięcy niejeden by dostał zawału na widok zombie więc i tak zachowała zimną krew
|
|