Zobacz temat - [R All] Czujnik ruchu/pochylenia auta

Forum Klubu ROVERki.pl

Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) - [R All] Czujnik ruchu/pochylenia auta

pineska - Nie Sie 10, 2014 18:22
Temat postu: [R All] Czujnik ruchu/pochylenia auta
Witam!
Chcę się z Wami podzielić pewnymi obawami, które podejrzewam spora część z Was również posiada. Chodzi o felgi. Ja kiedy miałem zwykłe 15'ki Rovera jakoś nieszczególnie się o nie martwiłem jednak teraz kiedy w okresie letnim użytkuje 17-calowe Ronale zaczęła mnie dręczyć jakaś obsesja na punkcie że może mi je sobie ktoś pożyczyć na wieczne nieoddanie...Auto nie stoi na strzeżonym parkingu tylko pod blokiem, a zdarzały się u mnie już często kradzieże kołpaków, a kiedyś widziałem w okolicy Mitsubishi na cegłach :-/
Ciągle myślę jak ochronić swoje auto przed taką ewentualną kradzieżą (obecnie posiadam tylko śruby zabezpieczające) - do głowy przychodzą mi 2 pomysły:

1. Czujnik ruchu z alarmem - tylko wtedy każde uderzenie czy dotkniecie wiąże się z włączeniem syreny.

2. Czujnik pochylenia - wg. mnie rozwiązanie o wiele lepsze - syrena włączała by się gdy tylko kradziej próbowałby podnieść auto. Najlepszy byłby taki co uzbrajał by się razem z fabrycznym alarmem. Do tej pory znalazłem w internecie takie coś:
Czujnik przechylenia .
Czy ktoś może już montował coś takiego? Jak Waszym zdaniem by to się sprawdziło? Zapraszam do wyrażania opinii :-)

Pozdrawiam

BigBoyPL - Wto Sie 12, 2014 16:18

Kup sobie 4 inne zestawy śrub zabezpieczających i wkręć ;p
pineska - Nie Sie 17, 2014 10:03

he he, myślałem i o tym - tylko o 2 różnych a nie 4 ale wolałbym coś co by mnie i informowało że z autem cos się dzieje i odstraszało potencjalnego złodzieja ;-)
haszczyc - Nie Sie 17, 2014 10:21

przecież roverów nie kradną
marthinez - Nie Sie 17, 2014 14:50

haszczyc napisał/a:
przecież roverów nie kradną
Chodzi o fele, a nie o auto :)
NoPE - Sro Sie 20, 2014 14:59

http://www.trobot.pl/vmch...ujnik-przechylu
i wpiąć w obwód z alarmem. W stacjonarnych sklepach elektron. max do 25zł.

Ja zaś widzę problem w kącie przechyłu, bo do ściągnięcia koła auta nie trzeba wysoko podnosić. Kąt może być niewystarczający.

longer86 - Sro Sie 20, 2014 15:29

to może taki wyjący alarm jak przy otwieranych drzwiach czy oknach... zamontować na wahacze. Jak podniesie auto i wahacz opadnie na sam dół to rozłączy obwód i wyje. Przekaźnikiem wyłączyć ze stacyjki w trakcie jazdy żeby nie wyło po wjechaniu w dziurę

np coś takiego:
alarm :P

AndrewS - Czw Sie 21, 2014 23:30

NoPE napisał/a:
W stacjonarnych sklepach elektron. max do 25zł.

Ale to się sprawdzi tylko na idealnie poziomym parkingu, każde zaparkowanie na nierówności pochyleniu spowoduje zadziałanie czujnika, albo nie zadziałanie

NoPE - Sob Sie 23, 2014 21:57

Wiem AndrewS, dlatego napisałem, że widzę problem w kącie przechyłu. 15 stopni za mało a 90 (przelewowe rtęciówki) znów za dużo.

Pomysł longer'a jest dobry. Jednak coś mi się zdaje, że na śrubach zabezpieczających się skończy :P

pineska rozwiązań 'pod blokiem' jest kilka: w/w lub halogen oświetlający na czujnik ruchu albo kamera z tablicą informacyjną o monitorowaniu (nawet atrapa z diodą zadziała). Administracja powinna się zgodzić jeśli parkuje tam więcej aut. A jak masz okna na parking to tym bardziej problemu nie ma.

sTERYD - Sob Sie 23, 2014 22:15

wystarczyłoby to zamontować na samopoziomującej podstawce (coś jak do żyrokompasu) blokowanej po zamknięciu auta w aktualnej pozycji.