Zobacz temat - [R 75] Płyn chłodniczy w przewodach odmy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R 75] Płyn chłodniczy w przewodach odmy

domel101 - Sob Wrz 06, 2014 07:23
Temat postu: [R 75] Płyn chłodniczy w przewodach odmy
Witam. Po uporaniu się z problemem braku mocy postanowiłem poczyścić odmy. Kiedy ściągnąłem gruby przewód łączący głowice i prowadzący do przepustnicy poleciały kropelki, objechałem palcem, posmakowałem i stwierdziłem, że to smak płynu chłodniczego. Ogólnie odmy nie zapchane masłem. Włożyłem wężyk w pierwszą głowicę i dmuchnąłem i powietrze wyleciało drugą głowicą także układ drożny. Poradźcie skąd w odmach płyn chłodniczy. Test na uszczelkę pod głowicą robiony, jest OK. Jutro z rana sprawdzę stan i kolor płynu chłodniczego, ale zawsze był zielony a płynu troszkę mi ubywa gdzieś a płyta sucha :cry: . Jakbym miał uszkodzoną uszczelkę pod kol. ssącym to działy by się tak z tymi odmami?
Dzięki i Pozdrawiam

[ Dodano: Sob Wrz 06, 2014 08:23 ]
byłem z rana zerknąć na płyn i jest OK, czysty bez majonezu ubyło go z 80ml. Masło pod korkiem oleju oczywiście było, ale auto robi dziennie ok 20 km po mieście

SeniorA - Sob Wrz 06, 2014 08:42

domel101 napisał/a:
skąd w odmach płyn chłodniczy.
w odmach są opary i ich skropliny z miski olejowej , więc pewnie w oleju jest płyn.
domel101 - Sob Wrz 06, 2014 12:54

na bagnecie nie ma nic, w zbiorniczku też czysto i to mnie zastanawia skąd to mogło być. W poniedziałek-wtorek oddaję autko na wymianę uszczelek pod ssącymi

[ Dodano: Sob Wrz 06, 2014 13:54 ]
byłem i sprawdziłem jeszcze raz bagnet i jest OK nawet w smaku nie wyczuwam płynu chłodniczego. a poziom jest ten sam. Może po prostu kropelki wody przesiąkły smakiem płynu chłodniczego od rozgrzanego silnika.