Zobacz temat - [MG ZR 1.4 2005] Pali bezpiecznik stop.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [MG ZR 1.4 2005] Pali bezpiecznik stop.

przemkozr - Czw Mar 12, 2015 18:45
Temat postu: [MG ZR 1.4 2005] Pali bezpiecznik stop.
Witam. Jestem posiadaczem MG ZR 1.4, 2005. Od dluugiego czasu borykam się z problemem swiatel stop oraz wstecznego. Wiem, że temat byl omawiany wiele razy ale nic nie pomogło.
A wiec moj zr caly czas pali bezpiecznik swiateł stop oraz wstecznego. Jest tak, ze gdy po paru dniach włoże nowy bezpiecznik, to przez okolo 10min jest ok i znowu zaczyna palic, następny bezpiecznik jaki włoże pali odrazu po przekreceniu zapłonu. Światła tylne sprawdzone i są ok, żarówki rownież, wtyczki, styki wszystko. Wiazka tylnej klapy rownież, były troche przewody przetarte ale zostaly polączone i zabezpieczone na nowo. Wszystkie czujniki rownież sprawdzone, odłączylem nawet wszystkie czujniki (czujnik stop + wsteczny) i tylne lampy aby sprawdzic czy to cos da, ale niestety bezpieczniki nadal palił.
Dla próby, w miejsce bezpiecznika został włożony zwykły przewód aby polączyc to na "krotko" i wszystko dzialało i nic innego zwarcia nie zrobilo, przewód się nie zrobil gorący/ciepły. Czy ktoś ma jakieś sugestie? Doprowadza mnie to do szału, tymbardziej ze zbliża mi się przegląd techniczny.
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam.

browar24 - Czw Mar 12, 2015 19:01

Wywal ten drucik, czym prędzej tym lepiej! Bezpiecznik jest po to, aby chronić instalację i odbiorniki elektryczne przed uszkodzeniem gdy wystąpi nadmierne natężenie prądu, a Ty wstawiasz sobie drucik, brawo :P Sprawdź czy wiązka tylnej klapy nie jest przetarta i czy tam gdzieś nie robi Ci zwarcia. Pozdro
przemkozr - Czw Mar 12, 2015 19:42

juz dawno to zrobiłem, drucik włożylem dosłownie na pare minut aby zobaczyć czy to coś zmieni :P . Wiazka tylnej klapy sprawdzona, oraz zabezpieczona na nowo, w miejscach gdzie byla uszkodzona :)
longer46 - Sro Wrz 02, 2015 20:52

kolego poradziłeś sobie z tym problemem bo mam to samo co ty i nie wiem za co się zabrać :sad:
Kozik - Sro Wrz 02, 2015 21:14

longer46 napisał/a:
kolego poradziłeś sobie z tym problemem bo mam to samo co ty i nie wiem za co się zabrać :sad:

w takich przypadkach 99% szans na uszkodzenie wiązki tylnej klapy, trzeba sprawdzić ew wstawić nowy kawałek przewodów