|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Ubytek/wyciek płynu chłodniczego w okolicy wtrysków
Emsi007 - Pon Lip 20, 2015 16:21 Temat postu: [R75] Ubytek/wyciek płynu chłodniczego w okolicy wtrysków Witam, ubywa mi płynu chłodniczego, około 1l na 2tys km. Dziś po zdjęciu osłony silnika zauważyłem mokro wokół wtrysków i jest to na pewno płyn chłodniczy. Którędy tam mógł się dostać? Dla mnie jest to dość dziwne miejsce jak na wyciek płynu chłodniczego Z góry dziękuję za pomoc.
wellman - Pon Lip 20, 2015 16:38
Emsi007, ten płyn to tylko przy wtryskach masz, czy gdzieś jeszcze się uwidocznił? Jest "czysty" czy z domieszką ropy?
Osusz to miejsce, odpal silnik ze zdjętą osłoną i obserwuj. Jeśli wydobywa się spod wtrysków to - niech mnie ktoś mądrzejszy poprawi, jeśli się mylę - może wskazywać na pękniętą głowicę.
longer86 - Pon Lip 20, 2015 16:41
Chyba Malo prawdopodobne, moim zdaniem prędzej by odparowal, lub poszlo w wydech niż nalecialo by tyle przez wtrysku jakoś.
Odpal faktycznie silnik bez oslony i obserwuj czy może któryś waż nie pękł.
wellman, dobrze radzi, osusz dokladnie i szukaj miejsca skąd się tam zbiera
Emsi007 - Pon Lip 20, 2015 17:23
Wymieszany z ropą nie jest, raczej z olejem, ale oleju niewiele i pewnie z odmy bo odma jest spocona lekko. wyczyściłem, odpalam furę i ją przegonię trochę, zobaczymy gdzie się pokaże płyn. Tak w ogóle to tak wysoko w głowicy są kanały chłodnicze?
[ Dodano: Pon Lip 20, 2015 18:23 ]
Chyba to jednak pęknięta głowica albo uszczelka pod nią siedzi, teraz zauważyłem przy mocniejszym wciśnięciu gazu siwy dym z wydechu. Tylko teraz co- uszczelka czy głowica? Jak to stwierdzić?
szpynior - Wto Lip 21, 2015 12:20
Emsi007, piszesz że masz diesla. Jeśli jest to przy wtryskach
1. Czy ktoś wyciągał w ostatnim czasie wtryski
a. .Jeśli tak może cieknąć z wężyka
2. Czy to taka żółta maź?
a. jeśli tak to uszczelka pokrywy zaworów do wymiany
Emsi007 - Wto Lip 21, 2015 17:15
Wtrysków nikt nie ruszał od kiedy mam auto czyli od dwóch lat. To był na 100% płyn chłodniczy bo był zielonkawy i gorzki. Dziś trochę jeździłem ale narazie wyciek się nie pojawia przynajmniej nie widać jeszcze
|
|