|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Po zamknięciu z pilota uruchamia się klakson
rip_80 - Pią Mar 28, 2008 23:49 Temat postu: [R416] Po zamknięciu z pilota uruchamia się klakson Witam
dzis moje auto zaskoczylo mnie przy zamykaniu z pilota. jak normalnie zamykalo sie ok to dzis dziwnie migaly kierunkowskacy i po 2 sek od zamkniecia wyl klakson czytalem juz ze to chyba cos z krancówkami czy jakos tak. Jak to sprawdzic i czy ma ktos moze instrukcje do alarmu? Bo ja zeby przestał wyć wciskalem ponownie prawy przycisk na pilocie ten od zamylania. co sie moglo stać ...pomocy...
Rozan99 - Sob Mar 29, 2008 00:00
Sprawdz wtyczkę w drzwiach od strony kierowcy. Odepnij, przeczyść i podłącz. Problem może zniknie.
sTERYD - Sob Mar 29, 2008 00:03
na 99% ktoras krancowka w drzwiach, klapie, albo masce nie dziala tak jak powinna
rip_80 - Sob Mar 29, 2008 00:04
a gdzie ta wtyczka dokladniej sie znajduje, tam gdzie bezpieczniki?
Rozan99 - Sob Mar 29, 2008 00:13
Jak otworzysz na maxa drzwi to zauważysz przewód łączący karoserię z drzwiami. W drzwiach powinna być wtyczka od tego kabla.
PHJOWI - Sob Mar 29, 2008 00:16
w 400 krańcówka jest na słupkach między drzwiami , taki czarny dzyndzel.
rip_80 - Sob Mar 29, 2008 00:19
PHJOWI napisał/a: | w 400 krańcówka jest na słupkach między drzwiami , taki czarny dzyndzel. |
no wlasnie tak myslalem ze to to.. mozna to jakos reanimowac ? jesli to to oczywiście
PHJOWI - Sob Mar 29, 2008 00:22
jak zamykasz auto to kierunki migają 3razy??
rip_80 - Sob Mar 29, 2008 00:23
a wie ktos jak mozna sterowac pilotem, tz naprzyklad tylko zamknac bez alarmu? mozna tak?
PHJOWI - Sob Mar 29, 2008 00:24
nie . migają 3 razy??
rip_80 - Sob Mar 29, 2008 00:25
PHJOWI napisał/a: | jak zamykasz auto to kierunki migają 3razy?? |
no wlasnie jak migną to jest ok. ale nieraz jak by centralny sie zmulił przy zamykaniu i wtedy jakos dziwnie migają napewno nie normalnie 3 razy tak jak powinny. to raczej jakies szybki, slabe mryganie i wtedy wlasnie wlacza sie alarm.
sTERYD - Sob Mar 29, 2008 11:08
to może jeszcze posprawdzaj połaczenia masy
auta nie zamkniesz nawet kluczkiem, zeby nie włączyć alarmu, jedynie jak nie uzyjesz pilota, to nie włączą się czujniki ruchu w środku auta (o ile takie posiadasz)
rip_80 - Sob Mar 29, 2008 21:06
wielkie dzieki za wczorajsze rady.
dzis pare godzin spedzilem na czyszczeniu tych (krancówek) przy drzwiach i powiem wam ze 3 byly tak zaśniedziale ze napewno nie bylo styku. Ale jak juz wyczyscilem wszystko zaczelo dzialac tak jak pisaliscie. Kierunki migały 3 razy przy zamykaniu i raz przy otwieraniu, pomyslałem sobie pieknie to pewnie bylo to, ale wieczorem znowu zaczely dziwnie migac kierunki i centralny zaczął znowu tak jak by domykac. i oczywiscie klakson zawyl przy zamykaniu. POMOCY co to moze byc jeszcze??
sTERYD - Sob Mar 29, 2008 22:49
a polaczenia masy posprawdzales?
no i jeszcze sa krancowki w zamkach klapy i bagaznika...
rip_80 - Sob Mar 29, 2008 23:59
No wlasnie za klape i tyl nie wiem zabardzo jak sie zabrac, a jak sprawdzic to poloczenie masy?
sTERYD - Nie Mar 30, 2008 08:54
masa, czyli minus od akumulatora. Sciagnij sobie RAVE i sprawdz gdzie jest podlaczony do masy alarm i centralny zamek, i tam tez trzeba by bylo wyczyscic.
W klapie bagaznika i przy masce czujniki zamkniecia sa w zamkach, ale nie trudno sie do nich dostac
rip_80 - Nie Mar 30, 2008 12:26
dzieki wielkie tak wlasnie zrobie, a zaraz jeszcze raz poczyszcze te krancowki w drzwiach, i sprawdze ta mase. Jeszcze raz dzieki za pomoc, wieczorem napisze jak mi poszło. obawiam sie tylko ze ztymi krancowkami w klapie i masce sobie nie poradze, narazie postaram sie je przeczyscic bez rozkrecania i zobacze czy coś to da.
truten23 - Wto Kwi 01, 2008 09:23
a zwróć uwagę, czy po zamknięciu drzwi i klapy świecą się, albo jarzą kontrolki otwarcia, jeśli nic nie świeci, ta krańcówki powinny być ok.
Tak jak pisał sTERYD sprawdź kolego masę, a jak to nie pomogło, to odepnik na jakiś czas akku, jak u mnie raz zaczął cudować alarm z migaczami to to mi pomogło Powodzenia!
rovero - Wto Kwi 01, 2008 12:25
rip_80, zapoznaj się z Zasadami Kącika Usterki i Porady Techniczne i zmień temat na zgodny z zasadami. Możesz to zrobić klikając przycisk EDYTUJ przy swoim pierwszym poście w tym temacie.
rip_80 - Wto Kwi 08, 2008 11:13
Widzicie wlasnie to jest dziwne ze raz zamyka sie normalnie i kierunki migaja 3 razy, raz tez zamyka ale kierunki migaja tak ze pierwsze migniecie jest tak jak by chcial a nie mogł tz. tak jak by bylo gdzies zwarcie, a kolejne 2 migniecia sa normalne. a czasami wszystkie migniecia sa takie jak by bylo zwarcie. Krancówki w drzwiach juz sa tak wyczeszczone ze wygladaja jak nówki, nie robilem jeszcze klapy tylnej i maski bo nie bardzo wiem jak sie tam dostac.
Ale jak by ktos mi jeszcze napisal dzie mam sprawdzis to połączenie masy od alarmu to by bylo super. I tak juz mi bardzo pomogliscie i jestem wdzieczny.
Dzis maszyna dostaje nowy rozrzad i olej
sTERYD - Wto Kwi 08, 2008 20:47
nadal upieram się, ze gdzieś masa nie styka
rip_80 - Wto Kwi 08, 2008 21:34
tez tak sie domyslam, ale jak to na szybko sprawdzic
[ Dodano: Sro Kwi 16, 2008 10:58 ]
siedzialem pare dobrych godzin w Rave i znalazłem tylko wyszczególnienie punktów masy w całym aucie. Ale moze ktos z was wie dokladnie który punkt masy trzeba by bylo sprawdzic i gdzie on sie znajduje?
w ravie nic nie mam o punkcie masy alarmu czy centralnego.
[ Dodano: Nie Kwi 27, 2008 20:30 ]
Witam
zaczne od poczatku. dalej walcze z alarmem wyjacym po zamknieciu auta. sprawdzilem juz wszystkie krancówki i sa ok. Sprawdzilem połączenia masowe i tez są OK. a alarm dalej wyje po zamknieciu auta.
W sobote szukalem juz wszedzie dzie sie dalo odłączylem nawet aku i sluchajcie tego. po zapieciu aku ponownie i zaprogramowaniu pilotow centralny zaczął migac noramlnie zamykac sie bez zadnych dziwnych dzwieków itd. otwieranie tez ok raz ładnie migaja kierunki a przy zamykaniu 3 razy. zamknełem i otworzylem kilka razy i znowu to samo. znowu jak by napiecie na kierunki nie dochodzilo cos tak sobie migaja tak jak by dostały z 5V napiecia. co dalej moge sprawdzac jakies przekaźniki ? Bylem juz nawet wserwisie ktory specjajalizuje sie w alarmach, i jak uslyszeli ze rover i ze alarm fabryczny to nie bardzo chca sie podiąc zlokalizowaniem usterki
wiec pytam sie was co mam dalej sprawdzac? dziwi mnie to ze po odłaczeniu aku zadzialalo kilka razy i spowrotem sie zrypało. co to moze byc?
Dodam jeszcze ze jak auto stalo pod domem z soboty na niedziele i ostro u nas padało w nocy to z rana tez sie normalnie zachowal centraly ale tylko raz. jak juz sie przejechalem to przy zamykaniu standard, nie mozna opanowac klaksonu POMOCY
|
|