Zobacz temat - [R400] Wzrocowo oświetlony pulpit i zegary

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Wzrocowo oświetlony pulpit i zegary

JeRRy3D - Wto Kwi 08, 2008 21:34
Temat postu: [R400] Wzrocowo oświetlony pulpit i zegary
Witam.

Czy byłby ktoś tak dobry i mógłby podrzucić foto poprawnie
podświetlonej deski rozdzielczej i pulpitu w R400 (?)

Chciałbym porównać u siebie (już widzę "zgaszony" zegar
temperatury, jedno pokrętło nawiewu). Dalej nie wiem,
czy, to co zgaszone jest zgaszone przez fabrykę, czy też nie.

sTERYD - Wto Kwi 08, 2008 21:36

na tablicy nic nie jest fabrycznie zgaszone...
chętnie bym podrzucił foto, ale to wymaga nocy i aparatu jednocześnie, a to nastąpi w moim przypadku najprędzej jutro :(

zdzich44 - Wto Kwi 08, 2008 21:38

W benzynce zegary wyglądają tak: http://www.roverki.pl/mod...7&orderby=dateD
JeRRy3D - Wto Kwi 08, 2008 21:39

No rozumiem.
Jeżeli nie znajdzie się nikt, kto rzuci szybciej - będę Ci zobowiązany.

sTERYD - Wto Kwi 08, 2008 21:45

zdzich44, łolaboga :)
mój guru się objawił

JeRRy3D - Wto Kwi 08, 2008 21:45

zdzich44 napisał/a:
W benzynce zegary wyglądają tak: http://www.roverki.pl/mod...7&orderby=dateD

Dzięki. Podobnie.
A reszta? Zapalniczki i reszta...

Jakie idą tam żarówki. Zawsze takie same, czy deska rozdzielcza swoje a pulpit swoje.
No i czy dużo walki, żeby się do nich dobrać (?)

sTERYD - Wto Kwi 08, 2008 21:49

zapalniczka się nieświeci
popielniczka jest podświetlona od środka jak ją otworzysz, a całe pokrętła od nawiewów i klimatyzacji lśnią na bursztynowo tam gdzie trzeba :)
żarówki gdzie niegdzie są W3W (takie W5W tylko mniejsze), a gdzie niegdzie 1,5Wata takie małe z długimi wąsami (zwłaszcza zegarek i wszelkie przełączniki)...
było o tych żarówkach już trochę ;)

MieszAs - Sro Kwi 09, 2008 11:19

A jak jest u Was z tym dolnym licznikiem kilometrów?
Wymieniłem (chyba) wszystkie żarówki, ale dolny licznik mam tak ciemny, że dopiero jak
włączę górną lampkę to mogę i to z trudem odczytać cyfry! :mad:
To chyba nie jest normalne w tym aucie?

Odpiszcie mi proszę, bo mnie już k####ca bierze z tymi zegarami... :mad:

zippermann - Sro Kwi 09, 2008 19:18

Po lewej jest jeszcze włącznik klimy, który nie świeci, bo nie przekręciłem kluczyka w stacyjce... popielniczki też nie otwierałem, dlatego jej nie widać...

Jeśli chcesz mogę zrobić jeszcze jedno pokazujące wszystko ;-)

JeRRy3D - Sro Kwi 09, 2008 19:36

Nie, nie dzięki.
Co trzeba - widzę, czego nie ma - widzi oko wyobraźni.

Na marginesie. Co za laboratoryjna ciemność !
Robiłeś to chyba nocą, przy zamkniętym garażu (?) :)

Jeszcze raz THX.

zippermann - Sro Kwi 09, 2008 20:05

Nie, pod domem ok 20 godziny, kilka minut przed napisaniem tego posta...

Zdjęcie robione tylko przy świetle wskaźników, żadnego innego oświetlenia.
Starałem się tak ustawić aparat, żeby było jak najlepiej widać, to co ma być widać i nic poza...

BTW znacie jakieś dobra radia CD/MP3 (może być MD) posiadające podobny, bursztynowy odcień podświetlenia? (Mam Pioneera na CD z prawie identycznym odcieniem, ale chciało by się coś z MP3 ;-) No i ma ładnie grać i nie kosztować majątku ;-) )

JeRRy3D - Sro Kwi 09, 2008 20:39

zippermann napisał/a:
BTW znacie jakieś dobra radia CD/MP3 (może być MD) posiadające podobny, bursztynowy odcień podświetlenia? (Mam Pioneera na CD z prawie identycznym odcieniem, ale chciało by się coś z MP3 ;-) No i ma ładnie grać i nie kosztować majątku ;-) )

Też właśnie błąkam się po allegro, ale... radio "pod kolor"
będzie trudno. Albo design typu wioska i odpowiedni kolor,
albo design ok i jakieś błękity ;( .

Strzelam:
http://allegro.pl/item341...sklep_wawa.html

zippermann - Czw Kwi 10, 2008 07:57

Chodzi mi raczej o trochę wyższą półkę sprzętu... coś bardziej markowego...

Z tymi błękitami to racja... ciężko znaleźć coś ładnego świecącego przyjemnym bursztynem ;-)

Przy okazji podświetlenia deski... próbuję podświetlić włączniki do szyb... ma ktoś jakieś pomysły ?

JeRRy3D - Czw Kwi 10, 2008 08:44

zippermann napisał/a:
Chodzi mi raczej o trochę wyższą półkę sprzętu... coś bardziej markowego...

Tak myślałem :)
Cytat:
Z tymi błękitami to racja... ciężko znaleźć coś ładnego świecącego przyjemnym bursztynem ;-)

Dokładnie. Chyba trzeba będzie odstawić kolorową wioskę, jeżeli chce się mieć sensowne radio :(
Cytat:
Przy okazji podświetlenia deski... próbuję podświetlić włączniki do szyb... ma ktoś jakieś pomysły ?

Wczoraj wertowałem. Dziesiątki postów na forum w tym temacie (liny nie podam, za dużo tego było). Pyknij "podświetlenie" w wyszukiwarkę. Na bank znajdziesz.

sTERYD - Czw Kwi 10, 2008 08:58

zawsze można sobie pozamieniać diody, oczywiście jeśli radio jest na gwarancji musi to zrobić serwis, ale nie sądzę, żeby trudno było ich namówić :cool:
zippermann - Czw Kwi 10, 2008 09:08

sTERYD napisał/a:
zawsze można sobie pozamieniać diody, oczywiście jeśli radio jest na gwarancji musi to zrobić serwis, ale nie sądzę, żeby trudno było ich namówić :cool:

To mi się wydaje najsensowniejszym rozwiązaniem...
Jestem w stanie zrobić to sam, wymiana w serwisie nieautoryzowanym również powoduje utratę gwarancji, a robiąc samemu zapłacę tylko za diody...
Problemem mogą być ewentualne filtry barwne na klawiszach w niektórych modelach...

Przeglądałem kiedyś posty o podświetleniu tych przełączników, ale niestety nie było tam satysfakcjonującego mnie rozwiązania... może za dużo wymagam :twisted:
Popatrzę jeszcze raz... może coś pominąłem...

Brt - Czw Kwi 10, 2008 09:11

czasem cieżko dorwać diody takie same a o innym kolorze. Przerabialiśmy temat u Skiby w panelu i lipa :(
sTERYD - Czw Kwi 10, 2008 09:18

ja u siebie wstawiłem białe i są prawie w sam raz, tylko w jednym miejscu coś jest, że świecie zielonkawo...
Trzeba poprostu dobrać do konkretnego radia ;)

Bizonik - Nie Sie 24, 2008 19:30

witam

ja zakupiłem blaupunkta orlando i on ma możliwość ręcznego dostrojenia koloru wyświetlacza wiec nie powinno być problemu

zippermann - Nie Sie 24, 2008 23:08

Wiele radyjek ma taką możliwość.
Jednak wtedy zazwyczaj wygląd panela pozostawia wiele do życzenia. Również tak jest w przypadku Orlando, o którym wspominasz... przynajmniej na mój gust...

AkUu - Pon Sie 25, 2008 14:08

zippermann napisał/a:
Obrazek

Po lewej jest jeszcze włącznik klimy, który nie świeci, bo nie przekręciłem kluczyka w stacyjce... popielniczki też nie otwierałem, dlatego jej nie widać...

Jeśli chcesz mogę zrobić jeszcze jedno pokazujące wszystko ;-)

hmm zajrzalem tutaj przypadkiem i moj wzrok przykulo twoje zdjecie, tez mam 416 z tego samego roku ale u mnie tez bursztynowy kolor zegarow nie jest taki bursztynowy :/
wyglada znaczniej gorzej jak by bardziej wyblakly?!musze fotke zrobic w nocy i porownac moze to tylko przez to ze to zdjecie?!w rzeczywistosci tez takie intensywne masz to podswietlenie?!bo na konsoli to tak samo mamy widze...

zippermann - Pon Sie 25, 2008 14:14

Jest tak raczej przez zdjęcie.
W rzeczywistości jest jaśniejsze. Bardziej zbliżone do konsoli, aczkolwiek bardziej intensywne.
Nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie w liczniku są bursztynowe filtry przed żarówkami...

Sprawdź jeszcze, czy oby na pewno wszystkie żarówki świecą. Te za licznikiem, jak i te z przodu nad nim.

AkUu - Pon Sie 25, 2008 15:19

zippermann napisał/a:
Jest tak raczej przez zdjęcie.
W rzeczywistości jest jaśniejsze. Bardziej zbliżone do konsoli, aczkolwiek bardziej intensywne.
Nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie w liczniku są bursztynowe filtry przed żarówkami...

Sprawdź jeszcze, czy oby na pewno wszystkie żarówki świecą. Te za licznikiem, jak i te z przodu nad nim.

no to spoko to bedzie podobnie, szkoda bo bardziej mi sie to intensywne podoba :D
co do filtrow nie wiem nie rozbieralem jeszscze, jak bede mial chwile przyjrze sie tym zarowka
dzieki

Bizonik - Pią Sie 29, 2008 18:24

zippermann napisał/a:
Wiele radyjek ma taką możliwość.
Jednak wtedy zazwyczaj wygląd panela pozostawia wiele do życzenia. Również tak jest w przypadku Orlando, o którym wspominasz... przynajmniej na mój gust...

dla mnie bardziej liczyła sie prostota użytkowania i montażu z możliwością wyjmowania całego radyjka bez problematycznych przeróbek (radyjko zamontowane w octavi)

a co wyglądu to szczerze dawno nie widziałem radia które mi sie spodobało na chwile obecna wszystkie są takie za bardzo zabajerzone najchętniej teraz we freelanderze bym nie wymieniał tego fabrycznego ale brakuje mi działającego wyświetlacza no i cd bo reszta to juz tylko drobny szczegół

AkUu - Pią Sie 29, 2008 19:14

Bizonik napisał/a:
a co wyglądu to szczerze dawno nie widziałem radia które mi sie spodobało na chwile obecna wszystkie są takie za bardzo zabajerzone najchętniej teraz we freelanderze bym nie wymieniał tego fabrycznego ale brakuje mi działającego wyświetlacza no i cd bo reszta to juz tylko drobny szczegół

dokladnie mam to samo :/ za duzo tego daja i za bardzo jakies to kolorowe wszystko jest i brakuje chyba prostoty uzytkowania :( ja jak kupilem swojego R nie mialem oryginalngo radia, dorwalem takie w bardzo dobrym stanie na szrocie i mam starego kaseciaka do tego transmiter FM podpiety pod ipoda i gitarka gra :) komu potrzebny cd :P

Bizonik - Pią Sie 29, 2008 19:36

wiesz ze to tez jest opcja tylko ze ja mam jeszcze jeden drobny problem nie działa mi wyświetlacz na podszybiu a koszt nowego mnie przeraza a używanego boje sie kupić
ericson - Wto Lis 04, 2008 18:08

Witam mam pytanie wymieniłem żarówy od podświetlenia pokręteł nawiewów,i tam były 14volt 1.4wat założyłem 12volt 2,2wat to chyba dobrze?. A jeszcze jedno czy ma być podświetlone przełącznik regulacji świateł i lusterek czy tam jest ciemno, z góry dzięki.
Lechos - Wto Lis 04, 2008 18:19

ericson napisał/a:
czy ma być podświetlone przełącznik regulacji świateł i lusterek czy tam jest ciemno

niestety, fabrycznie ciemno jak w d...e u murzyna.

rybakowy - Wto Lis 04, 2008 20:14

a wiecie jaki ja mam pomysł,na allegro jest do kupienia podświetlenie i oświetlenie z BMW z tymi diodami,widziałem to u kumpla,kolor jest identyczny jak w Roverkach i chyba sie skusze,moze ktos ma to juz u siebie.