Zobacz temat - [WWW] szybki konkurs :)

Forum Klubu ROVERki.pl

Forum i WWW - [WWW] szybki konkurs :)

Ley - Sro Lut 24, 2010 16:26
Temat postu: [WWW] szybki konkurs :)
Ogłaszam szybki konkurs trwający do jutra (czwartek) do 21:00 :)

Konkurs polega na tym, że potrzebuję zdjęcia Waszych Roverków w jakimś takim nietypowym, ciekawym ujęciu, z których wybrane zostanie jedno lub dwa, które będą miały szansę na pojawienie się w bannerze odnowionej strony www Klubu :)

Zdjęcie powinno spełniać następujące kryteria:
- jasne tło (zdjęcia nocne tym razem odpadają)
- nietypowo, ciekawie, po prostu inaczej pokazane autko lub jego część - np kawałek przodu, koła, tyłu, a moze coś w trakcie naprawy? - zaskoczcie mnie :)

Wykorzystane zostanie całe autko, a może tylko jego część - nie wiem jeszcze :) Generalnie im lepsza jakość zdjęcia tym lepiej, aczkolwiek i tak na stronce będzie ono w formacie prostokąta ok 500 na 100 pixeli.

Wierzę, że macie w swojej podręcznej teczce jakieś fajne fotki Waszych aut - może jakieś ze zlotów lub spotów, gdzie widać nawet więcej niż jedno? :)

Pamietajcie tylko aby tło było możliwie jasne, gdyż będziemy ciąć, giąć i ogólnie krzywdę robić fotkom :)

Zdęcia przesyłajcie proszę na ley@autograf.pl lub link do zdjecia na PW

Zapraszam wszystkich do zabawy - jeśli nie znajdziemy ciekawych propozycji to oczywiście będziemy działać na zdjęciach z Internetu, ale sympatyczniej byłoby aby to nasze fotki reprezentowały Klub :)

Pozdrawiam
Ley

Tomaszi - Czw Lut 25, 2010 08:25

Ley aleś ty jest wygodnicki i leniwy ;> ;p
Taka wielka galeria na stronie klubowej na pewno coś by się znalazło ;)
jedyna wada to to że przeskalowane, można wtedy skontaktować się z autorem... :)

MaReK - Czw Lut 25, 2010 08:49

I KONIECZNIE WYSYŁAĆ NA PODANY E-MAIL, A NIE DOŁĄCZAĆ DO POSTA

Pozdrawiam,

Ley - Czw Lut 25, 2010 11:04

Tomaszi: galeria przejrzana już dosć mocno :P Liczę na jakieś świeże fotki, może ktoś ma coś nietypowego :)

W końcu będziemy się na to patrzyć kolejne 9 lat pewnie więc wybór ciężki :D

Ze względu na fakt, iż MaReK popsuł wczoraj serwer ( :P ) konkurs przedłużam do końca tygodnia :ok:

piter34 - Czw Lut 25, 2010 13:35

Ley napisał/a:
Ze względu na fakt, iż MaReK popsuł wczoraj serwer ( :P ) konkurs przedłużam do końca tygodnia :ok:

W takiej sytuacji podwieszam wątek, aby wszyscy czytający forum mogli wziąć udział w konkursie :ok:

Mix - Czw Lut 25, 2010 16:30

Ley, może warto odezwać się do kolegi, który ma bardzo ładne, czarne autko :wink: Nie mam niestety teraz chwili, żeby poszukać dokładnie, ale dodam tylko, że chodzi mi o R75, na szprychowej feldze 19".
Ley - Czw Lut 25, 2010 16:32

chętnie przejrzę każde zgłoszenie :) narazie kilka ciekawych fotek dostałem, więc może wykorzystamy więcej niż dwa zdjęcia na stronie ;)
Krzysi3k - Czw Lut 25, 2010 16:52

A nie lepiej poczekać parę dni aż ludzie letnie buciki samochodom nałożą? ;)
MaReK - Czw Lut 25, 2010 18:47

Leyus ;) Jutro umyje auto i zrobie taka fotke o jakiej wczesniej pisales.
Mam tez kilka zdjec ktorych szukalem do Toffika.

Pozdrawiam,

Perez - Czw Lut 25, 2010 20:11

Ja chcialem zrobic kilka zdjec fajnych dzisiaj, nawet auta umylem, ale sie rozmyslilem patrzac na cale 5MPX mojego aparatu :(
Ley - Czw Lut 25, 2010 20:49

Perez - liczy się pomysł a nie pixele :P
Mix - Czw Lut 25, 2010 20:49

Ley, już mam. Chodziło mi o to auto: http://forum.roverki.eu/g...hicle&CID=12201
Markzo - Pią Lut 26, 2010 00:47

Ley, poszło coś na maila ;)
Perez - Pią Lut 26, 2010 11:20

Pomysl mam, nie mam za dobrego aparatu i nie umiem PS`a
Ley - Wto Mar 02, 2010 17:50

Dziękuję za liczne zdjęcia - wiele z nich jest bardzo fajnych, ale tylko niektóre uda się wykorzystać na stronie...

Autorów zdjęć, które zostaną wykorzystane oczywiscie poinformuję zanim wystartuje nowa strona... ale że to jeszcze trochę potrwa to musicie uzbroić się w cierpliwość :)

Pozdrawiam
Ley

Pływak - Wto Mar 02, 2010 21:24

Ley napisał/a:
W końcu będziemy się na to patrzyć kolejne 9 lat pewnie więc wybór ciężki :D
[/b]

Od razu zaznaczam, ze na tworzeniu grafiki pod www się zupełnie nie znam ale czy nie dobrze było by już na starcie pomyśleć aby w przyszłości można było w łatwy sposób wprowadzić mały "facelifting"? Druga sprawa może by tak na forum też zamiast tej grafiki wrzucić auta użytkowników? Na pewnym forum co jakiś czas zmieniają grafikę i wygląda to naprawdę dobrze, a każdy ma szanse żeby jego auto pojawiło się na stronie forum. Takie moje luźne przemyślenia ;)

Ley - Wto Mar 02, 2010 22:28

Pływak, nowa WWW będzie prostsza do faceliftingowania niż obecna - spokojna głowa ;)

Forum już raz lift przeszło - na pewno będzie można jeszcze to i owo zrobić, ale do tematu możemy wrócić nie wcześniej niż po zlocie wiosennym. Teraz priorytetem jest strona WWW.

Pozdrawiam
Ley

Dydo - Wto Mar 02, 2010 22:34

Obecnie ten Roverek i MG prezentują się w miarę fajnie na forum, pasują do kolorystyki forum, jednak ja chętnie widziałbym w przyszłości jakieś foto ze zlotu ogólnopolskiego Roverków ustawionych w rzędzie czy coś podobnego :)
MaReK - Wto Mar 02, 2010 22:53

Takie rzeczy będziesz miał właśnie na stronie klubowej... każdy dział będzie zaskakiwał obrazkiem, a może nawet w przyszłości będzie to losowy bannerek. Wszystko zależy od LEY'a naszego grafika klubowego ;)

Pozdrawiam,

Dydo - Wto Mar 02, 2010 23:13

MaReK napisał/a:
Takie rzeczy będziesz miał właśnie na stronie klubowej... każdy dział będzie zaskakiwał obrazkiem, a może nawet w przyszłości będzie to losowy bannerek. Wszystko zależy od LEY'a naszego grafika klubowego ;)

Pozdrawiam,

To w sumie też dobry pomysł. A jak ma się licznik odwiedzin strony głównej do licznika odwiedzin forum ? Jak mniemam, ten drugi będzie zapewne większy od tego pierwszego, ale czy znacznie czy nieznacznie większy ?

MaReK - Sro Mar 03, 2010 00:00

Licznik strony www działa od 2001 roku. Licznik wejsc na forum działa od kilku chyba 2-3 lat - sam już nie pamiętam ile to już forum działa :) Niemniej Twoje podejrzenia są słuszne. Forum w/g statystyk google'a stwierdziło, że w 2009 roku mieliśmy kilka mln. odwiedzin powtarzalnych.
Tomaszi - Sro Mar 03, 2010 12:56

No ale przecież nie robimy nowej strony dlatego że nam się nudzi.
Wszelkie zabiegi z nową stroną są po to by przeciągnąc forumowiczów na stronę ;>
ma zachęcać do zaglądania.

Tak się zastanawiam... a gdyby tak na głownej pierwszej stronie pokazywało, powiedzmy tak 20 ostatnich tematów z forum :) wiem wiem zaraz powiecie po co przecież można wejść na forum i kliknąć nieprzeczytane, ale to byłby taki hmm... coś jak RSS :razz:

Pływak - Sro Mar 03, 2010 13:05

No to rozwialiście moje wątpliwości, nie pozostaje nic jak czekać na "premierę" :D

Tomaszi, imo pomysł nie był by zły ale nie wiem czy 20 najnowszych tematów, które notabene najczęściej pojawiają się w dziale usterki nie będzie odstraszało bo jednak wypunktowane 20 tematów typu "pomocy nie pali!!" itp nie wygląda najlepiej. Można by podlinkować te najbardziej wartościowe i najpopularniejsze dyskusje dotyczące najczęstszych usterek i problemów, a rss to swoją drogą można wprowadzić ;)

Tomaszi - Sro Mar 03, 2010 13:23

Pływak napisał/a:
Można by podlinkować te najbardziej wartościowe i najpopularniejsze dyskusje dotyczące najczęstszych usterek i problemów, a rss to swoją drogą można wprowadzić ;)
przecież rss'a już mamy na dole stronki RSS2 :) tylko on wisi sobie gdzieś tam jako osobna stronka, ja na telu mam uruchomione te działy które mnie interesują.
To samo można by zrobić na stronie, że niezalogowani widzą ostatnie jakieś tam z wybranych działów, natomiast po zalogowaniu każdy widział by to co sobie ustawił według swojego profilu :D

Ale to tak ot luźny pomysł, bo pewnie już wsio uzgodnione co do nowej strony ;)

Pływak - Sro Mar 03, 2010 14:17

Tomaszi napisał/a:
przecież rss'a już mamy na dole stronki RSS2 :)

Przyznam bez bicia, że nie zauważyłem :oops:

MaReK - Sro Mar 03, 2010 15:32

Pływak napisał/a:
Przyznam bez bicia, że nie zauważyłem :oops:

Przyznam się także bez bicia, że jam to uczynił swoimi rękoma nie mówiąc nic nikomu zostawiłem. Reklama chyba nie potrzebna, bo Ci co zauważyli (a sporo takich) już o tym wiedzą ;)

Co do 20 tematów z forum. Nie ma najmniejszego problemu. Pewnie tak to będzie rozwiązane. Nie wiem czy 20 ostatnich i czy akurat z kategorii Porad Technicznych, ale jest taki zamysł.

Oczywiście jeśli grafik - Ley - przewidział w ogóle taką opcję w swoim projekcie ;D

Pozdrawiam,

Ley - Sro Mar 03, 2010 17:05

Ley nie przewidział bo nie było tego na obecnej stronie i nikt nie proponował wcześniej :P

Wszystko da się zrobić - dla mnie to jeden obrazek więcej... ale proszę nie zapominać, ze dodawanie kolejnych modyfikacji "modułowych" na nowej WWW nie jest uzależnione od mojego widzimisię, tylko od tego, co zostało zakontraktowane w chwili startu projektu.

Dlatego MaRku porozmawiaj najpierw z naszym guru jak on to widzi ;) Przy okazji możesz dopytać o to o czym wczoraj rozmawialiśmy a na co liczę, że dziś dostanę odpowiedź :D

Dydo - Sro Mar 03, 2010 18:32

Tomaszi napisał/a:
No ale przecież nie robimy nowej strony dlatego że nam się nudzi.
Wszelkie zabiegi z nową stroną są po to by przeciągnąc forumowiczów na stronę ;>
ma zachęcać do zaglądania.

No tak, jednak nie ma co ukrywać, że w głównej mierze, przeciętny user wchodzi tylko na forum po to, aby pogadać z innymi, poczytać co tam nowego etc. Ja osobiście stronę główną odwiedzam bardzo rzadko, natomiast forum mam w zakładkach ;)

Tomaszi napisał/a:
Tak się zastanawiam... a gdyby tak na głownej pierwszej stronie pokazywało, powiedzmy tak 20 ostatnich tematów z forum :) wiem wiem zaraz powiecie po co przecież można wejść na forum i kliknąć nieprzeczytane, ale to byłby taki hmm... coś jak RSS :razz:

20 tematów to może trochę za dużo byłoby, idealnym wyjściem byłoby gdzieś z 10, 13 najświeższych tematów. I trafną sugestią jest wyświetlanie nowych wątków najczęściej odwiedzanych lub tych, w których jest najwięcej odpowiedzi.

Ley - Nie Kwi 25, 2010 23:14

Szybkiego konkursu etap drugi :)

Do końca tygodnia (czyli do majówki) można przysyłać kolejne zdjęcia Waszych autek, z których wybierzemy najciekawsze na nową WWW Klubu.

Dostałem naprawdę dużo zgłoszeń za pierwszym podejściem... jednak wciąż są "wolne miejsca" :)

Ponieważ obecnie pewne kwestie zostały doprecyzowane odnośnie wielkości docelowego obrazka zamieszczam poniżej przykłady, aby było Wam łatwiej ocenić w jaki kształt i rozmiar musimy "wcisnąć" Wasze autka. W załączeniu przykłady w oryginalnej wielkości.

Możecie przysyłać "gotowce" lub zdjęcia, które wg Was dadzą się ładnie wykadrować...

Szczególnie mile widziane R200/R25/R45/R75/MG ZR/autka starsze/może jakiś delikatny tuning? ;) ... ale przejrzymy wszystkie zgłoszenia :)

Wystarczy link do zdjecia na PW lub @ ley@autograf.pl

Pozdrawiam
Ley

MaReK - Nie Kwi 25, 2010 23:21

Wow ;) Dwa auta z mojej stajni ;P
Joa - Nie Kwi 25, 2010 23:28

a mojego nie ma? :( ;)
MaReK - Nie Kwi 25, 2010 23:48

Założyłaś alu, będzie widno to się cyknie fotke
maniaq - Pon Kwi 26, 2010 10:11

a ja powiem, ze przymierzam sie do sesji foto na powaznie, sprzet kompletuje i bede pstrykal ... efekty jakies probne podrzuce niebawem ;)
Ley - Pon Kwi 26, 2010 11:44

maniaq, ty już masz ze dwa zdjęcie wybrane tylko o tym nie wiesz :D Ale jak nowe będą fajne to dorzucimy :)
maniaq - Pon Kwi 26, 2010 11:52

nikt nie powiedzial, ze nie moge innych fajnych furek pstrykac ;) w ramach praktyki i pracy spolecznej :D

a jaka to res ma byc, bo szybciej mi powiesz niz ja dam rade spr sam >? i proporcje bokow ?

walkie - Pon Kwi 26, 2010 12:02

maniaq, pstrykniesz mój? :)
maniaq - Pon Kwi 26, 2010 12:13

jak go w koncu umyjesz ;P
walkie - Pon Kwi 26, 2010 12:22

maniaq, wczoraj umyłam :P
ale mnie w nocy już ptaszysko jakieś osrało :<

Ley - Pon Kwi 26, 2010 13:19

maniaq - res dowolna, ważny jest kadr, bo musimy wcisnąć autko lub jego część w ten wąski prostokąt - przykłady masz powyżej w oryginalnej wielkości co do pixela (nie pamiętam wymiarów :P )
maniaq - Pon Kwi 26, 2010 20:59

prosze sprawdz ile ma miec pojedyncze zdjeice, bo calosc to 400x226 pix 96 dpi ;) nie chcialbym sie omsknac o jakis pixel ;P
kasjopea - Pon Kwi 26, 2010 21:10

Ley, czy któreś ze zdjęć ode mnie się nada? ;>
Ley - Pon Kwi 26, 2010 21:53

tak, któreś się nada :)

[ Dodano: Pon Kwi 26, 2010 22:53 ]
maniaq napisał/a:
prosze sprawdz ile ma miec pojedyncze zdjeice, bo calosc to 400x226 pix 96 dpi ;) nie chcialbym sie omsknac o jakis pixel ;P

576x139 pix

A co ty masz się omykać? I tak to po swojemu przerobimy :D

Pływak - Nie Maj 30, 2010 22:18

Wielkie dzięki Ley nawet nie wiesz jaki banan pojawił się na mojej twarzy po odwiedzeniu strony głównej :)
Senn - Nie Maj 30, 2010 22:34

Przylaczam sie do podziakowan. Moja gablota i facyjata tez sie pojawia jako wizytowka :mrgreen: