|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Chcę kupić ROVERka - Proszę o pomoc Rover 600
ziober30 - Czw Kwi 01, 2010 19:07 Temat postu: Proszę o pomoc Rover 600 Witam!
Chcę kupić R 600 (lub R620) w dieslu. Mam do wydania na ten cel max 12 000 zł. Podoba mi się bryła tego auta, wyposażenie, oraz ceny w stosunku do rocznika chyba są przyzwoite (sprawdzałem na allegro). Zależy mi na niewielkim spalaniu. Posiadam żonę i dziecko w drodze, wiec takie autko jest chyba ok dla rodziny? Do zakupu muszę jeszcze przekonać żonę (powinno się udać bez większych problemów ) ale domyślam się, że teść strzeli focha jak zobaczy co kupiłem (bo on jeździłby tylko pasatem i mercem). Proszę więc o opinie na temat tego modelu auta i może macie kontakty z osobami w lubelskim, które mają owy model do sprzedania w dobrym stanie.
Pozwoliłem sobie tu napisać, ponieważ kogo miałbym się poradzić jak nie użytkowników tej marki.
Pozdrawiam.
Mazak - Czw Kwi 01, 2010 19:25
witam
przeczytaj sobie to http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=15124
600 i 620 to to samo tylko od 98r zmieniono oznaczenia na tylnej klapie na 600 wcześniej było 620,618 itp. co oznaczało pojemność silnika.
Za 12tyś na pewno kupisz coś wartego uwagi najlepiej kup auto 97-99r ostatnie lata produkcji (po lifcie) różnią się w środku jak i osprzętem silnika.Autka sprawują się całkiem dobrze są mało awaryjne no chyba że trafisz zaniedbany egzemplarz. Z częściami nie ma problemu i są w cenie jak do każdego innego auta w końcu to bliźniak hondy accord i praktycznie dzielą wszystkie części.
kasjopea: wywaliłam orta
ziober30 - Czw Kwi 01, 2010 19:27
Dzięki,
a jak wygląda stan karoserii z tych roczników?
kasjopea - Czw Kwi 01, 2010 19:31
ziober30, poczytaj sobie również tematy w tym dziale, w których oceniane były 600. Będziesz wiedział na co zwracać uwagę przy zakupie.
Mazak - Czw Kwi 01, 2010 19:33
najczęściej lecą tylne nadkola a reszta ma się dobrze
ziober30 - Czw Kwi 01, 2010 19:37
Czyli jak kupię sobie taki model, i nadkola będą trochę pordzewiałe to z jakim kosztem muszę się wiązac?
Mayson - Czw Kwi 01, 2010 19:38
ziober30, wejdź na otomoto.pl albo Allegro, znajdź jakąś interesującą ofertę i zapodaj tutaj zgodnie z zasadami, a my ją dla Ciebie przemaglujemy
[ Dodano: Czw Kwi 01, 2010 20:38 ]
ziober30 napisał/a: | Podoba mi się bryła tego auta |
Bryłę to się zostawia w toalecie - powinieneś powiedzieć: "niezwykle ujęła mnie smukła sylwetka tego pięknego samochodu"
ziober30 - Czw Kwi 01, 2010 19:43
Coś w tym stylu http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12098800
[ Dodano: Czw Kwi 01, 2010 20:43 ]
aaa i niezwykle ujęła mnie smukła sylwetka tego pięknego samochodu, nie wspominając o bryle
kasjopea - Czw Kwi 01, 2010 19:44
ziober30, dawaj konkretny samochód, który Cię zainteresuje i nie zapomnij o zrzutach ekranowych, bo będzie źle
ziober30 - Czw Kwi 01, 2010 19:46
No tak, tylko, że ja nie mam jeszcze konkretnego samochodu, jestem w trakcie poszukiwań. Chciałem zasięgnąć ogólnej opinii użytkowników tej marki.
Mazak - Czw Kwi 01, 2010 20:52
jak dla mnie nie wart tyle taki troche golas
1 poducha
brak elektrycznych szyb z tylu
brak oklein drewnopodonych
nie podaje przebiegu
itp
poprzeglądaj ogłoszenia i zobacz czym się różnia na zdjęciach
ziober30 - Pią Kwi 02, 2010 06:01
Dzięki, tak też zobie. Pewnie skończy się tym, że pojadę na giełde i wybiorę z tego co tam będzie. Kolega mówił mi, że w TopGear twierdzą, że najgorsze samochody to Rovery i znowu jestem w kropce. Wydaje mi się, ze raczej zdecyduje się na tą 600-tke ale nie wiadomo co bedzie na giełdzie
sobrus - Pią Kwi 02, 2010 06:30
W Topgear Clarkson nie lubi roverów to prawda.
Ale nie ma to jakiegoś logicznego uzasadnienia - oni nie lubią Roverów na takiej zasadzie jak my nie lubimy Poloneza i ogólnie "polskiej myśli technicznej".
Oglądałem na YT program TopGear z 1993 roku gdzie Clarkson prezentuje Rovera 600. Stwierdza że to dobry samochód ALE. ALE nie podoba mu sie że Honda Accord jest tańsza, a to praktycznie to samo.
Podobnie niewiele złego mógłby powiedzieć o R400. R200 to też fajny samochód, choć rzeczywiście w porównaniu do innych samochodów jakie on tam testuje jest to grat. Bo gdzież mu do Lamborghini czy Ferrari albo chociaż BMW M5.
Jest też Top Gear z R75 i prowadzącemu sie podobał. Stwierdził ze to idealne auto dla brytyjczyka który chce wygodnie jeździć do pracy i z rodzinką.
Czytałem jednak w internecie że choć R75 to dobre auto, nie sprzedawało sie tak dobrze jakby wszyscy tego chcieli ze względu na "spaloną" markę Rover. A czy my rzucilibyśmy sie na nowy całkowicie polski samochód FSO? W dodatku gdyby był droższy niż auta zachodnie? Może gdyby nazywał sie BMW 75 brytyjczycy spojrzeliby na niego przychylniej...
(Rovery zawsze były drogie w porównaniu z konkurencją. R400 kosztował tyle co auto klasy średniej - Mondeo czy Vectra, R200 tyle co kompakt - Astra czy Focus). Obecnie jest na nasze szczęście dokładnie na odwrót...
Ja tam nie narzekam - spójrzmy na mojego R400 (akurat o nim moge coś powiedzieć).
- ladna sylwetka
- przytulne wnętrze z "drewienkami" (mam w domu Omegę B i BMW E36, podobne roczniki - rover podoba mi sie najbardziej
- zauważalnie wiecej miejsca niż w E36 choć samochód jest krótszy (E36 to klasa średnia)
- wielowahaczowe zawieszenie Hondy jest komfortowe i trwałe.
- silnik ma pojemność 1.6 (w UK to oznacza niższy podatek) ale osiągami bije wiele mocniejszych jednostek z tamtego okresu.
- wyposażenie którego raczej nie znajdziemy w autach niemieckich z tamtych lat (klima, 4xel szyby, el i grzane lusterka, el szyberdach, ABS, 4x hamulce tarczowe, firmowy immo+alarm, 4 zagłówki, 2 poduchy, pirotechniczne napinacze).
Tak więc na prawde nie mam pojęcia co im sie nie podoba i czemu wolą na przykład Astrę II.
ziober30 - Pią Kwi 02, 2010 07:21
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Moim poprzednim autem była omega B i nie narzekałem (nie licząc rdzy 96'). Myślę, że juz jestem zdecydowany na Rovera 600. Teraz tylko zostaje jeden kłopot - znaleść dobry egzemplarz.
Mayson - Pią Kwi 02, 2010 07:40
ziober30 napisał/a: | Teraz tylko zostaje jeden kłopot - znaleść dobry egzemplarz. |
A to jest najtrudniejsze... ogólnie rzeźnia, ale może Ci się poszczęści
ziober30 - Pią Kwi 02, 2010 07:46
Też na to licze. Gdyby ktoś wiedział gdzie jest Rover 600 godny uwagi to proszę o info. Auto zamierzam nabyć ok 20 kwietnia.
Pozdrawiam.
Perez - Pią Kwi 02, 2010 09:22
Jak poczytasz ksiazki Clarksona to sie okazuje, ze najbardziej nie lubi Nissanow!
A przeciez to jedne z mniej awaryjnych aut.
W sumie ja tez ich nie lubie....
R600 to ciekawe auto, a napewno bardziej wyrozniajace sie od passatow i mercow, a merce po W124 to czysta tandeta.
Pozdrawiam i zycze udanego zakupu. Jak cos to wrzucaj tutaj ogloszenia, czesto zdarza sie, ze ktos z klubu jak ma blisko, a Ty daleko to podjedzie i obejzy.
ziober30 - Wto Kwi 06, 2010 08:01 Temat postu: wygląda zachęcająco... Dzięki, mam nadzieję że uda mi się szczęśliwie powiększyć grono posiadaczy Rovera.
[ Dodano: Wto Kwi 06, 2010 09:01 ]
Co myślicie o tym Roverku? Mam ok. 100 km do przejechania w celu jego sprawdzenia - warto?
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12230306
olek997 - Nie Kwi 11, 2010 20:07
ziober30, wejdz sobie w galerie moją (link pod spodem) albo obejrzyj sobie samochody w garauz na forum. i zobaczysz jak ma wyglądać roverek
[ Dodano: Nie Kwi 11, 2010 21:06 ]
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11256224 ten jest ładny
[ Dodano: Nie Kwi 11, 2010 21:07 ]
tylko kosmetyka by mu się przydała:( i to taka łaaadna ale da się to zrobić
KRYS - Wto Kwi 13, 2010 08:33
ziober30
wygląda ok
Antena pewnie zrąbana i uszczelka w drzwiach ma braki
Autko z posta olek997
Widoczne liczne otarcia, ciekawe ile jeszcze jest zamaskowanych
Dziura w prawych tylnych drzwiach - po korbie? wymieniane drzwi?
ziober30 - Wto Kwi 13, 2010 08:42
Uszczelka ma braki, antena zrąbana, podłokietnik sie nie zamyka, szyba od kierowcy nie działa (coś ciężkiego lata w drzwiach przy ich zamykaniu - zapewne czesc mechanizmu szyby), ogólnie wnętrze nie jest w dobrym stanie. Sprzedawca oczywiscie opusci ale wolałbym zeby nie opuszczała a wszystko było ok.
Mazak - Wto Kwi 13, 2010 08:48
to nie ma co się napalać na spokojnie a znajdziesz coś ciekawego
ziober30 - Wto Kwi 13, 2010 08:54
Teoretycznie tak, ale u mnie w okolicy nie znalazłem innej 600 do sprzedania. Zobacze jeszcze na giełdzie w Zamościu w niedziele. Nie ukrywam, że zależy mi na czasie, zona na 1 maja ma termin porodu i fajnie by było gdybym miał czym ją zawieść do szpitala
Pozdrawiam.
Mayson - Wto Kwi 13, 2010 08:55
ziober30 napisał/a: | Uszczelka ma braki, antena zrąbana, podłokietnik sie nie zamyka, szyba od kierowcy nie działa |
Z tych wymienionych rzeczy, jedynie szyba może sprawić problemy. Ja mam antenę na stałe, bez silnika (kiedyś próbowałem zamienić na taką od Merca - Hirschmann, nawet pasowała, ale była też uszkodzona, co wyszło w praniu), uszczelkę też mam naderwaną przy drzwiach kierowcy (chyba każda 600-ka to ma ale oprócz estetyki, niczemu to nie wadzi), podłokietnik się nie zamyka? tzn, nie chce zaskoczyć przy zatrzasku, tylko na nim się opiera, czy zawiasy zepsute? Bo to też kolejna rzecz, którą prawie każda 600-ka ma - do końca klapy podłokietnika nie domkniesz, póki nie odegniesz metalowego bolca.
Ogólnie to co napisałeś to pierdoły. Mechanizm podnoszenia szyby ktoś tu na Forum opisywał, jak sam naprawiał, nie jest to aż tak trudne. Ważne, żeby auto było sprawne i zadbane technicznie. Obecnie nie znajdziesz już chyba 600-ki w idealnym stanie wnętrza.
ziober30 - Wto Kwi 13, 2010 09:00
Opiera się na zatrzasku, a z tym bolcem to jeszcze nie wiem o co chodzi i gdzie on wogole jest. Czyli reasumując polecacie ten egzemplarz?
Perez - Wto Kwi 13, 2010 09:31
Ja bym patrzyl na bude, silnik, zawieszenie, czy prosto jezdzi i taki rzeczy. Takie rzeczy jak nie domykajacy sie schowek to pierdoła. Caly tunel ze schowkiem widzialem za 150zl
Jednakze obawialbym sie stwierdzenia sprzedajacego, ze opusci na naprawy.
[ Dodano: Wto Kwi 13, 2010 10:31 ]
http://moto.allegro.pl/it...a_stan_bdb.html
Nie ma z tylu elektrycznych szyb, wersja bez drewna na boczkach i najprawdopodobniej nie ma ABS, poza tym wyglada ciekawie.
ziober30 - Wto Kwi 13, 2010 09:47
Widziałem już go wcześniej i też wydaje mi sie ok ale to jest drugi koniec Polski ok 600 km
Mayson - Wto Kwi 13, 2010 09:53
ziober30 napisał/a: | Opiera się na zatrzasku, a z tym bolcem to jeszcze nie wiem o co chodzi i gdzie on wogole jest. Czyli reasumując polecacie ten egzemplarz? |
ziober30, nie możemy polecać czegoś, czego nie widzieliśmy. Na podstawie tego, co Ty piszesz, my wnioskujemy i podpowiadamy. Ale to ma charaktery tylko i wyłącznie orientacyjny, bo to Twoim obowiązkiem jest, przed zakupem auta, wziąć je na kanał do warsztatu, sprawdzić stan blacharki, zawieszenia, silnika, wycieków, zadbania wnętrza, czy jedzie prosto, czy nie ma wad prawnych, itp, itd. i wtedy podjąć decyzję, uwzględniając (lub nie) to, co my radzimy
Po tym co napisałeś, ja wnioskuję, że to pierdółki, ale ja nie wiem, czy auto ma wycieki, wybite zawieszenie, jedzie bokiem, rdzewieje, itp... więc nie napiszę: "polecam ten egzemplarz"
[ Dodano: Wto Kwi 13, 2010 10:53 ]
A bolec jest widoczny w otworze, w który wchodzi plastikowy element klapy podłokietnika - latarka i zerknij jak to wygląda w środku - odgięcie nie jest trudne
Perez - Wto Kwi 13, 2010 10:22
ziober30 napisał/a: | to jest drugi koniec Polski ok 600 km |
czasami moze tak byc, ze trzeba pojechac dalej. Zadeklarowali sie zwrocic koszta jakby co, chociaz jakos sobie tego nie wyobrazam.
Zapytaj na forum, czy ktos by nie obejzal. Ciezko Ci bedzie trafic perelke obok domu.
[ Dodano: Wto Kwi 13, 2010 11:22 ]
Zobacz, ja mieszkam w Warszawie, gdzie samochodow jest mnostwo, a pewnie jak bym chcial perelke to musialbym pojechac gdzies daleko...
ziober30 - Wto Kwi 13, 2010 10:27
Znalazłem inny, bliżej http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12529469
Perez - Wto Kwi 13, 2010 11:02
Poza tym tjuningiem nie mialbym nic do zarzucena, no moze troche ten zderzak przedni dziwnie zalozony, ale moze to zdjecia. Jezeli masz niedaleko jedz ogladac.
Mayson - Wto Kwi 13, 2010 16:24
ziober30, ja Ci proponuję, żebyś każdą aukcję z nowym autem wrzucał do nowego wątku, wtedy więcej osób się odniesie, bo nie każdy śledzi jeden wątek, czy aby autor nie dodał nowego pojazdu W ten sposób będzie też łatwiej sprawdzić, czy dane auto nie było już oceniane, gdyby ktoś ponownie prosił o jego ocenę
[ Dodano: Wto Kwi 13, 2010 17:24 ]
A co do auta:
- brak info o przebiegu
- maska-błotnik, spora szczelina
- na wszystko, co niby jest wymienione, niech pokaże faktury/wpisy w książce..
- szczelina między drzwiami kierowcy, a błotnikiem też duża
- czarny grill - to nie jest fabryczne
- lewa wycieraczka za wysoko
- brak napisów na tylnej klapie - może debadging?
- +, że oryginalne chlapacze - na zimę coś świetnego
- drewnopodobne okleiny i gałka zmiany biegów; nieoryginalne
- poduszki ma 2, nie jedną
- "plastikowe drewno' wokół drążka biegów wyjmowane na siłę - odłamany kawałeczek, prawy dolny róg - pewnie wymieniał ktoś mieszek
- szkoda, że nei ma fotek tylnej kanapy
To wszystko co wypatrzyłem ale to nie skreśla tego auta - to mogą być pierdoły, a auto może okazać się godne uwagi, lub nie
KRYS - Wto Kwi 13, 2010 23:41
najładniejsze zdjęcia jakie widziałem
Takie soczyste!!
olek997 - Sro Kwi 14, 2010 09:15
masakra nie znalazłem godnej uwagi 600. Ka sam szukałem z 3 miesiące ale się opłaci!
|
|