|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] miska olejowa
ascaris - Wto Kwi 05, 2011 23:43 Temat postu: [R400] miska olejowa Witam!
Muszę koniecznie wymienić miskę olejową (cieknie). Są jakieś szczególne zalecenia przy kupowaniu takowej? Tzn czy miska jest taka sama dla silnika 1,4 i 1,6? I dlaczego ten kawałek blachy jest taki drogi (na allegro około 200zł) więc może taniej dostane coś na szrocie
Tomi - Sro Kwi 06, 2011 05:04
Kiedyś był tylko oryginał... ponad 1000PLN... kupowało się
Potem pojawił się zamiennik... i był enuzjazm, że już nie tysiąc a trochę ponad 350.
Teraz kosztuje 150... a i tak za drogo...
Squid - Sro Kwi 06, 2011 07:18
Niedawno przerabiałem ten temat
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=62205
Mi kupił miskę szwagier w Lublinie coś za około 150 pln + uszczelka do miski (victor reinz) + olej + filtr oleju Razem coś koło 300 pln wyszło. Robocizna 0 bo sam robiłem
leszczu - Sro Kwi 06, 2011 12:33
Stawiaj od Poldka. Pasuje prawie plug&play.
ascaris - Sro Kwi 06, 2011 13:13
A jaką lepiej kupić? Aluminiową czy stalową?
leszczu - Sro Kwi 06, 2011 13:17
ascaris napisał/a: | A jaką lepiej kupić? Aluminiową czy stalową? |
Stalowa, bo aluminiowa nie podejdzie.
zet-iks - Wto Lip 19, 2011 20:55
Podepnę się, żeby nie zaśmiecać.
Mam problem z kupnem miski, i orientuje się może ktoś czy miska od poloneza podejdzie do roverka 45 1,6?? Moja oryginalna, nie jest aluminiowa.
ascaris - Sro Lip 20, 2011 12:49
Ja też się przypomnę. Okazało się, że stara miska była szczelna, a ciekło przy uszczelce. Mimo rdzy wszystko jest z nią OK. Ale jak już miałem nową to ta jest teraz założona. Tak więc na początek lepiej zainwestować w nową uszczelkę + zasmarować odpowiednim sylikonem w celu uszczelnienia łączenia. A jak nie podziała to mam na zbyciu miskę
zet-iks - Sro Lip 20, 2011 14:03
ale u mnie ewidentnie miska jest sucha przy uszczelce, olej zbiera sie na spodzie. Nie wie nikt czy miska od poloneza podejdzie?
leszczu - Sro Lip 20, 2011 19:36
zet-iks, podejdzie.
Tylko od razu kup uszczelkę pod nią.
zet-iks - Sro Lip 20, 2011 20:01
To świetnie bo miski od poldorovera można na allegro już od 50 zł dostać . Zamawiam i wymieniam dzięki za pomoc.
Squid - Czw Lip 21, 2011 09:20
zet-iks napisał/a: | ale u mnie ewidentnie miska jest sucha przy uszczelce, olej zbiera sie na spodzie. |
Moja była tak skorodowana że jak obdrapałem to co odłazić chciało to przez noc ponad litr oleju wykapało
leszczu - Czw Lip 21, 2011 18:20
Squid napisał/a: | Moja była tak skorodowana że jak obdrapałem to co odłazić chciało to przez noc ponad litr oleju wykapało |
Dlatego najlepiej przed założeniem używanej ponownie ją pomalować jakimś podkładem od rdzy, a potem jakaś farba pod kolor czarny.
zet-iks - Czw Lip 21, 2011 19:59
Squid napisał/a: | zet-iks napisał/a: | ale u mnie ewidentnie miska jest sucha przy uszczelce, olej zbiera sie na spodzie. |
Moja była tak skorodowana że jak obdrapałem to co odłazić chciało to przez noc ponad litr oleju wykapało |
U mnie zawsze dwie kropelki się zbierają... też zdrapałem mnóstwo rdzy z niej, dodatkowo mam na wahaczu, przegubie wewnętrznym i innych elementach "za" miską wszystko uwalone w oleju ktoś mi mówił, że to właśnie przez wyciek z miski tak olej "leci" do tyłu przy pędzie powietrza... mam nadzieję że to nie przegub wewnętrzny
P.S. Panowie... upewnie się jeszcze na 100%... wiecie, że pytałem o roverka 45 i to do niego ta miska od poloneza na bank pasuje??
leszczu - Czw Lip 21, 2011 20:03
Cytat: | P.S. Panowie... upewnie się jeszcze na 100%... wiecie, że pytałem o roverka 45 i to do niego ta miska od poloneza na bank pasuje?? |
Mi nie wierzysz
zet-iks - Czw Lip 21, 2011 20:08
nie no gdzieżbym śmiał po prostu temat jest na R400 i widze, że masz R200 więc chciałem się upewnić... a przez to co na allegro też mam mętlik w głowie bo są tam np. miski aluminiowe, są "tylko" do 200 itd... ale skoro na bank pasuje to zamawiam albo poszukam na szrocie jakimś miski od poldorovera
A tak już z ciekawości o co chodzi z tymi miskami aluminiowymi?? czemu takie też można kupić i czemu niby nie pasują? zawsze pewność, że taka nie skoroduje
leszczu - Czw Lip 21, 2011 20:11
zet-iks napisał/a: | po prostu temat jest na R400 i widze, że masz R200 więc chciałem się upewnić |
Nawet sklep Tomateam podaje, że miska stalowa występowało w silnikach k-series
http://www.tomateam.pl/sk...&m_dzial=&c=820
A aluminiowa nie pasuje, bo one siedziały w l-series, czyli w dieslu Rovera.
zet-iks - Czw Lip 21, 2011 20:17
hmmm no to już wszystko kumam
to mnie zmyliło...
http://moto.allegro.pl/ro...1688313133.html
bo koleś w tytule powypisywał 414, 416 itd... a pewnie nawet sam nie wiedział, że to K-series a nie L-series... i wierz tu człowieku teraz sprzedawcom z allegro
Ale wszystko już jasne jeszcze raz dzięki za pomoc
leszczu - Czw Lip 21, 2011 20:20
Czekaj, czekaj. Miska wygląda identyko jak ta stalowa i sprzedawca zajmuje się sprzedażą części dla roverków i wątpię aby się pomylił, ale cena jest bardzo wysoka i raczej nie opłaca się jej kupować.
zet-iks - Czw Lip 21, 2011 20:27
No właśnie dlatego już zgłupiałem z tymi miskami... a jestem też pewien na 99%, że dzwoniłem do tego kolesia:
http://moto.allegro.pl/ro...1723406711.html
i też powiedział mi, że micha jest aluminiowa... tylko nie powie mi na 100%, że do 45 pasuje... a cena tragiczna nie jest, więc myślałem żeby się pokusić, bo co alu to alu a jak mam wydać 50 zł na taka od poloneza to mogę też wydać 100zł na aluminiową, oby tylko pasowała, ale chyba zostane przy stalówce, nie będe ryzykował.
leszczu - Czw Lip 21, 2011 20:29
100 zł można jeszcze dać, ale nie 250 zł.
zet-iks - Nie Sie 07, 2011 12:41
Wczoraj zmieniłem miskę. Jeżeli ktoś będzie szukał to potwierdzam miska od Poloneza 1,4 pasuje idealnie do Roverka 45 1,6 uszczelka oczywiście również
|
|