|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] klima nie działa
sobek0075 - Sro Sie 01, 2012 23:34 Temat postu: [R400] klima nie działa Witam jestem tu nowy i liczę na wasza pomoc, mam problem z klima w moim rowerku R400 1.6 z 1998r, mianowicie klima nabita, szczelność jest wlanczam przyciska A/C słychać pstrykniecie ale klima nie chłodzie wogóle. Nie wiem od czego zacząć szukania usterki, coraz cieplej a w samochodzie piekarnik POMOCY
bizon - Czw Sie 02, 2012 07:11
a wentylatory sie wlaczaja??
arczi83 - Czw Sie 02, 2012 07:48
Sprawdź czy włączają się wentylatory i kompresor od klimy, jeśli wszystko chodzi a klima nie chłodzi to sprawdź jeszcze cięgno od pokrętła nawiewu (ciepło-zimno)może linka spadła i masz ustawione na ciepłe powietrze
karooo - Czw Sie 02, 2012 08:05
ja mialem taki przypadek, ze chodzila klima i nic nie chlodzilo, okazalo sie, ze ten zawor po lewej stronie w komorze silnika jest padniety(uszczelki byly pekniete), nazywali go dławikiem nie pamiętam dokładnie, jest on jak stoisz przed autem po lewej stronie w sciance.
bizon - Czw Sie 02, 2012 08:07
i tam tez czujnik temperatury oleju chyba blokuje zalaczenie klimy
darek_wp - Czw Sie 02, 2012 12:44
bizon napisał/a: | i tam tez czujnik temperatury oleju chyba blokuje zalaczenie klimy |
Czujników do klimy to jest kilka - jest czujnik temperatury oleju, czujnik ciśnienia czynnika chłodzącego, czujnik załączenia nawiewu wewnątrz samochodu.
Przyjrzyj się czy po włączeniu przycisku AC załącza się sprzęgło na kompresorze i czy pracują wentylatory klimy i chłodnicy.
luki_pj - Czw Sie 02, 2012 13:02
U mnie klima nie chłodziła- się okazało że czynnika miałem za dużo nabitego.
Podjechałem do macherów co mi nabijali klimatyzację, to testowali na włączonej klimie i podłączonej aparaturze (dodawali/odejmowali czynnik bądź olej) żeby mieszankę optymalną dobrać.
Masz taki efekt że w ogóle nic nie schładza od początku, czy lekko chłodzi na samym początku a potem normalne powietrze leci już nie schłodzone?
sobek0075 - Czw Sie 02, 2012 14:12
linka od nawiewu jest ok wentylatory się nie zalanczaja nie dawno miałem drobną stluczke i popękały trochę plastiki od obudowy wentylatora i nie wiem czy dlatego wentylatory stoją a klima nie chlodzi. gadalem z kumplem i mówił że na sprężarce jak jest koło posowe to w tym kole jest jakieś sprzegielko czy elektromagnes który coś zalancza mówił też że w tym kole w środku powinno się coś kręcić ja sprawdzalem i nic po za tym kołem się nie kręci to co jest w kole to stoi. i nie wiem czy tak ma być czy nie.
bizon - Czw Sie 02, 2012 15:29
sobek0075 napisał/a: | wentylatory się nie zalanczaja nie dawno miałem drobną stluczke i popękały trochę plastiki od obudowy wentylatora |
To olej klime i zajmij sie sprawdzaniem wentylatorow, to troche wazniejsze
sobek0075 - Czw Sie 02, 2012 15:52
mam taz mały problem z czujnikiem (chyba) temperatury zdarza się że nie mogę oddalić wtedy wyjmuje kostkę przy czujniku z prawej str kolektora wydechowego wtedy zalanczaja mi się oba wentylatory może to mieć wpływ na działanie klima?
bizon - Czw Sie 02, 2012 15:58
sobek0075 napisał/a: | może to mieć wpływ na działanie klima? |
Moze to miec wplyw na przegrzanie silnika i remont silnika. przemysl czym sie najpierw zajac
sobek0075 - Czw Sie 02, 2012 16:13 Temat postu: temp temperatura silnika raczej jest ok bo wskazówka nie przekroczyła jeszcze ani razu połowy. teraz odpukać puki co to narazie nie muszę wypinać kostki żeby zapalił.
bizon - Czw Sie 02, 2012 16:23
sobek0075 napisał/a: | co to narazie nie muszę wypinać kostki żeby zapalił. |
Problem z odpaleniem to najmniejszy problem. ten czujnik daje sygnal do komputera ktory decyduje o zalaczaniu wentylatora w krytycznych sytuacjach, w tqaka pogode o to nie problem.
Rob jak uwazasz Twoj samochod
sobek0075 - Czw Sie 02, 2012 16:29
a ty od czego byś zaczął na moim miejscu?
bizon - Czw Sie 02, 2012 16:43
sobek0075 napisał/a: | mam taz mały problem z czujnikiem (chyba) temperatury |
Od tego. to ze teraz jest spokoj, to wcale nie oznacza ze sie samo naprawilo. albo gdzies cos z elektryka albo czujnik walniety i nie chcij zeby sie znowu "zacial" w gorszym momencie niz przy odpalaniu samochodu
sobek0075 - Czw Sie 02, 2012 16:54
ok w takim razie będę musiał jechać z autem do doktora a drogi taki czujnik?
Bialy1990 - Pon Sie 06, 2012 18:50
Witam kolegów mam takie pytanie bo chce uruchomic klime i rozbierałem pompe i zlozylem i tera pytanie ile powinienem wlac do pompy oleju i jakiego
utal - Pon Sie 06, 2012 20:21
135ml SP10, jeżeli układ jest pusty.
Bialy1990 - Pon Sie 06, 2012 20:51
a doczynnika jakiego oleju sie dodaje??
flapjck1 - Pon Sie 06, 2012 21:15
utal napisał/a: | 135ml SP10, jeżeli układ jest pusty. |
brawo, a co oznacza uklad jest pusty? taka ilosc wlewa sie tylko wtedy jak oprozni sie jednoczesnie kompresor, skraplacz, odwadniacz, parownik i przewody
jak demontowales tylko kompresor to zakladajac ze oprozniles z oleju jeszcze przewody to wlej max 60ml PAGa
Bialy1990 - Wto Sie 07, 2012 06:31
a gosciu od klimy moze miec taki olej czy musze sam kupic
Adrian - Wto Sie 07, 2012 07:27
Będzie miał. Będzie też wiedział ile i czego trzeba do układu wpompować.
|
|