Zobacz temat - Rover 75 `` Kasa313

Forum Klubu ROVERki.pl

Nasze auta - Rover 75 `` Kasa313

Kasa313 - Sro Lip 24, 2013 08:57
Temat postu: Rover 75 `` Kasa313
Witam serdecznie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć mojego uwielbionego Roverka. Wcześniej R45, w kwietniu przesiadłem się na upragnioną 75ke.
Silnik 2.0 CDT
Rok produkcji 2003
Wyposażenie dość bogate, choć nie pełne :D

Brak modyfikacji - czysta seria jedynie powiększona o felgi z amelinium 18" 225/45.
W planie:
- lifting lamp, który już się rozpoczął przez firmę TCM MC
- kompletne wygłuszenie auta + montaż nowych wooferów w drzwiach Focal/Hertz
Co dalej ? Muszę prześledzić całe forum i poszperać w waszych pomysłach :)

Uploaded with ImageShack.us

MatiNitro - Sro Lip 24, 2013 10:26

W telefonie to nie za dokładnie widzę, ale felga zacna ;) Chciałbym taką ale boję się drastycznego pogorszenia komfortu :(
Kasa313 - Sro Lip 24, 2013 11:18

Nic bardziej mylnego, to co auto jeszcze bardziej trzyma się drogi to jest to cena którą można zapłacić + efekt wizualny !
Markzo - Pią Lip 26, 2013 07:09

Widziałem autko parę razy w Rzeszowie, kozacko wygląda ;)
Kasa313 - Pią Wrz 20, 2013 21:13

a więc tak do niedzieli dodam zdjęcia z przerobionymi lampami na soczewkowe z żaróweczkami Philips Diamond Vision - polecam efekt nieziemski ! :)

Plan na przyszły tydzień to montaż audio:
1)nowa ramka + radio Pioneer DEH 1500UB, miałem i jego moc i ustawienia są rewelacyjne, podobno może wspołdziałać z seryjnym sterowaniem w kiero :)
2)Głośniki przód sprawdzone Hertz DSK 165.3 + nowe wysokotonówki
3)Głośniki tył Clarion SRE 1722S + nowe wysokotonówki
4)Wzmacniacz 4kanałowy 4x70RMS Hifonics Crunch GPX1000
5)Kompletne wygłuszenie drzwi i dodanie nowego okablowania!

Zdjęcia z montażu w przyszłym tygodniu. Proszę teraz o radę, czy głośniki zamontuje w oryginalnym koszu bez dodawania dystansów? Oczywiście podłoże pod to specjalny materiał tak, aby zniwelować wszelkie drgania itp :)
Jak z demontażem radia i boczków jakiś poradnik ? z góry dziękuje

szpynior - Pią Wrz 20, 2013 21:16

Kasa313, głośniki bez problemu zamontujesz w koszach. Tweetery po drobnych przeróbkach tapiecerki weszły bez problemu .Najwiekszy problem to przeciągnięcie nowych kabli do drzwi gdyż są tam harmoszki i nic w nie nie wchodzi. Ja walczyłem dwa dni z tym cholerstwem. Wszystkie foty masz w linkach w moim podpisie .
pelson91 - Pią Wrz 20, 2013 21:21

Kasa313, te felgi wraz z nadwoziem R75 tak sie komponują, że wygląda na naprawdę masywne i poważne auto :ok: bardzo fajnie się wóz prezentuje :)
Kasa313 - Pią Wrz 20, 2013 21:42

To zdjęcia zaraz po kupnie :) wrzucę coś aktualnego jest znacznie lepiej :D
Na tych kapeluszach wygląda z niektórych ujęć jak czołg xD

[ Dodano: Pią Wrz 20, 2013 22:42 ]
szpynior, a co myślisz jak głośniki zostaną na starych kablach? Może nie stracę aż tyle na mocy?

pelson91 - Pią Wrz 20, 2013 21:47

ale możesz popalić te kable i narobić sobie biedy. jak wrzucasz wzmacniacz i głośniki pod niego to wymień i kable :ok:
szpynior - Pią Wrz 20, 2013 21:54

pelson91 napisał/a:
ale możesz popalić te kable i narobić sobie biedy. jak wrzucasz wzmacniacz i głośniki pod niego to wymień i kable :ok:

Dokładnie, wbrew pozorom kable to ważna sprawa. Dlatego teraz przy zabudowie bagażnika wymieniłem na nowe sygnałowe i zasilania .

Kasa313 - Pią Wrz 20, 2013 22:04

W sumie wszystko wiem ! :) Jeszcze jedna sprawa ! Jak ściągałeś boczki i radio? :D
MaReK - Sob Wrz 21, 2013 00:17

Kasa313 napisał/a:
Co dalej ? Muszę prześledzić całe forum i poszperać w waszych pomysłach :)

To może opisz jakie masz wyposażenie ;)

Kasa313 napisał/a:
Brak modyfikacji - czysta seria jedynie powiększona o felgi z amelinium 18" 225/45.

Felgi jak w ZT, ale moc 115KM?

To auto wygląda mi na pojazd byłego klubowicza mariose.

Pozdrawiam,

Ps.
Wywal to zdjecie z imageshacka... zmniejsz mu rozmiar, bo kobyla taka, ze szok...

Kasa313 - Sob Wrz 21, 2013 15:39

Auto zostało sprowadzone przez kolegę z Francji rok temu, nie było chętnego przez to, że był za 15000zł do kupienia, na podkarpaciu średnia cena Rki75 to 9000zł ? szok... Mirek Handlarz robi swoje.

Jak najbardziej 2.0 CDT 115ps, po wgraniu nowych map w CarConnect Rzeszów, obecnie 140KM :)) Moment znakomity i idzie jak bajka.
Felgi żadne MG ZT :) Jakieś no-name kupione za 1800zł z alledrogo R18 225/45 całkiem fajnie wygląda bo opona delikatnie za wąska na felgę.
Wyposażenie-kpl poduszek, kpl szyb luterterek, tempomat sterowanie z kierowcny, czujnik deszczu, lusterko fotochromatyczne ITP :)

rafalmis1 - Sob Wrz 21, 2013 17:20

ja tam czujnika na zdjęciach nie widzę :P 140, kiedy wpadniesz do Rzeszowa na spocik ??
szpynior - Sob Wrz 21, 2013 19:54

Kasa313, Co do audio.

Przód Hertze Ok, ale pytanie czy często kogoś wozisz z tyłu, bo bez dobrego radia z procem nie ustawisz dobrze sceny. A w tym Pionku napewno tego nie ustawisz . Dlatego proponuję Ci troszkę zaoszczędzić na tylnych głośnikach i kupić coś tańszego np. Diory GDS 1607 i do całości zakupić kondek 1F. Spokojnie zmieścisz go gdzieś w bagażniku. Czemu kondek ? Ja dziś podłączyłem u siebie i mi ciary przeszły jak odpaliłem cały zestaw. Bass czyściutki a przy wiekszęj głośności dopiero na nim zauważyłem jakie są spadki napięcia na wzmacniaczu . Acha i te radyjko nie obsłuży naszego sterowania. Także czeka Cię zakup adaptera .

Kasa313 - Sob Wrz 21, 2013 21:12

Powiem tak :D SZIT! :D No nic, na razie się w adeptarey itp nie bawię :D Na tyle mi nie zależy, bo ? Ja tam nie siedzę także idą tam Clariony, na razie Hertze DSK na przód, przed wakacjami zrobimy HSK o ile się nie myle. Na zimę wolę kasę na deske ładować :D

szpynior, podeślesz fotke jak montowałeś ten "kondek"? Jak to zrobić? Podeślesz coś z allegro co proponujesz kupić?

[ Dodano: Sob Wrz 21, 2013 22:12 ]
http://allegro.pl/crunch-...3540482085.html ? :> Jak to się podpina, bo nigdy tego nie używałem?

[ Dodano: Sob Wrz 21, 2013 22:12 ]
rafalmis1, byłem ostatnio w Dynowie na weselu w jakiejś remizie :D Kozak Miasto :D

szpynior - Nie Wrz 22, 2013 08:26

Sprawa montażu jest prosta. Plus z aku do plusa kondka i minus do minusa. Od kondka ciagniesz plus i minus do wzmaka i tyle. Tylko pierw trzeba kondensator naładować. Ale to też prosta sprawa. Trzeba pamiętać aby przewód plusowy pomiędzy wzmacniaczem a kondensatorem był jak najkrótszy. Ja kupiłem Phantoma za 129 z wysyłką. Również kable tu są ważne minimum 15 mm. Można mniejsze 10 mm ale nie ma dużej różnicy w cenie. Ja robiłem właśnie w takiej konfiguracji przód tył bez suba ale z dobrym okablowaniem jednostką sterującą i wzmakiem. Efekt dla mnie jest powalający.
Kasa313 - Nie Wrz 22, 2013 09:10

Dużo czytałem i piszą o kondka przy subwooferach, czy przy samych wooferach w drzwiach warto to montowac?
szpynior - Nie Wrz 22, 2013 09:19

Kasa313 napisał/a:
Dużo czytałem i piszą o kondka przy subwooferach, czy przy samych wooferach w drzwiach warto to montowac?

Koszt niewielki a jakość dźwięku przy uderzeniu basu większa. Małym zabiegiem polepszysz akustykę . Ja dążyłem do wysokiej jakości dźwięku gdyż zawsze czegoś mi brakowało . Ale to oczywiście zależy od funduszy. Na początku miałem dobre radio plus wygłuszenie. Obecnie jak widać . Ale jak już robisz instalację nową to warto pomysleć nad czymś lepszym.

Co do radia to ja miałem takie :
http://allegro.pl/alpine-...3549826606.html

Świetnie się sprawowało i sterowanie z kiery działało . Tu stan jest średni ale cena za to dobra .

Możesz również podłączyć pierw nowe radio i sprawdzić czy jakość Ci odpowiada gdyż całkiem inaczej one zagrają z dobrym radiem. Wielu osobom takie rozwiązanie wystaczyło .

Kasa313 - Pią Wrz 27, 2013 15:10

szpynior, Kupiłem do porzedniego R45 który ma 4xHertz DSK + subwoofer w bagażniku 350RSM Hertza to Radyjko Pioneera za 199zł na allegro. Powiem Ci, że tak rewelacyjnej gry dawno nie miałem. Mnóstwo ustawień i samo w Sobie było mega mocne. Zobaczymy jak to będzie szło. Od wtorku rozpoczynam montaż także będę dawał znać co i jak :D

[ Dodano: Pią Wrz 27, 2013 16:10 ]
Niestety poddałem się ! Całe auto bez nowych kabli i wzmacniacza.
Głośniki na razie zostawiam pod samym radiem. Drzwi wygłuszone, głośniki zamontowane, boczki pozakładane. Galimatiasów 3 miliony, ściągnąć założyć klamki, matko jedyna :DDDDD

Pytanie do Was koledzy !
Czy fotele kubełkowe półskórzane z R45 (te czarno niebieskI) będą bez żadnych przeróbek pasowały do R75? Jak z kanapą?

rafalmis1 - Pią Wrz 27, 2013 17:48

Czym wygluszales?
szpynior - Pią Wrz 27, 2013 17:56

Kasa313 napisał/a:
szpynior, Kupiłem do porzedniego R45 który ma 4xHertz DSK + subwoofer w bagażniku 350RSM Hertza to Radyjko Pioneera za 199zł na allegro. Powiem Ci, że tak rewelacyjnej gry dawno nie miałem. Mnóstwo ustawień i samo w Sobie było mega mocne. Zobaczymy jak to będzie szło. Od wtorku rozpoczynam montaż także będę dawał znać co i jak :D

[ Dodano: Pią Wrz 27, 2013 16:10 ]
Niestety poddałem się ! Całe auto bez nowych kabli i wzmacniacza.
Głośniki na razie zostawiam pod samym radiem. Drzwi wygłuszone, głośniki zamontowane, boczki pozakładane. Galimatiasów 3 miliony, ściągnąć założyć klamki, matko jedyna :DDDDD

Pytanie do Was koledzy !
Czy fotele kubełkowe półskórzane z R45 (te czarno niebieskI) będą bez żadnych przeróbek pasowały do R75? Jak z kanapą?

No roboty jest baardzo dużo . Mi ręce przez dwa tygodnie się goiły poi przeciąganiu kabli w przednich drzwiach. Najlepiej to dechę zwalić całą :) Chociaż ze wzmacniaczem nie było żadnego problemu.
U mnie teraz tak wygląda :

Kasa313 - Pią Wrz 27, 2013 21:54

Odpowie mi ktoś o tych fotelach z R45 do R75 ? ;>
rafalmis1 - Pią Wrz 27, 2013 22:04

Napewnomaty grzewcze ppasują :P
Markzo - Sob Wrz 28, 2013 07:41

fotele są na 99% takie same jeśli chodzi o mocowania, kanapa jest inna.
scareface - Czw Sty 09, 2014 23:06

Wg mnie felga za bardzo wystaje poza obrys samochodu ale wzór piękny i tez o takim myslałem :) wpadnij na spocik w niedziele :)
MatiNitro - Pią Mar 28, 2014 18:42

Kasa313, pamiętasz może jakie masz parametry tych felg 18''?
Kasa313 - Sro Kwi 02, 2014 20:24

Stary nie pamiętam :) wiem tyle, że opona jest delikatnie za wąska i wyszedł efekt małego "naciągu" no i owszem - felunek wystaje poza obrys, ale uwierzcie mi to piękny efekt ! :) Zrobił się mały czołg z "ROŁWY" i nie ma osoby, która się za nim nie obejrzy :D
MatiNitro - Sob Kwi 12, 2014 14:42

Kasa313, cooo Ty Rover'a sprzedajesz??
Kasa313 - Pon Kwi 14, 2014 10:30

To tylko próba, w sumie mam niespełnione marzenie posiadania Jeepe pod offroad :D
dj_darco - Pon Kwi 28, 2014 20:35

to ja biorę fele :D bo są kozacko bajerancko wypasione :D i widzę je w swoim MG :D
Kasa313 - Sro Kwi 30, 2014 21:55

Tak patrzę na to auto i tak naprawdę nie chcę go sprzedawać także chyba na dniach pozrywam ogłoszenia itp :D Jutro poświęcam dzień na malowanie zacisków i mega mega mycie auta także jakieś fajne foto wrzucę :d
komarek - Sro Kwi 30, 2014 22:51

Kasa313, dobra decyzja :D