Wysłany: Wto Mar 25, 2008 09:53 [R75] Duża nawigacja. Jak działa?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
nie wiem jak to jest, ale chyba nie działa u mnie. wsadziłem płytkę (VDO Dayton), a w komputerze na ekranie wybrałem GPS Navigation (mam 4 rzeczy do wyboru na ekranie, tv, navi, ustawienia i wyłączenie wyświetlacza). Wybrałem navi pokazał mi się komunikat że nie ma CD i żeby wsadzić. Ale po chwili z menu navi zostało odznaczone innym kolorem i już nie moge go zaznaczyć żeby spróbować do niego wejść.
Może ktoś ma navi + tv w swoim R75 i jest mi w stanie wytłumaczyć jak działa navi, a to co mnie spotkało (co opisałem) to czy jest to normalne czy jakiś wybryk.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 11, 2010 19:15, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 09:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
witam
ja tak miałem jak chciałem iść na łatwiznę i ściągnąłem sobie mapę VDO z neta nic nie widziało jak kupiłem oryginał było wszystko oki . mam teraz tą mapę na zbyciu za parę złoty możemy się dogadać ja z nią dałem 399 pln i jest to mapa 2006/2007, teraz kupiłem sobie 2007/2008 więc tamta nie jest mi już tak mocno potrzebna.
pozdro
mapa 2006/2007 jest kiepska. O ponad połowę mniejsze pokrycie! Jak kupować to tylko 2007/08 ,możesz taką dostać u np. PD , sam taką mam i też kilka osób ode mnie ją ma i każdy sobie chwali . Ciekawe czy w przyszłym roku ta mapa wyjdzie z lepszejszą mapą Polski.
ale PD ma w oryginale, od niego dostane już przegrywaną, a jak nie będzie też chodzić? najlepiej to chciałbym najpierw gdzieś sprawdzić.
a coś takiego jak opisąłem w pierwszym poście komuś się przydażyło?
a teraz do tej navi z płytą 2007/2008 wpisuje konkretne miejscowości, ulice i kieruje mnie tam, tak jak w tych GPS'ach dokupywanych, czy jakoś inaczej to wygląda?
ale PD ma w oryginale, od niego dostane już przegrywaną, a jak nie będzie też chodzić? najlepiej to chciałbym najpierw gdzieś sprawdzić.
a coś takiego jak opisąłem w pierwszym poście komuś się przydażyło?
ja u siebie mam identyczną sytuację i albo mam uszkodzony czytnik, albo niewłaściwy dysk CD z mapą,
obecnie czekam na płytkę od gipsy2, jak ją już otrzymam, sprawdzę sprzęta i dam znać co i jak, mam nadzieję, że będzie działać.
mam jeszcze pytanie do wszystkich. czy gdyby się okazało, że czytnik jest "walnięty" to trzeba go wymieniać na taki sam tj MK2 lub MK3 ? czy tez jest możliwość zamontiowania innego, wiele osób na forum coś wspomina o VDO Dayton, na allegro taki czytnik kiedyś widziałem za 200 zł, natomiast oryginalne roverkowe to kwota rzędu 500 - 700 zł, trochę sporo za taki stary sprzęt, który pośmiga nie wiadomo ile.
Pomógł: 29 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 423 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 11:24
Tak jak już napisałem na priv - dużo zależy od jakości nośnika. Czytniki w roverkach są starszej generacji i mogą sobie nie radzić np. z płytą CDR nagrywaną na nagrywarce DVD albo nagrywaną z dużą prędkością. Warto spróbować użyć płyty czyszczącej. No i bez pewnej na 100% płyty nie da się wykluczyć uszkodzenia czytnika
nagrałem płytkę SONY na nagrywarce DVD z prędkością 8x, ale zaraz spróbuje nagrać na zwykłej nagrywarce CD i możę będzie tam mniejsza prędkość do wyboru. Sprawdzę wtedy, możę to coś da.
to jak będziesz miał już płytkę to napisz co i jak. bo widze że podobna sytuacja jest u mnie, więc mi napewno taka informacja się przyda.
Oczywiście, powiadomię jak sytuacja się przedstawia.
jak płytkę będę już miał u siebie natychmiast "zapodam" ja do czytnika, mam nadzieję, że cały system ruszy i będzie OK.
gipsy2, a czy przed wysyłką sprawdzałeś tą płytkę u siebie? tzn czy u Ciebie navi działało na niej?
[ Dodano: Wto Mar 25, 2008 12:05 ]
gipsy2 napisał/a:
mk3 można założyć , nawet jest szybszy
przegrywana navi działała w kilku autach bez problemu, ważne jest ją przegrać z wolną prędkością
a co z czytnikiem np VDO Dayton czy jakimś innym ? będzie on "pasić"
czytnik to może jeszcze pasować z BMW z racji tego że ta navi jest na navi z BMW wzorowana (prawie to samo ale z innym interfejsem).
niewiem czy inny czytnik będzie pasić, wątpie z racji wtyczek,gniazd i oprogramowania. VDO wyprodukowało tylko czytnik pod R75 i BMW i inne samochody, dostawcą map jest teleatlas i navteq z czego ten ostani już chyba nie funkcjonuje.
tak sprawdzałem, widać 5 plików. nagrałem obraz na płyte speed 4x i też nie widzi. raz przez chwile widać że wczytywało, ale po chwili pokazało żę nie ma płyty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum