hejka
mam pytanie odnośnie tych zegarów
dzisiaj zaglądałem u siebie i ja mam tylko te dwie duże białe złączki co są po bokach. Żadnej innej kostki nie mam. I teraz pytanie. Czy jest możliwość podłączenia u mnie takich zegarów? Sprawdziłem dokładnie też rok produkcji samochodu. Jest on produkcji 98 a pierwsza rejestracja 99. Chciałbym sobie wrzucić właśnie elektroniczne jak w R25 białe ale najbardziej mi się podobają i najbardziej by pasowały właśnie takie niebiestkie z STREETWISE Co wy na to??
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 14:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jezyk_R200, ja też mam autko z 98r. i też ma tylko dwie kostki prowadzące do zegarów i u mnie licznik od R25 jak najbardziej działa.
Jezyk_R200 napisał/a:
Chciałbym sobie wrzucić właśnie elektroniczne jak w R25 białe ale najbardziej mi się podobają i najbardziej by pasowały właśnie takie niebiestkie z STREETWISE
a no właśnie i w tym problem ale pięknie komponował by mi się do kolorku autka. Ehh no cóż może kiedyś
a jeszcze jedno pytanko. Jak wczoraj rozkręcałem licznik i schowek znalazłem taką kostkę nie podłączoną. Do czego może być?? Mam nadzieję że to nie jest od poduszki. Możliwe że jest od klimy której nie mam?? A także kostki licznika. Czyli jak dobrze czytam z postów wyżej nie powinno być problemu.Foto poniżej i sorka za OT...
anie nie źle mnie zrozumiałeś albo ja źle wytłumaczyłem . Chciałem się zapytać czy jest od poduszki pasażera. Mam nadzieję że nie, a prędzej od klimy której nie mam
No to sprawdzisz jedynie waląc w ścianę czy poducha ci wystrzeli. A tak na poważnie to pewnie kostka od klimy, czy czegoś tam innego, bo widać, że jest przyklejona jeszcze taśmą oryginalną.
A to jest taki mój mały mod podświetlania. Poszedłem w ORI ale dodałem dodatkowe oświetlenie od góry, które zapożyczyłem z R400. Ze starych żaróweczek zdjołem te pomarańczowe kapturki i wg mnie jest trochę jaśniej. Zdjęcia są trochę słabej jakości ale w miarę dobrze widać. Oczywiście w realu dużo lepiej to wygląda i licznik przejechanych kilometrów jest lepiej widoczny
Hmmm odgrzeje temat ale u mnie jest ciekawie:)Malowalem wskazowki i jak mam do polowy paliwa to opada po wylaczeniu zaplonu ,jak mam powyzej polowy zbiornika to po wylaczeniu idzie w gore az do oporu.Jak odpale to pokazuje rzeczywista wartosc
a ja mam pytanie odnosnie tego moda z trzecia wtyczka w liczniku.Czy w liczniku od Mg Zr sprawa wyglada tak samo???taki sam proces przerobienia??bo zauwazylem ze on sie troszke rozni przynajmniej tymi sciezkami
Coś mnie ostatnio tkneło żeby wymienić sobie tarcze prędkościomierza, obrotomierza itd. Postanowiłem rozkręcić zegary i zobaczyć z czym się to je. Wszystko poszło gładko do momentu gdy próbowałem zdjąć wskazówkę z "igły". Na siłę się nie dało. Sposobami też nie. W końcu jedna ze wskazówek poddała się. Niestety w następstwie nie mam wskaźnika temperatury w silniku. Wskazówka się ukruszyła. Wg mnie była przyklejona do igły.
Pierwsze pytanie. Czy ktoś zna sposób jak zdjąć wskazówkę z igły nie uszkadzając jej?
Więc postanowiłem wymienić całe liczniki na inne. Tak trafiłem na ten temat. Przeczytałem go całego. Mam Rover 200 vi z 06/1998 roku. Wtyczek do podłączenia zegarów mam tylko dwie. Więc w grę wchodzi sposób opisany przed przedmówców.
Z racji braku odpowiednich zegarów na Allegro postanowiłem zakupić zegary od MG ZR 160. Po pierwsze są białe (czyli takie jakie chciałem) i mają działającą wskazówkę od temperatury
Niestety:
leszczu napisał/a:
Właśnie licznik od MG ZR chyba w R200 nie będzie działał, przynajmniej u mnie i u kolegi kalisz nie działał.
Czy ktoś inny może się wypowiedzieć w tej sprawie?
Wszystko poszło gładko do momentu gdy próbowałem zdjąć wskazówkę z "igły". Na siłę się nie dało. Sposobami też nie. W końcu jedna ze wskazówek poddała się. Niestety w następstwie nie mam wskaźnika temperatury w silniku. Wskazówka się ukruszyła. Wg mnie była przyklejona do igły.
Niestety w tych licznikach wskazówki od temperatury i poziomu paliwa są prawie niewyjmowalne. Od obrotomierza i prędkości jeszcze w miarę schodzą, ale w tych to na 99% szans, że je uszkodzisz.
Ronald napisał/a:
Pierwsze pytanie. Czy ktoś zna sposób jak zdjąć wskazówkę z igły nie uszkadzając jej?
leszczu napisał/a:
Właśnie licznik od MG ZR chyba w R200 nie będzie działał, przynajmniej u mnie i u kolegi kalisz nie działał.
Czy ktoś inny może się wypowiedzieć w tej sprawie?
Tak jak pisałem wyżej, licznik od MG ZR nie działa, znaczy może źle się wyraziłem, bo nie działa w nim tylko liczenie przejechanych kilometrów i prędkościomierz, reszta działa bez problemu. Ostatnio pisałem z użytkownikiem forum który też wstawił takie liczniki do swojej dwusetki i napotkał ten sam problem co ja.
Jedyny sposób, aby mieć licznik od MG ZR w R200, to kupienie europejskiego licznika od R25 (dodam, że nie wszystkie też działają w naszych dwusetkach) i przełożenie do niego tarcz z licznika ZR.
Od dłuższego czasu szukałem na allegro europejskiej wersji zegarów od 25 dieselka...no i w końcu się udało i to za całkiem przystępną cenę bo jedyne 45zł . Dzisiaj zamontowałem sobie nowy nabytek i wszystko śmiga jak trzeba poza dwiema kontrolkami. Chodzi o kontrolkę silnika i grzania świec. Obie w ogóle się nie zapalają:/. Grzanie świec bym olał ale kontrolka silnika by się przydała...choćby do samodiagnostyki. Dodam że nie robiłem moda do kontrolki ABSu bo u mnie normalnie gaśnie i się zapala.
Pytanie czy to tylko u mnie te kontrolki nie działają czy u wszystkich. Mam też pytanie co do przebiegu....czy da się go jakoś ustawić (chciał bym mieć ten co kiedyś;) )
Może głupie pytanie, ale czy sprawdzałeś żarówki tych kontrolek
Co do korekty przebiegu to oczywiście, że jest taka możliwość. Szukasz w okolicy gościa który zajmuje się cofaniem liczników, chyba że załatwisz sprawę przez allegro, bo też się tacy tam ogłaszają. Ceny wąchają się od 70 do 120 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum