Forum Klubu ROVERki.pl :: [R 216 coupe] swap na 2.0Ti
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Adrian
Sro Lut 06, 2013 22:26
[R 216 coupe] swap na 2.0Ti
Autor Wiadomość
Marrkus 

Wysłany: Sro Kwi 17, 2013 19:52   

mlody975 napisał/a:
w 216 mam piloty te takie czarne 3XTA/B czy jakoś tak, te co sie tak głupio programuje :P

a czemu pytasz ?

Bo mam budę od R220coupe i tam w podsufitce jest czarna banka tak jakby do odbiornika podczerwieni

SPAMU¦

Wysłany: Sro Kwi 17, 2013 19:52   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

mlody975 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Maj 06, 2013 21:54   

w podsufitce w lampce? też to mam w 220ct, ale pilota nie dostałem...
trudno jest dorobic taki pilot? / wyciąć immo ?

EDIT:

długo nie pisałem w tym temacie bo miałem troche innych spraw i mało wolnego czasu..
tempo prac bardzo zwolniło ale cały czas jak tylko mam chwilke to siedze w garazu i kombinuje. dzisiaj przymierzylem silnik.

wszystko byłoby ok gdyby nie dosłownie pół centa...
w 220ct na lewej podłużnicy jest takie okrągłe zagłębienie pod skrzynie biegów, w 216 tego nie ma i między podłużnicami nie chce sie silnik zmieścić...

kurcze troche lipa bo znowu trzeba wyciągać silnik i rzeźbić.. nie chciałbym ciąć podłużnicy... może wystarczy ją przyklepać trochę ?
co myślicie? wyciąć kawałek z tym zagłębieniem i przespawać do 216 czy podklepać żeby zrobił się wymagany luz ?

i na koniec obrazek na który od dawna czekałem :)

Markzo 

Rover 75

Wysłany: Pon Maj 06, 2013 21:59   

weź to zmłotkuj trochę, szkoda ciąć i spawać... oj pamiętam ten widok u siebie przy swapie, gratki!

Vito_ 

Wysłany: Wto Maj 07, 2013 12:20   

Młotken i będzie dobrze :)

Remigiusz 

Rover 45

Wysłany: Wto Maj 07, 2013 12:37   

To jakim cudem oryginalnie była tam T-seria pakowana :?: :-|

mlody975 

Rover Coupe

Wysłany: Sro Maj 08, 2013 22:03   

Remigiusz napisał/a:
To jakim cudem oryginalnie była tam T-seria pakowana

według mnie ścianka grodziowa i cała buda była taka sama, ale podłużnice są inne. nie wszystkie otwory pasują. w d-serii łapy do podłużnic były zgrzewane a w t-serii jedna przykręcana a druga podłużnica ma okrągłe zagłębienie pod skrzynie...

właśnie wróciłem do domu i zaraz ide kombinować. najwyraźniej staropolskie powiedzenie ze "bez młota nie robota" znowu się sprawdziło :D

Edit:

wczoraj troche poklepałem tą podłużnicę.
jak się okazało zagłębienie nie jest na pół centa jak pisałem wcześniej tylko na 12mm... troche ciężko tak to zagiąć młotkiem.. blacha 2,5mm i na zgięciach.. muszę jeszcze poprawic w jednym miejscu i bedzie ok.

poniżej podłużnica 220ct

w 216 jest na gładko bez tego półkola

Remigiusz 

Rover 45

Wysłany: Sro Maj 08, 2013 22:18   

weź plazmę i wytnij trochę tego :D Zaspawaj potem blacha i git :roll:

mlody975 

Rover Coupe

Wysłany: Wto Maj 14, 2013 21:24   

Remigiusz napisał/a:
weź plazmę i wytnij trochę tego Zaspawaj potem blacha i git

Remigiusz, gdybym miał takie sprzęty to bym się o to nie pytał tylko bym sobie to wyciął bezproblemowo.
w garażu nawet nie mam kanału a Ty mi tu mówisz o plaźmie.. :P

Ogólnie jest mały postęp, silnik w końcu wisi na własnych łapach. powoli podpinam wężę, przewody itp.
Zostało złożyć środek, przedni zawias, zalać płyny i bede próbował odpalać.

Wie ktoś może co zrobić żeby zdezaktywawać immo w tym silniku ?
gdzie się podłącza zasilanie paliwa a gdzie powrót? zasilanie z prawej przy przepustnicy czy odwrotnie ?
Pozdrawiam, Michał :)

Markzo 

Rover 75

Wysłany: Sro Maj 15, 2013 06:57   

mlody975 napisał/a:
gdzie się podłącza zasilanie paliwa a gdzie powrót

zasilanie masz przy listwie paliwowej od strony przepustnicy, a powrót od strony regulatora ciśnienia paliwa idzie (regulator jest przy kol. ssącym od strony rozrządu) ;)

mlody975 napisał/a:
Wie ktoś może co zrobić żeby zdezaktywawać immo w tym silniku ?

tak jak Ci pisałem na PW, centralki immo sa chyba takie same w 2,0T i 1,6, jeśli u Ciebie było wszystko oki, to dałbym Twoją centralkę z Twoim pilotem, powinno być oki. To ECU które masz to to samo, co moje - czyli immo wysyła tylko sygnał na pin13 w kompie, skoro u mnie ori immo z ZS działa z 2,0T to u Ciebie to z 1,6 powinno ogarnąć sprawe. Chodzi mi o taką czarną skrzynkę montowaną nad nogami kierowcy po lewej stronie do słupka z napisem Lucas.

mlody975 

Rover Coupe

Wysłany: Wto Maj 21, 2013 20:37   

Markzo napisał/a:
zasilanie masz przy listwie paliwowej od strony przepustnicy, a powrót od strony regulatora ciśnienia paliwa idzie (regulator jest przy kol. ssącym od strony rozrządu)

dzięki, o taką właśnie odpowiedz mi chodziło :)

Markzo napisał/a:
centralki immo sa chyba takie same w 2,0T i 1,6,

niestety nie są takie same.. w starszych 220ct czyli 94' pilot był na podczerwien z tego co wiem i centralka jest umieszczona na tylnej ściance obudowy radia/popielniczki.

w 216 jest tak jak pisałeś pod nogami kierowcy przykręcana do góry pod deską rozdzielcza.

Markzo napisał/a:
Chodzi mi o taką czarną skrzynkę montowaną nad nogami kierowcy po lewej stronie do słupka z napisem Lucas.

dobrze wiem gdzie to jest, przy moim zielonym 216 coupe miałem już przygode z immo. auto stało pół roku ;/ ;/ nie mogłem nikogo znaleźć w okolicy z T4 a elektronicy rozkładali rece.. w końcu sam to sobie ogarnąłem za 42zł :D :D

Witam ponownie.

kolejny raz musze Was poprosić o pomoc..
mam mały problem z elektryką..
podłączyłem juz sobie wszystkie kabelki i po przekręceniu kluczyka zapalają się tylko dwie kontrolki: ręczny i otwarta klapa ;/
nie wiem jak jest w 220 ale w 216 powinno sie jeszcze zapalic check engine na chwile, ciśnienie oleju i ładowanie aku.
bezpieczniki dobre. immo zablokowane.
w 216 przy zablokowanym immo nie włączała się tylko kontrolka check, olej i aku sie świeciły...
może mi ktoś powiedziec co powinno sie zapalic w działającej 220?

ma ktoś może schematy do 220 z pilotem na irde ? czyli te starsze wersje ?
w rave schemat immo jest tylko do nowszego sterownika..

wie ktoś jak ominąć immo w tym aucie ?

Markzo 

Rover 75

Wysłany: Wto Maj 21, 2013 22:10   

Powinien się palić olej + aku, checka w Ti nie ma... Pytałem znajomego elektryka jak robił rovera 214Si i mówił, że wystarczy do immo podpiać masę (fioletowy kabel to był u niego) ale nie wiem czy tu zadziała.

mlody975 

Rover Coupe

Wysłany: Pią Maj 24, 2013 16:09   

Markzo napisał/a:
Powinien się palić olej + aku, checka w Ti nie ma...

dzieki, już się palą te dwie kontrolki, miałem za słabą masę na silniku.
teraz mam chyba za dobrą po w pierwszej pozycji kluczyka te dwie lampki lekko się świecą ;/ , a na drugiej pozycji jest ok

Markzo napisał/a:
Pytałem znajomego elektryka jak robił rovera 214Si i mówił, że wystarczy do immo podpiać masę (fioletowy kabel to był u niego) ale nie wiem czy tu zadziała.

Mógłbys go podpytac co mu to dało ? czy podanie masy na fioletowy odblokowuje immo tylko z kompa czy całkowicie ?

Według schematu dla 220ct fioletowy kabel od immo idzie od bezpiecznika czyli to jest +, jak mu podam mase na fioletowy zrobi się zwarcie ;/

Marrkus 

Wysłany: Pią Maj 24, 2013 20:11   

mlody975 napisał/a:
Według schematu dla 220ct fioletowy kabel od immo idzie od bezpiecznika czyli to jest +, jak mu podam mase na fioletowy zrobi się zwarcie ;/

To nie jest takie oczywiste - jesli nie dostaje + z innego miejsca to nic się nie stanie
i wszystko będzie na zerowym potencjale...

mlody975 

Rover Coupe

Wysłany: Nie Cze 02, 2013 21:57   

Witam,

wczoraj tj. 25.05.2013 roverek zagadał pierwszy raz po swapie :D :D:D

immo ogarnąłem sobie sam, a dokładniej samo sie ogarnęło :P coś pogmerałem kluczem w zamku kierowcy i z masą silnika, robiłem to bez przekonania byłem nastawiony na zakup zestawu startowego (kompa immo i pilota) i pyknęło, immo puściło i auto zaczęło kręcić, rozrząd był do poprawki wiec to ogarnąłem i zagadał praktycznie od pierwszego strzału :D :D

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

filmik w bardzo słabej jakości, mam ciemno w garazu i kręciłem na szybko, praktycznie nic nie widać ale słyhać, o to głównie chodzi, ze w końcu do mnie zagadał :D

jestem mega szczęśliwy, juz niedużo zostało do pierwszej przejażdżki :D

to by było z pozytywów, teraz to co zauważyłem niepokojącego:
1. po lekkim zagrzaniu się silnika pompa wspomagania strasznie się grzeje i zaczyna się z niej dymic ;/ ;/ nie wiem o co chodzi, zatarte łożysko? ;/ płynu weszło tylko pół bańki, czyli jakieś 0,5l i dalej nie idzie a układ był suchy;/

2. silnik kręci tylko do około 4-4,5rpm.. mam teorie ze to przez brak rury IC-przepustnica, na wyższych obrotach brakuje powietrza i nie wkręca się wyżej. w 820 było ok.

Witam ponownie,
od ostatniego razu nie zrobiłem z autem prawie nic. wyjechałem nim na szybko z garazu ale o wlasnych siłach, tyle ze zamiast fotela miałem koło zapasowe.. :P
wszystko dlatego ze wpadł kumpel ze swoja e30 i robimy swapa z 1,8 na 2,8.

jest z tym troche roboty bo ma tydzien gwarancji rozruchowej na silnik i chce zdażyc go sprawdzic. silnik juz wsadzony. jutro odbiera auto i ja wracam do składania Rovera :)
aha, w międzyczasie wstawiłem turbo alu rurke i redukcje silikonową w dolot bo za orginalna rure wołają sobie duzo kasy ;/ w miare ladnie wyglada, mi sie podoba, jak ogarne wszystko dodam foty :)

Pozdrawiam :)

Markzo 

Rover 75

Wysłany: Pon Cze 03, 2013 08:12   

No i pięknie :D graty :D

mlody975 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Cze 10, 2013 16:36   

Witam,
w niedziele przejechałem około 60 km.
silnik pracuje dobrze, biegi działają ale jest jeszcze kilka rzeczy do zrobienia..

1. zagotowało mi wode w chłodnicy ;/ jak odpowietrzyc poprawnie układ?
dodam ze wskaźnik minimalnie powyżej poziomu, z nawiewów leci gorące powietrze. wiatraki nie działają jeszcze ( kiedy one sie w ogole włączają ? )

2. Światła pozycyjne jak i normalne mijania i drogowe działają, z tym że przekaźniki te dwa za radiem żółty i zielony cykają. im szybciej sie jedzie tym szybciej cykają, na postoju cisza.

3. klaksony nie działają.

4. przy ostrym przyśpieszaniu auto ciągnie w lewą strone.

proszę o jakieś podpowiedzi i pomoc w diagnozie powyższych problemów :)

Pozdrawiam :)

Markzo 

Rover 75

Wysłany: Pon Cze 10, 2013 16:42   

ad.1 w czasie jazdy Ci zagotowało czy na postoju? ja zawsze ściągam rurkę powrotną do zbiorniczka płynu (tą małą) wsadzam ją w butelkę a zbiorniczek zalewam na ful i dmucham ustami w niego - przepycham płyn ;) bardzo szybko i łatwo się odpowietrza ;) Wiatraki mają 2 biegi, wychodzą 2 kable od 1 i 2 biegu z komputera, załączają się ok 100 stopni z tego co pamiętam, może przekaźnik jest skitrany?

ad.2 nie mam pojęcia, może masz coś zle wpięte?

ad.3 sprawdzić napięcie w kostce i bezpiecznik.

ad.4 a zbieżność jak wygląda?

mlody975 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Cze 10, 2013 22:33   

1. jak jechałem do dziewczyny to stałem na długim czerwonym i mi sie zagotował. jak wracałem to chwile stał pod garażem i też sie zagotował...

dmuchasz w zbiorniczek na zimnym? jeśli tak to według mnie pomysl dobry ale silnika sie na zimnym tak nie odpowietrzy bo termostat jest zamknięty..

dwa biegi wiatraków? to kiedy włącza sie pierwszy a kiedy drugi ?
czy pierwszy bieg jest np od jednego wiatraka a drugi od drugiego ?
przekaźniki od tych wiatraków są w tym pudełeczku na grodzi za prawym kielichem ? cos tam było lutowane, musze to obadac

2. raczej wszystko jest wpięte tak jak trzeba cala wiazka kabinowa, wiazka silnika i komory silnika przerzucona bez kombinowania z 220ct. przekaźniki też..
to jest cos takiego jakby sygnał sterowania przekaźnikiem nie dochodził z przełącznika tylko z jakiegoś przerywacza, tylko czemu ? światła świecą cały czas ale przekaźniki cykają jak sie jedzie, im szybciej tym szybciej cykają. niezalezy to od obrotów ale od prędkości jazdy..

3. jak bede miał chwile to sprawdze. jak bawiłem sie z immo i wlączył się alarm to klakson wył. wiec on jest ok, cos z kablami przy kierownicy moze..

4 na zbieżności byłem w sobote ale sie spoźniłem bo juz zamykali, na tygodniu podjade. ale ogolnie auto jedzie prosto i go nie sciaga, tylko ciagnie w lewo przy ostrym przyśpieszaniu. kumpel mowi ze w tym 820 było podobnie, ja tego nie pamietam :P

AndrewS 
Klubowicz

Rover 800

Wysłany: Pon Cze 10, 2013 22:42   

Nie pamietam dokladnych temperatur, ale najpierw włączają sie dwa wentylatory szeregowo, i to jest ten wolny bieg, a gdy temp nadal rośnie to załącza sie drugi prog i wtedy tez załączają sie dwa, ale tym razem wpięte równolegle, wtedy pracują juz z pelna moca, załatwiają to przekaźniki we wspomnianej skrzynce.
Załatw sobie schematy.
Jawa 350

mlody975 

Rover Coupe

Wysłany: Sob Lip 27, 2013 15:00   

Witam po dłuższej przerwie :)

autko jeżdzi natomiast jest kilka rzeczy wymagających dopieszczenia, ale obecnie mam mały problem z kasą, poniżej foto jak auto prezentuje sie obecnie :)

[IMG=http://img33.imagesh...gg5b.jpg][/IMG]

[IMG=http://img51.imagesh...zvgg.jpg][/IMG]

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim którzy do tej pory pomagali mi w przeprowadzeniu tego swapa :D :D:D

Odpowiedz do tematu