DZIĘKI BARDZO ZA POMOC- TYLE BYŁO Z TYM NIEJASNOŚCI, ZRESZTĄ WIEKSZOŚĆ Z FORUMOWICZÓW BYLA ZASKOCZONA TYM BARDZIEJ JA DLACZEGO TE MILE SĄ I LICZY W NICH, NAJWYRAŹNIEJ WYMIENIANE BYŁY ZEGARY Z TEGO WYNIKA.WAŻNE ZE NIE BYLO NIC PRZEKLADANE.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 14:46
To teraz mały klin na deser. Kupiłeś autko z przebiegiem podanym w kilometrach czy milach? Bo jak się nie zgadza, to ja bym gościa teraz piłował, o ile się jeszcze oczywiście da cokolwiek wskórać.
kupilem go z autokomisu goscio typowy handlarz ciagnie samochody z zagranicy. Wydaje mi sie że sam nie wiedzial co sprzedaje bo w ogloszeniu napisal 85000km i mogłem mu to udowodnic przeciez nie ukryl by tego licznika i tak naprawde to nie wiem kiedy poprzedni wlaściciel wstawil mu tem angielski licznik. A mozna odczytać z VINu historie napraw jeżeli był serwisowany w ASO?
Ale tak naprawdę nie wiadomo kiedy był wymieniany ten licznik, więc nie wiadomo jaki jest rzeczywisty przebieg.
cinek79 napisał/a:
A mozna odczytać z VINu historie napraw jeżeli był serwisowany w ASO?
Powinno się dać to określić, ale nie jestem pewien, czy na podstawie numeru VIN. Wymiana na licznik z anglika nie była chyba jednak przeprowadzana w serwisie. Ale dzięki takiej historii być może znajdziesz coś, co naprowadzi Cię na powód takiej wymiany.
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 15:10
Typowy handlarz - to nie brzmi dobrze. Ale straszyć nie chcę, są też uczciwi przecież. A na umowie nie masz czasem wpisanego przebiegu? Bo miałbyś wtedy dowód w garści. Zawsze warto tak czy siak spróbować z gościem wyjaśnić sprawę. No, ale jak autko będzie się sprawować w porządku, to to będzie najważniejsze. Co do historii napraw, to może i dałoby się, ale ASO zażąda pewnie krocie za takie info.
Typowy handlarz poniewaz caly komis ok 25 samochodow wszystkie sprowadzone.Na umowie mam napisane w km wiec on nie wiedzial ze to mile bo sam na siebie ukrecił bata.Błedy w ubezpieczeniu? jakie? chodzi o mile i przebieg? samochod ma max 127000 przebiegu gdy sie pomnoży 85000przez 1524m tyle ma mila. Ale jaja z tym moim samochodem. a co bedzie jak policja zobaczy nieprawde z tym ze to sa mile a nie km, chyba nic groźnego?
a co bedzie jak policja zobaczy nieprawde z tym ze to sa mile a nie km, chyba nic groźnego?
Nie zobaczy, bo nie ma jak. Przy kontroli drogowej nie sprawdzają przebiegu samochodu. Nawet jeżeli sprawdzą, to przecież nie jedziesz, tylko stoisz. Poza tym przebieg samochodu nie podlega kontroli, więc raczej bym się o to nie martwił.
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 19:39
piter34 napisał/a:
Na umowie wpisuje się "stan licznika", a nie "przebieg"
Teoretycznie tak, tzn. wpisuje się stan, ale powinno się wpisywać przebieg, m.in. na tej podstawie określa się przecież wartość (nie ma zresztą wymogu wpisywania w umowę). Wszyscy jednak wiemy jak jest
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 14:32
Nic mi nie wiadomo na temat strony, na której można by to sprawdzić.
Ja korzystałem z EPC - elektroniczny katalog części (do ściągnięcia ze strony klubowej).
I tu uwaga od razu: ściągnąć plik, nagrać płytę lub zrobić wirtuala, a potem żeby korzystać trzeba przed uruchomieniem zmienić datę w kompie na np. 1.05.2005, uruchomić i wpisać login "admin".
Tzn. ze ktoś się ma przyznać ze licznik przekrecił i tak naprawde ma wiecej niz na liczniku? o co chodzi?
Nie.
Po prostu w umowach kupna/sprzedaży najczęściej widnieje pozycja "stan licznika", a nie "przebieg". Jakkolwiek na to nie patrzyć, to "stan licznika" jest tym co widać na zegarach i z prawnego punktu widzenia nie może być potem mowy o oszustwie ze strony sprzedającego.
Gdyby na umowie była pozycja "przebieg" to wtedy w przypadku wykrycia niezgodności przebiegu ze stanem licznika możnaby wystosować roszczenia względem sprzedającego.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum