tak naprawde do najprostszego uzyskiwania informacji na drodze z miasta a do miasta b wystarczy i zestaw 'mijankowy', ale moim zdaniem jak juz kupic to cos co da nam komfort dzialania, czyli nie bedzie szumiec non stop i bedzie miec jakis zasieg.
Tym samym nie rozumiem w ogole mobilow typu -fiat seicento i bat na dwa metry dyndajacy niczym autko sterowane radiem. Po co az takie baty w osobowym mobilu?
ale moim zdaniem jak juz kupic to cos co da nam komfort dzialania, czyli nie bedzie szumiec non stop i bedzie miec jakis zasieg.
do tego wlasnie potrzeba dobrej dlugiej anteny, czesto ruch jest na tyle maly, szczegolnie na bocznych ulicach, a jesli jeszcze nie jezdza samochody ciezarowe to lacznosc na dalsze odleglosci bardzo sie przydaje
Dziekan napisał/a:
Tym samym nie rozumiem w ogole mobilow typu -fiat seicento i bat na dwa metry dyndajacy niczym autko sterowane radiem. Po co az takie baty w osobowym mobilu?
ja mam w 125p bata poltorametrowego zreszta w roverze takiego samego
po co
opisalem wyzej
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
CB też mam w aucie moje osiągi może nie są tak rewelacyjne jak u niektórych kolegów w ich opisach. Ja na Alanie i antence na magnes mam zasięg w granicach ok 15 km rekordem było ok 35 km. Koło Siewierza gdzie z innym użytkownikiem po nawiązaniu kontaktu zatrzymaliśmy się i przy pomocy map ustaliliśmy gdzie się znajdujemy.
Ja osobiście CB polecam jak najbardziej pytanie tylko może jak często i gdzie jeździmy.
Tym samym nie rozumiem w ogole mobilow typu -fiat seicento i bat na dwa metry dyndajacy niczym autko sterowane radiem. Po co az takie baty w osobowym mobilu
Bo zależy czego oczekujesz od CBradia, jak uzywasz tylko jako antymisiek to wystarczy jakaś proteza anteny (typu 60cm)
natomiast jak chcesz sie pobawi w dalekie łączności to długa antene jest niezbędna.
15 01 08 była ładna propa udało mi sie pogada z kumplem z innego forum który byłl 20km od Paryza (tego we Francji) i uwierz mi gdyby on miał antene 60cm to napewno by do tego nie doszło nawet przy propagacji
nie neguje przydatnosci wiekszego zasiegu tym bardziej ze sam mam zestaw o wiekszym niz mniejszym zasiegu i taki byl moj swiadomy wybor.
Natomiast co do anten -dla mnie najwazniejsze jest by bat byl mozliwie 'zgrabny' ale dajacy dobry zasieg -wilk syty, owca cala: w kazdej chwili spokojnie zmieszcze go w bagazniku dwusetki i nie wygladam jak sterowany radiem dyndu dyndu
zainwestowalem zatem w dobra antenke 85 -jest swietna, zgrabna. W temacie zasiegu wiecej niz wystarczajaca.
w warunkach naprawde sporej ilosc NAJROZNIEJSZEJ jakosci odbiornikow w okolicy np centrum warszawy faktycznie slychac wiele roznych rzeczy ale wydaje mi sie ze w takich warunkach cudow nie ma co oczekiwac, w normalnych warukach zbiera to co powinna szczegolnie przy wlaczonym ASC. Dlatego, na szczescie mysle, jestem zadowolony -i o to chyba chodzi.
antenka to president ohio
Częstotliwość: 26-28 MHz
Długość fali: 1/2
Zysk: +3 dBi
Moc: 150 W P.E.P
Częstotliwość strojenia: 1500 kHz
Masa: 0,800 kg
Długość anteny: 850 mm
Wspolpracuje z Presidentem Johnnym II ASC. Dzialanie asc generalnie oceniam pozytywie chociaz w tej kwestii slyszalem rowniez rozne opinie.
Ostatnio zmieniony przez Dziekan Nie Sty 20, 2008 17:17, w całości zmieniany 1 raz
Przepraszam że wyskakuje przed szereg ale w moim roverku ten problem rozwiązałem w ten sposób. Dostęp do bezpieczników zajmuje mi w razie potrzeby 10 minut na odkręcenie 2 śrub i 2 nakrętek. Wygodnie mam i z zewnątrz nie widać go za bardzo ani od strony kierowcy ani od pasażera. Przy wzroście 180 cm nie mam problemów z kolanem.
ja mam w swoim R214 założone TTI880 po lewej stronie nogi pasażera(standardowo w osobówkach), weszło idealnie. dostęp jest całkiem dobry (mam dość długie ręce a wzrostu 188zm.) pasażerowi też nie przeszkadza radyjko ... =) gruszka jest przy centralnym nawiewie a jej blaszane mocowanie wciśnięte między plastiki deski rozdzielczej i ogólnie chwale sobie to radyjko
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 191 Skąd: Zamość
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 09:05
Ja zawsze w trasę jechałem bez CB, ale pożyczyłem od kumpla wczoraj i normalnie sie zakochałem CB to wspaniała rzecz Też mam właśnie zamiar kupić to TTi jak sie ono wam sprawuje i gdzie zamontować je aby spoko wyglądało i było praktycznie w R600 ....
_________________ Był Rower Wigry III (Składak) , teraz R620 SLI 2.0 , 16V ........
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 17:03
dareke, ja w swoim R75 tez mam w tym miejscu zamontowane radyjko TTI 880 a gruszka lezy na tej półce nad włacznikiem swiatel antena magnes HUSTLER 100cm na bagażniku. Co do jakosci nie narzekam ale mam swiadomość ze moze byc lepiej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum