Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 18:01
desperado67 napisał/a:
Pisałem żę k-serie to najgorsze silniki roverowskie i tuning to strata czasu i kasy.
skoro taki zły to sprzedaj auto
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 18:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wadą tych silników jest to że sa fabrycznie wystrojone. 103KM z pojemności 1.4 i to tyle lat temu? Chyba tylko Alfa Romeo Twin Spark i najnowsze konstrukcje fiata mają takie parametry (ale większą masę).
Tylko że Alfa jest cholernie awaryjna (wieczne problemy z wariatorem to tylko czubek góry lodowej) a nowe fiaty to nie ta półka cenowa.
To lepiej kupić 1.4 75KM od Hondy i tuningować....?
Na pewno będzie łatwiej niż tuningować K-Series, wsadzisz kase i bedziesz miał to samo. Może.
Sorki ale jak ktoś chce łatwo 150KM to niech celuje w silniki 2.0 albo zupełnie inną półkę cenową.
I Rover VVC i Alfa TS mają przy pojemności 1.8 ok 145KM. A potem długo długo nic - większość firm jest szczęśliwa jak osiągnie 115KM z silnika 1.8.
Oczywiście mówie o autach >10-letnich które można kupić za stosunkowo małą kase.
Weźmy takie sławne BMW E36 z silnkiem 1.8. 115KM i 11.3s do setki, w wersji DOHC 140KM i 10.2 do setki. Nie sądze żeby k-series wymagały jeszcze tuningu skoro mają osiągi porównywalne z takimi silnikami przy mniejszej pojemności.
Pomógł: 50 razy Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 800 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 18:51
sobrus napisał/a:
To lepiej kupić 1.4 75KM od Hondy i tuningować....?
jeśli tylko modować to D15, D16 w górę. Łatwiej się grzebie bo szlaki przetarte, ale motory też chleją oleju tyle co benzyny, taki ich urok, sam wiem bo mam ( Vtec żyje, Vtec pije ). Seryjne Hondy nie są szybkie a że większość jest po modach to zapierniczają.
Dla przykładu moją K-serią po wszystkich modach lałem na 1/4 Civica VTI B16A2 160 PS. K-seria to dobry motor tylko nikt nie zagłębia się w niego bo... no właśnie bo co ? Ja szukałem pytałem ludzi to jedni się śmiali że dolotem i wydechem to mogę w Ładzie ale nie tutaj bo się pogorszy. A prawda jest taka że większość forumowiczy opera się na wyczytanych postach z neta lub słyszał od tamtego lub tego co nigdy nawet na oczy nie widział wałków ani pożądnie zrobionego dolotu. Chcesz grzebać swój motor, masz hajs to dzwonisz po firmach pytasz o wałki, strojenie, dolot sam robisz, wydech kwestia umiejętności. Na sam koniec się chwalisz co wyszło i finito.
Co do BMW a Rover to nie ma co porównywać obu tych ponieważ to inna kategoria klasowa, wagowa itd. Chodź jeśli tak porównać to taki IS powyżej 150km/h zmuci rovera jak będzie chciał.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum