Forum Klubu ROVERki.pl :: Allegro . Zwrot płyty głównej uszkodzonej na gwarancji.
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Allegro . Zwrot płyty głównej uszkodzonej na gwarancji.
Autor Wiadomość
Ciufa 

Wysłany: Wto Mar 13, 2012 22:50   

no to może zrobic tak jak Pływak, napisał
gościu odsyła ci płyte a Ty ja wysyłasz do agito
jak była podmianka to informujesz kolesia że wysłał ci nie tą płyte i odsyłasz mu ja z powrotem (jeżeli ci zapłaci za przesyłke :] )
Ostatnio zmieniony przez Ciufa Wto Mar 13, 2012 22:51, w całości zmieniany 1 raz  

SPAMU¦

Wysłany: Wto Mar 13, 2012 22:50   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Pływak 

Rover 200

Wysłany: Wto Mar 13, 2012 22:50   

chmielu napisał/a:
a niech sobie zglasza na policje. i tak bedzie sprawa umorzona z uwagi na niska szkodliwosc, czyli ponizej 250zl ;) wiec straszenie bezpodstawne.

To się chyba tyczy tylko kradzieży, wałki na allegro podchodzą pod oszustwo/wyłudzenie po za tym allegro w przypadku zgłoszenia oszustwa wymaga zgłoszenia sprawy na policje inaczej nie wypłaca odszkodowania.

Wydryszek 

Rover 200

Wysłany: Wto Mar 13, 2012 22:57   

Na wezwanie odpowiadam :)

W kwestii Allegro.

-licytacja z tego co widzę a nie kup teraz więc odpada możliwość zwrotu - Twoja wolna wola czy przyjmiesz, ten zapis ustawyno 10 dniach na zwrot nie ma tu pokrycia.

-sprzedałeś produkt sprawny (zakładam że tak było) na co masz potwierdzenie protokołem wymiany lub fakturą z agito.pl, swoją drogą nie ma możliwości żeby płyta trafła pierwotnie do Ciebie uwalona....nie z agito :)
-dowód zakupu powinien być w paczce ale to jużod Waszej umowy zależało jak miał być dostarczony

W pierwszej kolejności, jeśli chcesz mieć spokój sumienia to zrob manewr z Allegro jak opisali koledzy, oficjalna korespondencja przezz formularz i tylko formularz, jak będzie pisał mailem to odpisz przez formularz że w związku z tym, że dostajesz "ręcznie" maile zamiast przez Allegro, nie będizesz na nie odpowiadał dopóki nie skontaktuje się przez formularz

-dowód zakupu ma i gdybyś był przedsiębiorcą to owszem pośredniczysz w reklamacji, chyba że inna jest procedura dystrybutora lub klient się zgadza bezpośrednio do Agito. Jesteś osobą prywatną i sprzedałeś zwyczajnie produkt na który miałeś gwarancję, a nie wystawiłeś ją "od siebie" więc tym tematem się nie przejmuj.

Ja zgłosiłbym próbę wyłudzenia, przedstawiłeś mu możłiwe rozwiązania i praktycznie jedyne do jakich ma prawo.....a nie nęka Ciebie.....

Co do paragrafów to raz, że nie zawracaj sobie tym głowy, szkoda czasu szukać nawet a dwa, w tym momencie nie ogarnę za bardzo tematu paragrafów, za dużo na głowie....

Lukasz_Konin 

Rover 200

Wysłany: Sro Mar 14, 2012 10:54   

Napisz mu żeby się fakał, i żeby się nie pruł bo forum wjedzie do niego.

Chce cie wydymać na pieniądze i tyle :)
Nie daj się i tyle.
Napisz mu normalnie że nie przyjmiesz paczki itd, no chyba że napiszesz do niego tak jak pływak napisał

haszczyc 

Rover 75

Wysłany: Sro Mar 14, 2012 10:59   

trzeba być obiektywnym i może płyta była rzeczywiście uszkodzona :)

Lukasz_Konin 

Rover 200

Wysłany: Sro Mar 14, 2012 11:35   

Po żabie wszystko możliwe :D

Raptile 

Rover 200

Wysłany: Sro Mar 14, 2012 12:08   

Płyta nie była montowana wogole tak jak dostałem ją od agito tak została wysłana. Także nie ma mowy żebym to ja ją uszkodził. Po wysłaniu wczorajszego maila narazie cisza.

leszczu 

Rover 200

Wysłany: Sro Mar 14, 2012 12:22   

Raptile napisał/a:
Płyta nie była montowana wogole tak jak dostałem ją od agito tak została wysłana.

I tu był twój błąd. Agito mogło ci przesłać uszkodzoną.

walkie 

Pomogła: 19 razy

Rover 45

Wysłany: Sro Mar 14, 2012 12:59   

no to niech agito wymieni na nowa.

wild_weasel 

Rover 200

Wysłany: Sro Mar 14, 2012 22:42   

Uwielbiam zagadnienie odpowiedzialności sprzedającego :D

Po pierwsze, sprzedawca jest zawsze odpowiedzialny z tytułu rękojmi, także przy sprzedaży rzeczy używanej.
Po drugie, gwarancja (jak już zostało powiedziane) jest dobrowolna. Jeśli agito taką wystawiło, to kupujący ma prawo wybrać: czy dochodzi uprawnień z rękojmi (od Raptile'a) czy z gwarancji (od gwaranta, tj. agito albo producenta).
Po trzecie, w ramach rękojmi kupującemu przysługuje uprawnienie do odstąpienia od umowy lub żądania obniżenia ceny, ale sprzedający może to "zablokować" poprzez wymianę towaru na niewadliwy albo usunięcie wady (kodeksowo: "niezwłocznie").
Po czwarte, przy sprzedaży związanej z nadesłaniem z innej miejscowości kupującemu nie wolno odesłać rzeczy bez porozumienia ze sprzedającym.
Państwo życzą podstawę prawną? :)

Raptile, moim zdaniem, powinieneś dogadać się z kupującym i wytłumaczyć mu jakie są jego prawa, po czym zasugerować, że najlepiej będzie dla niego, jeśli skorzysta z gwarancji. Ty, jako że nie jesteś producentem ani siłą fachową, nie możesz usunąć wady, więc też skorzystasz z gwarancji, a to potrwa - i oczywiście nie ma szans, żeby gość otrzymał od Ciebie zwrot kasy, nie ma podstaw. Różnica między tymi sposobami postępowania jest tylko taka, że uprawnienia z gwarancji kupujący zrealizuje albo bezpośrednio, albo za Twoim pośrednictwem.
Wersja "bezpośrednio" jest o tyle korzystna dla Ciebie, że jeśli płyta została uszkodzona przy montażu, to nie Ty będziesz udowadniał, że nie jesteś wielbłądem, tylko ten gość.

Pytaj śmiało :)

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Sro Mar 14, 2012 22:59   

i pozamiatane :] :lol:

Wydryszek 

Rover 200

Wysłany: Czw Mar 15, 2012 09:46   

wild_weasel napisał/a:

Po trzecie, w ramach rękojmi kupującemu przysługuje uprawnienie do odstąpienia od umowy (...)

Ja poproszę, bo pierwsze słyszę żeby w przypadku aukcji, dodatkowo od osoby prywatnej, kupujący miał takie prawo :)

Raptile 

Rover 200

Wysłany: Czw Mar 15, 2012 14:46   

Dostałem maila od allegro ponizej zamieszczam jego treśc

"Witamy,

Skontaktował się z nami Użytkownik "kwazar222" i poinformował, że otrzymał zakupiony przedmiot:

ASROCK 880GM-LE AMD 880G Socket AM3 mATX 6core (2155992964)

Kupujący twierdzi, że przedmiot nie jest w pełni zgodny z opisem.

Allegro z zasady nie ingeruje w przebieg transakcji, ale w trosce o pełne bezpieczeństwo Użytkowników zdecydowaliśmy się wysłać taką informację. Zachęcamy do kontaktu e-mailowego lub telefonicznego z kontrahentem w celu wyjaśnienia wątpliwości.

Chcielibyśmy zaznaczyć, że w ramach transakcji doszło do zawarcia umowy sprzedaży pomiędzy Sprzedającym a Kupującym. W przypadku naruszenia przez jedną ze stron warunków tej umowy, osoba poszkodowana ma prawo do zgłoszenia sprawy organom odpowiednim do rozpatrywania takich skarg (sądy powszechne lub Policja).

Bardzo prosimy o bezpośredni kontakt z kontrahentem "kwazar222".

Jeżeli sprawa została wyjaśniona, a spór jest zakończony, możesz uznać ten list za niebyły. Jeżeli jednak chcesz odpowiedzieć na ten e-mail, skorzystaj z poniższego odnośnika do formularza kontaktowego:

http://www.allegro.pl/xxxxxxxxxxx

Uwaga: kontakt w inny sposób niż poprzez powyższy odnośnik (link) może znacząco wydłużyć czas reakcji.
"

nie kumam po zalogowaniu sie na allegro w dziale "prowadzone spory" nic niema .

Co mam znowu temu osłowi napisać :|

Wydryszek 

Rover 200

Wysłany: Czw Mar 15, 2012 15:15   

Skorzystaj z podanego linku i jeszcze raz wyślij do niego to co wczoraj tylko, że tym razem w "otoczce" zgłoszenia Allegro. Żeby jednak był ten kontakt na wezwanie Allegro :)
Może sam ochłonał trochęi się zastanowi bo rozwiązanie z reklamowaniem w Agito jest najlepszym pomysłem a on ewidentnie chce dopiąć swego.
Chyba że pójdziesz na ustępstwo i odbierxzesz paczkęi zgłosisz sam do Agito reklamację ale za wysyłkę Twoją do Agito i przesyłkę zwrotną do niego napisz że pokryje koszty.
To już zależy na co się zdecydujesz.

mzas 

MG ZS

Wysłany: Czw Mar 15, 2012 19:05   

A ja mam pytanie. Po czym stwierdzono że płyta główna jest niesprawna? Jakie są objawy tej niesprawności ?

Raptile 

Rover 200

Wysłany: Czw Mar 15, 2012 20:01   

Witam. Przedmiot był w momencie wysyłki 100% zgodny z opisem aukcji , czyli płyta NOWA , NIE UŻYWANA na gwarancji od 30.01.2012 przez 24 miesiące. Kupujący otrzymał dowód wymiany ( z przesyłką) oraz skan faktury który dosłałem na maila. Gwarantem jest firma agito.pl w której płyta została wymieniona za inną która poszła na gwarancje.

Wg Klienta a raczej sklepu gdzie była ponoć montowana płyta, (skąd mam wiedzieć że podczas montażu nie nastąpił błąd/ niefachowe podłączenie bądź któryś z komponentów komputera nie uszkodził płyty. poprosił bym skan rachunku za wykonana usługę ) , Płyta PRAWDOPODOBNIE NIE DZIAŁA .

Jako że nie jestem producentem ani siłą fachową, nie mogę usunąć wady/ zdiagnozować co jest przyczyną.
Jedynym rozwiązaniem jest wysłanie płyty na gwarancje do sklepu agito.pl gdzie napewno stwierdzą czy płyta jest uszkodzona fabrycznie ( wtedy wyślą nową) czy poprzez nie fachowy montaż.

Co jeszcze moge umieścic ?
Ostatnio zmieniony przez Raptile Czw Mar 15, 2012 22:37, w całości zmieniany 4 razy  

walkie 

Pomogła: 19 razy

Rover 45

Wysłany: Czw Mar 15, 2012 20:19   

to, że jeśli chce ten koles to mozesz Ty w jego imieniu wyslac plyte do agito a to znacznie wydluzy czas oczekiwania

Ciufa 

Wysłany: Czw Mar 15, 2012 20:21   

żeby spadał na drzewo :D

wild_weasel 

Rover 200

Wysłany: Czw Mar 15, 2012 20:44   

Wydryszek napisał/a:
wild_weasel napisał/a:

Po trzecie, w ramach rękojmi kupującemu przysługuje uprawnienie do odstąpienia od umowy (...)

Ja poproszę, bo pierwsze słyszę żeby w przypadku aukcji, dodatkowo od osoby prywatnej, kupujący miał takie prawo :)

W zasadzie wynika to z przepisów ogólnych o rękojmi, w szczególności:
Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

Wyłączenie odpowiedzialności np. tu:
Art. 557. § 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.

Co do zasady, sprzedając cokolwiek, komukolwiek, na odległość lub na miejscu - zawsze ponosi się odpowiedzialność z tytułu rękojmi.

[ Dodano: Czw Mar 15, 2012 20:44 ]
Raptile napisał/a:
Co jeszcze moge umieścic ?
walkie napisał/a:
to, że jeśli chce ten koles to mozesz Ty w jego imieniu wyslac plyte do agito a to znacznie wydluzy czas oczekiwania

:up:
Generalnie, Twoje pośrednictwo nic nie ułatwi. Co najwyżej może dojść do powtórki sytuacji, tzn. Ty wyślesz mu naprawioną przez serwis, a on znowu będzie reklamował, że płyta jest niesprawna.
Musisz człowiekowi wytłumaczyć, że najlepszą drogą rozwiązania problemu jest skorzystanie z gwarancji przez niego. Taka jest prawda. Ty przecież tej płyty nie naprawisz.

Przy okazji, nie znam osoby, która zrealizowałaby jakieś roszczenia za pomocą allegro. Natomiast słyszałem wcale nie odosobnione opinie, że ich system rozwiązywania sporów jest bardzo nieskuteczny, że umywają ręce bardzo szybko.

Raptile 

Rover 200

Wysłany: Pią Mar 16, 2012 16:01   

Odpowiedz od Allegro

Witam.

Dziękuję za kontakt z Serwisem.

W zaistniałej sytuacji nalegałabym na bezpośredni kontakt z Kontrahentem i wyjaśnienie problemu z nim.

Pozdrawiam,

--
Dominika Szpakowska
Zespół Allegro
http://www.allegro.pl

Odpisałem że kontaktowałem się i że ten Pan nie rozumie co do niego pisze. Prosiłem wytłumaczenei sytuacji przez Allegro kupującemy.

http://www.allegro.pl/regulamin/
http://www.allegro.pl/pomoc/

:lol:

Odpowiedz do tematu