Zawsze tez stwierdzam ze...
http://www.youtube.com/watch?v=MPr6Digm5Fw daleko mi do tego czlowieka
Ja takich filmow jak on - poprostu nie umiem, nie mam narzedzi aby je robic
MaReK, ten film jest biedny i stawianie go za jakiś przykład fajnej edycji to pomyłka
MaReK, ten film jest biedny i stawianie go za jakiś przykład fajnej edycji to pomyłka
Może rozwiniesz trochę, bo wg mnie ten film jest momentami genialny. Może troszkę przydługi ale pomysły na przejścia i synchro do muzyki ekstra. szczególnie w momencie zapalania reflektorów. Człowiek miał może za dużo dobrego materiału na jeden film i niepotrzebnie chciał wszystko na raz wykorzystać, ale zrobił coś nieprzeciętnego. Twoje "biedny" to dla mnie totalne dyletanctwo!!
Fakt, ze jest dlugi. Ale posiada w sobie elementy o ktorych ja nawet nie probowalem myslec.
Np. ksiezyc i dym renderowany w 3d studio... synchro do muzyki... widac, ze to jest osoba ktora ma z tym do czynienia na codzien i byc moze pracuje w tej branzy.
Kris dziekuje za slowa uznania dla mojego filmu, ale mysle ze przesadasz mowiac, ze film Miłka jest biedny Jest tylko dlugi i pod koniec staje sie nudny
Dlatego moja koncepcja na filmy jest zawsze aby byl on optymalnej dlugosci... nawet czasami krotszy, zeby widz chcial go jeszcze poogladac i mial niedosyt
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Może rozwiniesz trochę, bo wg mnie ten film jest momentami genialny. Może troszkę przydługi ale pomysły na przejścia i synchro do muzyki ekstra. szczególnie w momencie zapalania reflektorów. Człowiek miał może za dużo dobrego materiału na jeden film i niepotrzebnie chciał wszystko na raz wykorzystać, ale zrobił coś nieprzeciętnego. Twoje "biedny" to dla mnie totalne dyletanctwo!!
Zapomniałem w poprzednim poście dodać, że to moje zdanie iż ten film jest biedny - sory.
Robię filmy, stąd moja wypowiedź, w filmie który MaReK przytoczył... jedyna rzecz jaka mi się podobała to kilka profesjonalnych ujęć szczególnie tego auta, zrobione z jakiegoś statywu, ładnie potem zsynchronizowane w kilku momentach, muzyka w co drugim klipie tego typu jest ta sama, ujęcia się powtarzają - porażka , edycja jest minimalna ale to raczej zaleta... mogło być o wiele gorzej jak by się zabrał za upiększanie tego, ten księżyc i te chmury, to raczej nie 3d studio... ogólnie gniot który by gniotem nie był jak by był przynajmniej 3 razy krótszy. Of course - wszystko IMO.
No ja sie przymierzylem i wzialem kilka animacji 3d z 3d studio i podobnie wygladaly.
Ale ja nie mam takich ambicji, zeby wstawiac takie obiekty w filmy
Kris a jakie Ty filmy robisz... pokazalbys cos. Dlaczego nie przypucowales sie na spocie, moze bys jakies ciekawsze ujecia wymyslil
Wstyd się przyznać że w moim wieku, ale robię filmy z gier komputerowych Też nie jestem jakiś tam master flamaster ale z racji siedzenia w temacie amatorskich klipów, pozwoliłem sobie zjechać tego gniocika coś zapodał
Ale to zamilowania, czy taka praca?
Jak sie robi film z gry?
Stawiasz kamere skierowana na ekran czy jakis program do przechwytu wyswietlanego obrazu do pliku avi ?
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Ale to zamilowania, czy taka praca?
Jak sie robi film z gry?
Stawiasz kamere skierowana na ekran czy jakis program do przechwytu wyswietlanego obrazu do pliku avi ?
Pozdrawiam,
hehehe no można by to i tak zrobić, robi się tak nie raz aby uzyskać ciekawe efekty w skrócie... większosć gier teraz posiada wbudowaną obsługę tak zwanego playbacku, czyli podczas nazwijmy to sesji np Unreal Tournament 2004 czy tam Quake 3 czy COD, czy NFS mozna nagrać tzw demo, to potem odtwrzasz za pomocą opcji w grze, określonego softu, albo moda do gry, widzisz jakby to co się działo podczas "sesji", wybierasz określone sceny, w oparciu o czas, zapisujesz to wszystko co do sekundy albo klatki zależy jaki engine gry jest, potem ustawiasz kamerę o ile software do konkretnej gry to oferuje (jak nie pozostaje ci robienie filmu z widoku pierwszej osoby), ustawiasz trajektorię, zoomy to tamto co się da..., oczywiście musisz to tak ustawić zeby kamera akurat pokazywała to co się w danym momencie w danym miejscu dzieje, w praktyce trzeba mniej więcej zapamietać gdzie i w jakimczasie co się działoi ustawić trajektorię tak aby kamera wychwyciła konkretne momenty. Potem puszczsz to demo, leci sobie i puszczasz w odpowiednim momencie kamerę która "oblatuje" trajektorię którą wcześniej założyłeś, w tym momencie przechwytujesz przy okazji obraz, za pomocą softu zewnętrznego albo komend które zrzucają np 30 klatek na sek (każda w rozdzielczości 800 na 600 zajmuje praiw 1,5 MB, czyli 10 sekund takiego czegoś ma... około 400 MB). Potem z tych klatek składasz nieskompresowane avi.
No i już masz te swoje 10 sekund, następnie edytujesz to w jakomś sofcie, EDIUS, AdobePremiere albo Vegas efekty możesz nałożyć w Adobe After Effects, renderujesz to dalej do nieskompresowanego avi, już z efektami i podłożonym dźwiękiem, następnie kompresujesz to do jakiego chcesz formatu i już jest
W zależności od silnika gry, jest z tym albo od chu... roboty albo jeszcze więcej, mało kto się tym zajmuje, a już praiwe nikt zawodowo To zabawa dla fanatyków.
No sorry Kris, wybacz, ale porównywanie Twojego typu filmów do robienia klipów z materiału kręconego kamerą w ręku to lekka przesada .
oczywiście takie klipy też kręcę i to o wiele prostrze bo kręcisz od początku to co chcesz i jak chcesz, przykłąd masz w tym filmie o który się rozbiliśmy, to co chciał zrobić jak chciał - zrobił i jest OK, ujęcia ustawione, nic z ręki, typowa reżyserka, mówię tu o ujęciach auta, czy zbliżeniach na motor, to te właśnie momenty robią w tym klipie wrażenie takie skwarki w kaszy mierzi mnie mieszanie profeski z marnym materiałem, oby tylko było tego więcej - tu jest tego piękny przykład, moim zdaniem, do tego jakaś taka pseudo fabuła jakby tam jest niepokojąco płytka
I ja nie porównuje filmów z gier do filmów kręconych na żywo, tego się nie da porównać, 10 minutowy film z gry robi się kilka miesięcy, amatorski klip z ręki jest o wiele mniej pracochłonny.
mierzi mnie mieszanie profeski z marnym materiałem, oby tylko było tego więcej - tu jest tego piękny przykład, moim zdaniem, do tego jakaś taka pseudo fabuła jakby tam jest niepokojąco płytka
Strasznie się czepiasz . Fabuła? Litości, to klip samochodowy, nie teledysk do muzyki i tekstu czy historyjka z morałem bądź jakimś głębszym przekazem .
mierzi mnie mieszanie profeski z marnym materiałem, oby tylko było tego więcej - tu jest tego piękny przykład, moim zdaniem, do tego jakaś taka pseudo fabuła jakby tam jest niepokojąco płytka
Strasznie się czepiasz . Fabuła? Litości, to klip samochodowy, nie teledysk do muzyki i tekstu czy historyjka z morałem bądź jakimś głębszym przekazem .
A tak się przyczepiłem z nudow
Czekajcie na wiosnę, Kris zrobi klip, bedzie się czego czepiać
[ Dodano: Pią Sty 18, 2008 09:12 ]
MaReK napisał/a:
No fakt. To nie jest film, nawet krótkometrażowy
Jedyna wada, to dlugi jest... i dlugo sie rozkreca.
Ale moze taki byl zamysl autora.
W kazdym razie efekty, przejscia itp. to majstersztyk
Ja jeszcze dlugo bede musial cwiczyc.
no niech ja to jeszcze raz zobaczę...
... after some time
Zobaczyłem, nawet jeszcze jeden oglądnąłem z tej serii, coś tam drift... costam coś tam ten pierwszy edycyjnie lepszy nie ma co wogóle porównywać, w sumie jak na amatorski klip może być choć swych słów nie cofam.
z milo checio mozna i w łomzy ale jestesmy tylko my przewaga jest w Bialym i w innych zakotkach Podlasia lecz spocik nie koniecznie musi byc w P odlaskim jak sie rozpogodzi mozna jechac na mazurki Pisz Ruciane itd .... mi naprawde wszystko jedno gdzie i kiedy aby tylko czas byl i wolny dzien
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum