Witam. Dostałem dzis pismo polecone z ITD w którym informują mnie o wykroczeniu i wysokości kary.Jest równiez informacja że zdjęcia mi nie udostępnią.
Nie chcę się uchylac od kary ale chcę zobaczyć to zdjęcie. Pamiętam sytuację kiedy mogłem popełnić to wykroczenie.Przeanalizowałem przebieg trasy i był to strzał w plecy.
Czy ktoś z was odwolywał sie do ITD w celu zobaczenia zdjęcia?
Jest jakieś prawo na podstawie którego muszą mi te zdjęcie udostępić?
Moim zdaniem jest to rozbój w biały dzień. W takiej sytuacji mogą każdemu wysyłać takie pisma bez pokrycia, a ludzie będą placic-trzeba łatać dziurę budżetową- bo tylko po to ta instytucja została stworzona.
Drugie pytanie: Jesli odmówię przyjęcia mandatu to sprawa trafi do sądu.Jakie są koszta takiej sprawy i czy to ja jako oskarżony muszę pokrywać koszty sądowe czy tylko zapłacę ten mandat ?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 07, 2013 23:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W piśmie napisali mi że dostanę 6pkt i 300 pln jeśli się przyznam albo 500 pln bez punktów jeśli nie wskażę kierowcy. A ja bez zdjęcia nie mogę wskazać bo przecież nie mogę nikogo bezpodstawnie oskarżać Zdjęcie mi zrobiono o 5 rano i byłem zmęczony- wracaliśmy z długiej trasy
ITD handluje punktami 6pkt za 200zł to dobra cena a tak na poważnie to jest to patologia według mnie. Mi w kwietniu przyszed mandat, a w sumie to mamie bo na nią stał R200, na 200zł i 4pkt karne bądź 300zł bez wskazywania kierowcy tyle że ja miałem w piśmie zdjęcie. A zdjęcie zrobiła mi straż miejska w Porębie. Mandat Wziąłem na siebie i spłacam po 50zł
Drugie pytanie: Jesli odmówię przyjęcia mandatu to sprawa trafi do sądu.Jakie są koszta takiej sprawy i czy to ja jako oskarżony muszę pokrywać koszty sądowe czy tylko zapłacę ten mandat ?
W przypadku wygranej możesz złożyć wniosek o obarczenie kosztami przegranego w sprawie. Ale jest mała szansa, ze ITD przegra. Pewnie zdjęcie cyknęli, tylko drukować się nie chce
Pewnie zdjęcie cyknęli, tylko drukować się nie chce
ITD z załozenia nie wysyła fotografii bo bardzo często sa nieczytelne jak również często nie można jednoznacznie okreslić czy twoje wykroczenie jest na fotce. Słyszałem o sprawie że na fotce były dwa auta i oba dostały pisma ale jeden był mądry i udał się do ITD gdzie sprawę wyjaśnił i kara go ominęła a drugi nie bawiąc się zapłacił bez punktów (wiem od gościa który się wywinął że obaj popełnili wykroczenie ale z fotki to nie wynikało )
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
chore panstwo tez mi 2 dni temu cykknol fotke... Gdzies kiedys slyszalem plotki ze te mandaty z zoltych puszek nie maja pokrycia i nie ma co sie nimi przejmowac moze ktos cos o tym slyszal? bo kurde 4 stowy bulic i te punkty
Gdzies kiedys slyszalem plotki ze te mandaty z zoltych puszek nie maja pokrycia i nie ma co sie nimi przejmowac moze ktos cos o tym slyszal?
no wlaśnie, też to gdzieś słyszałem ale podobno dotyczy to tylko radarów straży miejskiej..Jak ktos ma jakieś pewne info na ten temat to miło by bylo gdyby podzielił się wiedzą
Ja na razie nic z moim mandatem nie robię. Nie odpowiedziałem im, zobaczymy co będzie dalej
ADI-mistrzu, Pipczy tobie w zależności jakie radar stoi i informuje ze jest akurat jakiś rada w pobliżu
Za 200zl to jedynie dobry może być na stacjonarne radary ale nie pistolety typu Iskra i temu podobne. Ja poluje na Valentine one lub Beltronica coś tylko na to trzeba z 2.000zl uzbierać Ale sprzęt rewelacyjny w działaniu
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Pierdoły testowałem od 200 zł do 2 k miałem valentine i był niewiele lepszy od tego co mam teraz . Iskra 500 metrów maszt 800 co w zupełności wystarczy
Zwykłego Whistlera GT 130 i co najlepsze miałem beltronics za 7 stówek i whistler działa lepiej tak samo cobre 9700 też whistler działa lepiej bo wykrywa ze 300 metrów te w mieści fotoradary takie długie żółte słupy a żaden z powyższych nawet nie piszczał.
Poza granicami nie testowałem , tylko cobre miałem i na słupy działała tak samo jak w Polsce w Niemczech .
Na rok jeżdzę około 30 tys km i Ci powiem że przez ostatnie 3 lata nic nie przyszło za to pare razy zdażyło mi się ze 130 na 70 hamowanie zgadnij czemu.
widzisz te antyradary nie wszędzie się sprawdzają, mnie w mieście na laserowego złapali zanim ich zobaczyłem. ponad 500 metrów bylem od nich. na cb nikt o nich nie mówił bo noc była i droga pusta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum