Wysłany: Wto Maj 02, 2017 16:56 [R214] Który z tych dwóch czujn. temp. płynu będzie pasowowa
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1996
Witam.
Zamówiłem na allegro czujnik temperatury do rover 214 ale nie pasuje ( kiedys już mnie ostrzegał jeden forumowicz jak chciałem czujnik kupić, zamówiłem inny, teraz zamawiałem znowu z allegro i zapomniałem, kupiłem i nie pasuje ajjj... )
Gość mi z tej firmy na wiadomość, że nie pasuje wysłał:
W załączniu parametry 2 zastosowanych w tym modelu czujników,
I tak"
Czunik nr 1.
Klucz 19, gwint M12 x 1.5
Czunik nr 2
Klucz 22, gwint M12 x 1.5
Pasuje mi długość gwintu pierwszego i sposób przykręcania drugiego, osobno mi " śmierdzą "
Patrząc po kształcie wtyczki ten czarny jest od ECM, a ten drugi od wskaźnika na zegarach. Swoją drogą oba maj taki sam gwint więc fizycznie powinny pasować zamiennie, tylko wtyczka inna i pewnie charakterystyka.
Czujnik na komputer i wentylator (brązowy)
Czujnik temperatury płynu chłodzącego (ECT sensor) brązowy
dostarcza sygnał, który umożliwia określenie temperatury silnika, gdy czujnik ulegnie awarii podawane są wartości zastępcze z czujnika oleju silnikowego.
Nie jest to widoczne dla kierowcy ale zapisują się informacje o błędzie.
do numeru VIN 522572 MEK100060
od numeru VIN 522573 MEK100170
Numery OE
EPS: 1.830.248
FAE: 33595
JAGUAR: LHE 1600AA
KW: 530 248
LAND ROVER: MEK100060L
ROVER: GTR206
ROVER: MEK100060
SAGEM: 70415A
Gwint M12x1,5
Są identyczne między VVC i MPI
Moment dokręcenia czujnika 6 Nm.
Uszczelka MDY100080. lub zwykła,
miedziana lub aluminiowa o średnicy wew. 12 mm.
Napisałem mu że ten czarny to mi odpowiedzieli, że niestety go w ofercie nie mają, jakbym chciał kupić jeszcze jeden a chce żeby mi wymienili. Z tego to chyba nic nie będzie i będę musiał kupować nowy.
Ten czujnik który podałeś MEK100060 pasuje, kiedyś taki zamawiałem i był dobry, zostaje mi tylko zamówić na nowo czujnik.
Kupiłeś przez internet ? Masz 14 dni na odstąpienie od umowy kupna czytaj zwrot nieużywanego towaru bez podania przyczyny i 30 dni na wysłanie go sprzedawcy.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Napisz więcej, dlaczego działa lepiej niż ten brązowy i w jaki sposób to stwierdziłeś.
Khonju napisał/a:
Tylko mam czujniki miejscami zamienione.
Oczywiście, bo inaczej by nie pasowały wtyczkami.
Podsumowując masz czujnik temperatury od komputera wkręcony w miejsce czujnika na zegary a czujnik na zegary wkręcony w miejsce czujnika na komputer ?
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum