Wysłany: Nie Gru 16, 2018 23:01 [Streetwise 1,4 -2005] sonda lambda
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2005
Przymierzam się do wymiany sondy lambda przed katalizatorem, ponieważ zdiagnozowałem jej nieprawidłową pracę. Oczywiście tematów na temat sond było sporo, ale wszystkie są już trochę stare. Chciałbym prosić Szanownych Forumowiczów o poradę jaką sondę kupić. Oryginał Denso około 320 zł, trochę drogo, może ktoś z Was ostatnio wymieniał i może polecić jakiś zamiennik? Może warto kupić używkę, są po 20-40 zł? BTW chyba słaby dostęp jest do tej sondy, jest wkręcona w kolektor od strony bloku, trzeba się brać za nią od spodu? Czy zwykły płaski klucz wystarczy?
[ Dodano: Nie Gru 16, 2018 23:01 ]
Zakupiłem używaną sondę, wydaje mi się, że również jest uszkodzona, tylko w inny sposób. Na mojej pojawiał się błąd składu mieszanki, sonda faluje, ale tylko jakąś minutę po rozruchu, później przestaje pracować. Zakupiona używka generuje dodatkowo błąd obwodu grzałki, silnik pracuje zdecydowanie gorzej. Napięcie na niej zmienia się dosyć przypadkowo, raczej stoi cały czas na 0,45V, przy przegazowaniu czasami się ruszy. kupiłem nówkę bosha (dedykowaną, nie uniwersalną), mam nadzieję, że moja diagnoza uszkodzonej sondy jest słuszna.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 16, 2018 23:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum