Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 79 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 08:17 [R200]Historyjka o wyciąganiu nagrzewnicy
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Jako, że nagrzewnica w moim autku jest zapchana zapragnąłem ją wyciągnąć i wyczyścić.
Grzebałem już przy wielu autach, ale takich patentów jak w R200 to jeszcze me oczy nie widziały.
Jak wiadomo nagrzewnica jest zamontowana w plastikowej obudowie za konsolą środkową i żeby się do niej dostać trzeba zdemontować tą właśnie konsolę.
Śrubka po śrubce okazuje się że trzeba zdjąć całą deskę rozdzielczą, dopiero po jej zdjęciu jest jako taki dostęp do obudowy nagrzewnicy.
I tutaj zrodził się wielki ogromny klops - odkręciłem wszystko co się da, pozdejmowałem zaczepy z obudowy nagrzewnicy i co się okazuje, skubana rasa trzyma się jeszcze w jednym miejscu - tyle, że po dokładnym obejrzeniu nie byłem w stanie zlokalizować tej jednej trzymającej całość śruby.
Po kilku godzinach namysłów, oglądań, próbowania wyrwania obudowy, konsultacji z osobami postronnymi podjąłem decyzję, składam całość do stanu sprzed rozłożenia
Plusem tego wszystkiego jest, to że poznałem trochę swoje auto od strony mechanicznej.
Minusem, że jak miałem zapchaną nagrzewnicę tak dalej ją mam, przy czym bez wyciągnięcia jej nie można jej wyczyścić tak bardzo jest zdewastowana.
Nawet jakby okazało się że trzeba wymienić nagrzewnicę, to i tak nie mogę tego zrobić bo w żaden sposób nie jestem w stanie wyciągnąć tej starej.
A że nie mam zamiaru w zimie jeździć w nieogrzewanym aucie powoli zaczynam myśleć o sprzedaży auta.
Do mechanika jechać nie chcę, bo mnie skasuje jak za zboże, a znając życie też nie znajdzie sposobu na wyciągnięcie tego ustrojstwa z obudowy.
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Sro Gru 01, 2010 00:11, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 08:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No widzisz trzeba bylo wcześniej zapytać, pewnie jest tu kilka osób, ktore się dobierały do nagrzewnicy w R200, a nawet jeśli nie to:
robisz klik tutaj:
http://rover800.gaima.co.uk/Rover800/Rave.iso
czekasz trochę aż przyjdzie
odpalasz to z demona
znajdujesz R200 i w repair manuals na stronie 1037 masz instrukcję obraskową
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum