Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 82 Skąd: Cieszyn
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 20:27 [R416] Ustawienie krzywek i wałka rozrządu w stosunku
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: wszystkie
Witam serdecznie
Czy ktoś moze mi pomóc??
Mam problem z ustawieniem krzywek, wałka rozrzadu wydech. w stosunku do koła na wale korbowym w Roverku 416Si 1,6 16v k16
Moze ktoś dysponuje zdjęciem w jakiej pozycji jest ułożony wałek.Na str. klubu nigdzie nie znalazłem informacji na temat ustawienia samego wałka.Cos mechanik poprzestawiał,chociaż znaki na kołach są ustawione poprawnie to samochód nie pali i sprawia wrażenie jak by zapłon był przestawiony.Bardzo proszę o pomoc,gdzie szukać informacji lub zdjęcia wałka rozrządu bo samochód stoi juz 4 tydzień na warsztacie.Bede wdzięczny za porade.
telis7@wp.pl //gg 8596855
Brt:Retusz tematu
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 28, 2010 00:42, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 20:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jeśli znaki sa poprawne, to raczej nie powinno być przekręcone (chyba że da się koło założyć w więcej niż jednej pozycji, ale to raczej bardzo mało prawdoporobne)
Może poprostu pozamieniali Ci przewody do świec, albo aparat zapłonowy przekręcili
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie jestem pewien jak to jest w roverze ale czy jest możliwość zamiany ssącego z wydechowym? Znam taki przypadek z składania pewnego citroena który miał podobne objawy
chyba ze kolega Telis ma roverka bez kopulki to sa wrecz identyczne, chociaz to jest 416 wiec pewnie zakopulkowany. Kola moga byc obrocone o 180st. Podsumowujac walki jesli chodzi o uklad krzywek sa identyczne i maja dwie mozliwosci zalozenia kol rozrzadu.
_________________ Above all, it's a Rover
Rover 820Si 96' & FSO 1500C 83' & MG ZS180 05' & Renault Espace IV 09'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum