Wysłany: Sob Lip 14, 2007 22:07 [R420] Problemy z alarmem ???
Typ: D Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam,
Nabylem kilka dni temu Roverka 420D z 96 roku.
Nie dostalem do niego pilotow - tylko 2 kluczyki.
Przy zamykaniu i otwieraniu drzwi z kluczyka kierunki sobie migaja.
Nie dzialalo mi w nim kilka rzeczy (ogrzewanie tylnej szyby, wycieraczka tylna, wycieraczki przednie w trybie przerywanym, klakson) wiec wzialem sie za naprawe i poszukiwanie "dziury w calym".
Znalazlem za skrzyneczka bezpiecznikow przeciety kabel (wg RAVE C16-2 kol. zolty).
Bez chwili namyslu wzialem lutownice i do dziela.
Usterki (poza klaksonem) zostaly tym samym usuniete i wszystko dziala.
Pojawil sie inny problem - w srodku auta wyje alarm (prawdopodobnie jesli klakson by dzialal tez by krzyczal).
Moze spotkal sie ktos z podobnym problemem ?
Ewentualnie jakies sugestie jak wylaczyc alarm i zostawic sam immobiliser ?
Kodu nie znam...
Z gory dzieki za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 28, 2010 19:48, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lip 14, 2007 22:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
w srodku auta wyje alarm (prawdopodobnie jesli klakson by dzialal tez by krzyczal).
że niby jak słychać takie ciche ijo ijo ijo to odzywa się immo i nie chcę Cię martwić, ale masz nieźle nachrupane w elektronice
normalnie jeśli słyszysz ten dźwięk, to alarm nie wyje, ale za to nie da się uruchomić auta więc, ktoś ewidentnie amputował w jakiś sposób immo, żeby się dało uruchomić bez pilota...
Cytat:
Ewentualnie jakies sugestie jak wylaczyc alarm i zostawic sam immobiliser ?
to się nie da raczej się da odwrotnie i chyba właśnie to masz
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Dokladnie slychac takie ciche ijo ijo.... ale silnik daje sie uruchomic bez problemu, niezaleznie od tego czy jest ten przeciety przewod polaczony czy tez nie.
trudno powiedzieć.... normalnie to się wciska guzik na pilocie...:(
piotreq napisał/a:
I jeszcze jedno - gdzie jest montowany klakson?
klaksony (dwa) są za przednim zderzakiem mniej więcej za zaślepkami na halogeny (albo halogenami), acz troszkę do góry i po wewnętrznej, da się przez te otwory dojrzeć
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Klaksony znalazlem i dzisiaj bede probowal je uruchomic.
A w takim razie gdzie jest immobiliser ?
Jest to jakas oddzielna "czarna skrzynka" czy jest wbudowany w skrzynke bezpiecznikow bo wydaje mi sie ze ten alarm odzywal sie wlasnie z tego miejsca ?
nie chcę Ci nakłamać, a nie pamiętam dokładnie, chyba centralka immo jest zintegrowana z centralka alarmu, ale nie jestem na 100% pewny. Jeśli chcesz mieć wszystko na tacy (tyle, że po angielsku) to ściągnij sobie RAVE, to naprawdę świetna instrukcja
http://rover800.gaima.co.uk/Rover800/Rave.iso
O super - fotka widze z RAVE'a
Szukalem i nie znalazlem a jednak jest wszystko w instrukcji
Juz klikam guziczek "pomogl"
Jeszcze jedno pytanie: czy odpale auto jak odlacze cala ta centralke ?
Jesli immo jest zintegrowane z alarmem i wszystko w tej skrzyneczce to po jej odlaczeniu powinien wylaczyc sie alarm immo slyszalny w srodku i o to mi wlasnie chodzi.
Jeszcze jedno pytanie: czy odpale auto jak odlacze cala ta centralke ?
Auto nie powinno dać się uruchomić.
Cytat:
Jesli immo jest zintegrowane z alarmem i wszystko w tej skrzyneczce to po jej odlaczeniu powinien wylaczyc sie alarm immo slyszalny w srodku i o to mi wlasnie chodzi.
Czy zle mysle ?
Nie mam pojęcia, czy będzie pikało, ale na pewno nie uruchomisz samochodu.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum