Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 21:25 [R416] Czy to popychacze?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: wszystkie
Witam serdecznie od jakiegos czasu dochodza dziwne dzwieki spod maski w moim Roverku...Jest to klepanie cos jakby zawory ale jak sie probuje wsluchac to wydaje mi sie ze dzwiek nie wydobywa sie z silnika:p, tylko troche wyzej tam gdzie wtryski itd...Generalnie sam nie wiem:D na "Luzie" dzwiek jest dosyc donosny ale pod czas jazdy nie jest az tak wyrazny..i tu jest pytanie co to za dzwiek skad i dlaczego?
Z Góry dziekuje za odpowiedz, Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 29, 2010 18:57, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 21:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie wiem moze jestem przewrazliwiony Fakt ze nie znam sie troche ale zeby tak glosno klepaly, Wczesniej nie spotkalem sie z takim czyms w Roverku byl taki dzwiek ale ustawal po jakims czasie a teraz caly czas klepie i klepie:P
a może spróbuj nagrać ten dźwięk (np. telefonem komórkowym, dyktafonem) i wstaw na jakimś darmowym serwerze (Rapidshare, wrzuta itp.)
... może wtedy ktoś Ci coś podpowie bardziej konkretnie jeśli to usłyszy , bo na chwilę obecną można sobie jedynie gdybać: wtryskiwacze, popychacze hydrauliczne, przedmuch na kolektorze itd.
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Oto Link zrobilem 15 sekundowy filmik format 3gpp, jak beda jakies problemy to dam z dyktafonu...Pozdrawiam
poczekajmy na wypowiedzi prawdziwych fachowców by mieć pewność
... jednakże moim zdaniem, to któryś z popychaczy hydraulicznych tak słychać ... jak dawno temu wymieniałeś olej w silniku?
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Olej wymienialem jakis tydzien temu mobil one polsyntetyk 10w40 robie to regularnie...kurcze sam juz nie wiem dzisiaj cos probowalem sie wsluchac, ale chyba nie ma sensu...
wydaje mi się, że powinieneś bardziej sprecyzować skąd ten odgłos dobiega ... jeśli nachylisz się nad silnikiem to na pewno rozpoznasz czy z listwy wtryskiwaczy jak wcześniej sugerowałeś czy też z okolic pokrywy zaworów ... (po prostu stań z lewej strony maski nachyl się tak, by głowa była "pomiędzy" pokrywą, a kolektorem ssącym) ..usłyszysz wtedy czy dźwięk wpada Ci do prawego czy lewego ucha
Okej, zrobie tak i powiem dokladnie co, jak skad i po co?:P Ale, wlasnie jak przykladam glowe to wydaje mi sie ze dzwiek jest pomiedzy kolektorem a listwa wtryskow, generalnie juz sam nie wiem bede sluchal jutro godzine az dojde do jakichs wnioskow:P:P ale zeby wtryskiwacze az tak mocno klepaly to jest w ogole mozliwe?
Jest pewna metoda ustalania gdzie stuka-puka. Uruchamiasz silnik.
Robisz najprostszy w swiecie stetoskop - bierzesz srubokret, metalowym koncem dotykasz do silnika jednoczesnie drugi koniec wsadzasz sobie w ucho.
Przesuwajac twoj "stetoskop" szukasz w ktorym miejscu lomocze najglosniej.
Mozna sie poczuc jakbys byl w srodku silnika
Co prawda w samochodzie tego nie probowalem ale w motocyklu bardzo latwo tak ustalic czy wala zawory czy np. lancuszek rozrzadu.
_________________ Marcin
R25 1.4 Impression 2 ('02r)
... ale zeby wtryskiwacze az tak mocno klepaly to jest w ogole mozliwe?
i właśnie o to chodzi, że moim zdaniem raczej nie ... wtryskiwacz raczej "zawiesi" swoją pracę niż będzie tak walić
[ Dodano: 12 Wrzesień 2007, 17:52 ]
rada ze "stetoskopem" udzielona przez kolegę mt jest jak najbardziej na miejscu
nawet nie pomyślałem, by Ci o tym napisać , a sposób jest przecież stary jak świat
Dobra Chłopaki wielkie dzieki pocwicze cos i napisze jak mi poszlo...Pozdrawiam
[ Dodano: 12 Wrzesień 2007, 23:44 ]
To chyba jednak popychacze tak wala...w sumie to chyba tylko jeden cylinder wiec bede musial 4 kupic...
Tak na marginesie jestem Laikiem w sprawach zwiazanych z silnikiem:P Czy szklanki to sa te popychacze? Czy to calkiem co innego...tylko prosze nie zrywac bokow heheh:p
Jakie sa koszta popychaczy jakbym chcial kupic tylko 4 sztuki i ile wyjdzie z robocizną..Z gory dzieki za odp...
Sprawdze jeszcze jutro dokladnie i sie upewnie, czy to aby na pewno to:)
Pozdrawiam
[ Dodano: 13 Wrz 2007 11:07 ]
Dokladnie dzisiaj jeszcze sprawdzilem metoda "srubokretowa" i ewidentnie slychac ze to cos w silniczku, dzwiek dochodzi z pierwszego cylinderka od prawej jest dosyc donosny, wiec nic innego mi nie pozostaje jak kupic to co trzeba:D
Tak na marginesie jestem Laikiem w sprawach zwiazanych z silnikiem:P Czy szklanki to sa te popychacze? Czy to calkiem co innego...tylko prosze nie zrywac bokow heheh:p
Szklanki = popychacze
Luk88 napisał/a:
Jakie sa koszta popychaczy jakbym chcial kupic tylko 4 sztuki i ile wyjdzie z robocizną..Z gory dzieki za odp...
Ceny popychaczy znajdziesz na www.tomateam.pl
Ile z robocizną... nie mam pojęcia.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum