Poszukuje serwisu w okolicach Kielc,ogólnie świętokrzyskiego gdzie zajmą się szybko pilotem
Znalazłem jeden nawet były ASO Rovera ale stwierdzili ze nie ma możliwośći immo kodu odczytać,zaprogramować pilota mogą ale muszą najpierw VIN i po nim choc wiadome ze to 3TXB LUKAS i po co im vin do dopasowania pilota?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 08, 2007 16:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wiedzą, wiedzą bo sam tam programowałem i nawet się udało Do tego czasu chyba ... wiedzieli słabo
W każdym bądź razie mają komputer - całą stację roboczą i są w stanie z roverkiem zrobić prawie wszystko.
VIN powinieneś mieć na przedniej ścianie grodziowej silnika nabity, oprócz tego w dowodzie. Gościowi dajesz wszystkie kluczyki jakie masz od autka i powinien sobie z tym już dalej radzić. Cała operacja w moim przypadku trwała z pół godzinki, w tym 15 minut szukania złącza serwisowego . Pan z obsługi klienta powiedział, że jak się nie uda to gratis bedzie wszystko Doprogramowanie TXB kosztowało około 90 zł.
Teraz za samo programowanie zawołali 100,bez kodu immo bo nie ma takiej możliwości, VIN żaden problem mogę podać,nawet podałem i czekam na odpowiedź czy mi znajdą takiego pilota i ile za niego zaśpiewają. Mam jednego i bez immo kodu miałem nie dorabiać bo autko z tego roku posłuży jeszcze z 5 lat myśle nieopłaca się ale ostatnio żona miała problem z zamknięciem z pilota i otwarciem(dziwne ze jej się to zdarzyło w moich rękach działa bez zarzutu:-))
Pytanko do Damiana a co z kodem immo?Znaleś, zczytali Ci, mieli taką możliwość
Pytanko do Damiana a co z kodem immo?Znaleś, zczytali Ci, mieli taką możliwość
Oczywiście, że czterocyfrowy kod immo odczytują! Nie ma żadnego problemu, wystarczy otworzyć odpowiednią zakładkę w programie serwisowym, ponieważ te opcje są odpowiednio pogrupowane. Najlepiej pojechać do nich i osobiście przypilnować "fachmana" włącznie z pomocą w języku angielskim, bo niestety aplikacja anglojęzyczna jest (co nie powinno dziwić a zdarza się, że sprawia trudności...) Nie ma także problemu żeby "aktywnie" uczestniczyć w tej przygodzie wraz z mechanikiem, który, co tu ukrywać - dosyć rzadko zapewne takie usługi wykonuje.
Poza tym, nie pytaj się o pilota tylko o doprogramowanie. Samego pilota możesz łatwo kupić używanego, nowy jest cholernie drogi i już znacznie bardziej się opłaca kupienie go w Anglii z wysyłką do Polski niż przez serwis.
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Nie Gru 09, 2007 19:21
Generalnie numeru VIN nie potrzeba do tego rodzaju operacji wogóle (programowanie pilota jak i zczytanie kodu immobilizera lub jego zmiana) chyba komuś umiejętności zabrakło
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
VIN w przypadku R2xx >96 potrzebny jest byłemu autoryzowanemu serwisowi pewnie z powodów formalnych i bez niego mogą nie mieć ochoty nic robić... Mnie też prosili.
Ale dajcie spokój, przecież VIN to prosta sprawa i tyle, i każdy Roverek go ma.
Wysłany: Nie Gru 09, 2007 19:38
Powiem tak VIN jest potrzebny jeżeli ktoś nie bardzo radzi sobie z obsługą Teestbooka i tyle
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Nie Gru 09, 2007 19:44
przemo nie do końca z tobą się zgodzę . w Niektórych modelach jest potrzebny vin, a poza tym jeśli przyjedzie klient masz prawo zawołać dowód wraz z numer , aby potem nie być oskarżony o jakieś przestępstwo przecież ujwaniasz informacje nie jawną . A w tym konkretnie przypadku serwis ściemnia pewnie zwolnili chłopaka co to robił , i teraz jest englisz ist izzy
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Wysłany: Nie Gru 09, 2007 19:51
Z wszystkim się z tobą zgodzę co do okazania się dokumentami itp. ale do samego odczytu lub programowania pilotów VIN można zignorować ,a co umiejętności obsługi sprzętu to podejrzewam że jest tak jak mówisz
Wysłany: Nie Gru 09, 2007 19:56
Bo w Boschu z regóły z alarmem i immobilizerem w Roverze mają problem
sprawa załatwiona,kupiłem pilota na allegro(90zł),w byłym ASO w Kielcach zaprogramowałem pilota i dostałem kod do immo(100zł),sprawa ma się tak że ludzie z obsługi klienta nie bardzo wiedzą co może zrobić warsztat,gość migiem uporał się,10 min, nie dłużej-sprawdził działajacego, zakodował nowego i kod immo zczytał,
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 125 Skąd: Krak-uff
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 19:18
jaro92 napisał/a:
kupiłem pilota na allegro(90zł)
Jak sprawdzić kupując używanego pilota, że jest sprawny i bedzie można go zaprogramować?
jaro92 napisał/a:
sprawa załatwiona,kupiłem pilota na allegro(90zł),w byłym ASO w Kielcach zaprogramowałem pilota i dostałem kod do immo(100zł),sprawa ma się tak że ludzie z obsługi klienta nie bardzo wiedzą co może zrobić warsztat,gość migiem uporał się,10 min, nie dłużej-sprawdził działajacego, zakodował nowego i kod immo zczytał,
Zabawne, ja też byłem dziś w Kielcach (EuroAuto czyli serwis Daewoo?) z moim zapasowym pilotem
Wizyta tylko połowicznie rozwiązała problemy (zapasowy pilot nie synchronizował po wymianie baterii, ale też możliwe że nie działał już wcześniej). Okazało się, że zapas do wyrzucenia i czeka mnie kupno drugiego pilota i programowanie.
Zostałem tylko z jednym działającym pilotem, na szczęście odczytali mi kod KAC
Cała wizyta kosztowała mnie też 100zł + benzyna. Przy okazji zrobili mi też diagnostykę SRS bo czasem mrugała kontrolka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum