Wysłany: Nie Sty 04, 2009 12:13 [R400] Kłopoty z hamulcem na śliskiej nawierzchni....
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
witam
zauważylem takie zjawisko w swoim roverku...,otóż wczoraj jadąc na śliskiej nawierzchni, podczas hamowania ,zaczęło sie dziać coś dziwnego...hamulec już przy dość lekkim naciśnięciu//jak przy dojezdzaniu do skrzyżowania//,reagował w ten sposób ,że czuć było ogromne drgania na pedale hamulca,głośne tarcie ,a efektywność hamowania dawała dużo do życzenia
z kolei przy kontakcie z czarną nawierzchnią //nie oblodzoną itd//zachowuje sie normalnie,nie trze,nie ma drgań... //pozatym,że jest dość miękki,głęboki//..
czy ktos może nakierować na przyczyny??
z góry dziękuje za odp
pozdrawiam
_________________ yo
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Mar 06, 2011 23:02, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 12:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
tak działa ABS a efektywność hamowania na lodzie zawsze pozostawia duzo do zyczenia
_________________ Pozdrawiam - Brt
Thrillco [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 12:17
pytanie...czy masz zimówki?
czy sprawdziłeś stan-płynu hamulcowego, kolcków i tarcz?
czy wiesz jak działa ABS? bo drgania przez Ciebie opisane to dośc typowe objawy działania właśnie tego systemu. jesli jednak latasz na letnich czy tez wielosezonowych oponach to na oblodzonej naweirzchni...no efektu nie ma...na zimówkach bedzie z reszta na lodzie niewiele lepszy. Na suchym depnij w hamulec zdecydowanie i do końca a powinno się dziac to samo co na tym lodzie tylko efekt bedzie oczywiście bardziej brutalny że tak powiem.
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 12:33
panowie rekord świata w szybkości odpowiedzi:)
szczerze mówiąc posiadam to autko od niedawna ,we wcześniejszym nie miałem "abs",tu tak przypuszczalem ,że może to "on" włącza sie tak szybko ,niemniej mam wrażenie,że reaguje za troche za szybko//wręcz nie czułem sie za bezpiecznie na drodze//....,no i z tym dzwiękiem, szarpaniem,tarciem...nie wiem ,co o tym myśleć .
kupiłem go na zimówkach,z tym,że nie są pierwszej jakości...jutro podjade gdzieś do warsztatu ,niech ktoś kto ma na codzień doczynienia z "abs"sam oceni
dziękuje za waszą expres reakcję.
pabloroverek, wyjedź na odśnieżoną drogę depnij mocno i jak będzie takie same drganie to znaczy że ABS.
Albo wjedź na śnieg depnij mocno do zatrzymania się samochodu i zobacz na ślady. Jak masz przerywany ślad tzn. kawałek tak jakby koło się ślizgało a kawałek jakby jechało to znaczy że ABS działa.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum