Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 19:59 [R All] Preparat do usuwania rdzy
Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam,
Szukam jakiegoś dobrego preparatu do usuwania rdzy.
Kiedyś na Discovery Channel widziałem program "Wheelers Deelers" i tam był taki preparat który po 3 godzinach usuwał rdzę i zostawiał gołą blachę (o ile jeszcze taka była).
Bardzo by mi się takie coś przydało. Może ktoś już kożystał podobnego i dobrego preparatu?
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Ostatnio zmieniony przez des Wto Sie 23, 2011 22:14, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 19:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
des, kup sobie fosol - 35-36% kwasu fosforowego.
poszukaj info na jego temat.
mi pomógł przy wymianie amorów a rdza na śrudbie i w gwincie była taka że szkoda gadać
p.s. wszystko zależne jest od tego co potrzebujesz odrdzewić.
Generalnie w bajki nie wierze odnośnie preparatów które zostawiają goła blachę. to musiał chyba być 100% kwas szczawiowy który jest mocniejszy od fosforowego ale wątpie w to bardzo mocno. Zresztą nawet nie wiem czy występuje takowy w ogólnej sprzedazy i jakie są jego skutki działania na rdzę w takim stężeniu.
plemaster, kup go jako odbiorca detaliczny i jeszcze w Polsce.
może i są takie środki, ale biorąc pod uwagę "nasz" rynek - to pewnie nawet jak byś znalazł taki w sprzedaży to ciekawe ile on będzie kosztował.
Podałem alternatywę w postaci Fosolu, kosztuje 15-20 pln w sklepie budowlanym.
p.s. zaraz sobie poszukam czegoś...
[ Dodano: Sro Sie 24, 2011 10:03 ]
trochę mnie to zaskoczyło...
Najlepszy do usuwania rdzy jest papier ścierny. Jeśli zdecydujesz się na fosol, to pamiętaj aby po jego zastosowaniu dokładnie przemyć odrdzewiane miejsce wodą (tak, tak) - w przeciwnym razie rdza zaatakuje ze wzmożoną siłą. Potem możesz wytrzeć czyszczone miejsce do sucha i przemyć benzyną ekstrakcyjną.
Jako że rdzy nigdy nie uda się usunąć w 100%, na oczyszczone i odtłuszczone miejsca stosuję zamiennie RC900 albo R-Stop. Na to w zależności od potrzeb kładę lakier wierzchni albo szpachlówkę, 2-składnikowy podkład wypełniający i lakier. Po kilku dniach poleruję miejsce odcięcia papierem wodnym o gradacji 2000 a następnie całość pastą polerską Auto-Max
Do odrdzewiania możesz wypróbować jeszcze takie cuda: 1 i 2.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum