Otrzymalem na firmowy adres email wiadomosc, bardzo wulgarna z wyzwiskami... Pytanie czy mozna cos z tym zrobic??
chodzi mi czy moge gdzies to zglosic tak zeby gosciu mial problemy?? sam szybko ustalilem ze to gosc z gdyni i jezdzi fordem focusem nawet rejstracje mam. Czytajac jego wypowiedzi w internecie to raczej po wszystkich jezdzi i przydalo by sie takiego czlowieka ustawic do pionu.
Jakies propozycje??
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 15:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie myślę żeby cokolwiek pomogło na takiego człeka oprócz pożądnej pały w łeb
gdybym mial blizej
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
fearless [Usunięty]
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 16:12
A czy tu nie działa prawo tak samo jak w przypadku "obraźliwych sms" W przypadku "sms" - zgłasza się taką sprawę na Policję i ona się tym zajmuje. Takie tylko moje przemyślenia. trzeba poczekać na wypowiedzi specjalistów - Wild Zetes Co Wy o tym sądzicie
Przeczytaj to. Co z tym zrobisz zależy tylko od ciebie.
--------------------------------------------------------------------------------
Mamy tu do czynienia przede wszystkim z naruszeniem dóbr osobistych z Art. 23 i 24 Kc gdzie zadośćuczynienia można dochodzić w sądzie cywilnym, ale mamy też - moim zdaniem - do czynienia z przestępstwem z Kk:
Cytat:
Art. 216. § 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła,
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Proszę zawiadomić policję o zaistniałej sytuacji a przede wszystkim administratora strony.
Nie wiem jak podejdzie do tego policja, ale spróbować zawsze warto.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
michone prosze o kontakt na PW lub gg moge Ci udzielic wyczerpujacej informacji po godzinie 20-ej bo teraz mam najazd Szwedow /goscie ze Szwecji/
[ Dodano: Wto Lip 28, 2009 20:04 ]
blad po godzinie 21-ej
[ Dodano: Wto Lip 28, 2009 22:24 ]
michone - po krotce sprawa przedstawia sie w sposob nastepujacy :
tak jak napisal juz staf zachowanoie sie nadawcy tego obrazliwego emaila napewno wyczerpuje znamiona przestepstwa okreslonego w art.216&2kodeksu karnego. Sciganie tego przestepstwa odbywa sie z oskarzenia prywatnego. Zatem jezeli zalezy Ci na tym aby nadawca tego emaila poniosl konsekwencje karne masz dwie drogi do podjecia w tym kierunku dzialan.
Pierwsza to zgloszenie tego faktu na policje, ktora z racji poczynionych przez Ciebie ustalen nie powinna miec trudnosci w ustaleniu tozsamosci tego brzydala.PO ustaleniu jego tozsamosci policja na podstawie art.488&1 kodeksu postepowania karnego powinna Twoje zawiadomienie przeslac do sadu i wtedy oczekujesz na stosowna informacje z sadu / chodzi o wyznaczenie terminu rozprawy/.
Druga droga to taka, ze we wlasnym zakresie ustalasz tozsamosc nadawcy emaila
/mozesz poprosic policje o pomoc w tym zakresie/ i jak juz bedziesz mial go ustalonego /imie, nazwisko, adres/ piszesz bezposrednio do sadu wniosek o jego ukaranie i po zlozeniu wniosku tez oczekujesz na informacje z sadu dotyczaca wyznaczenia terminu rozprawy.
Jezelio bedzie sytuacja taka, ze zlozysz zawiadomienie na policji pilnuj aby zlozone przez Ciebie zawiadomienie wyslali, po prostu dopytuj co sie dzieje w sprawie zlozonego przez Ciebie zawiadomienia. To na razie tyle. Jakbys cos chcial wiecej to prosze o kontakt za posrednictwem PW. Mozliwy je4st tez kontakt telefoniczny.
Jeszcze tylko jedno. Mozesz zadac rowniez z tytulu tego obrazliwego emaila zadoscuczynienia na drodze postepowania cywilnego.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 77 Skąd: Toruń
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 15:30
Kod:
Otrzymalem na firmowy adres email wiadomosc, bardzo wulgarna z wyzwiskami... Pytanie czy mozna cos z tym zrobic??
Porozmawiaj z firmowym informatykiem, jeżeli e-maile przychodziły na firmową pocztę do ciebie, to można ustalić (IP lub nazwę hosta) tego gagatka i dać te namiary Policji.
Może też się okazać, że wysyłał to w czasie swojej pracy ze służbowego komputera lub kolegi i też może mieć z tego tytułu nieprzyjemności u swojego pracodawcy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum