Wysłany: Pią Sie 21, 2009 09:16 [R214Si 103KM 97`] Buczenie w silniku
Witam
Jakiś czas temu zaobserwowałem taki oto objaw. Chwilę po odpaleniu z silnika zaczyna z niego dochodzić buczenie(może wycie nawet). Narasta stopniowo i po chwili zaczyna być bardzo głośne. Po pewnym czasie - kilka min. (silnik już się rozgrzeje) - zanika. Słychać to bardziej od strony rozrządu, ale raczej nie z samego.
Stąd też pytanie - co to może być? Może coś z samym rozrządem, ale nie sądzę (robiony pół roku temu). Ja tak sobie to skojarzyłem z termostatem - z uwagi na ustąpienie objawów po nagrzaniu silnika. Jest tam taka uszczelka - może to wibruje...
Pytam, bo to wycie/buczenie jest na prawdę głośne i tak na słuch "niezbyt zdrowe"
Będę wdzięczny za sugestie.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 09:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wycie, buczenie - nie klekotanie i nie dochodzi z okolic cylindrów/tloków, raczej niższe okolice rozrządu, termostat, może pompa wody (choć jest nowa).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum