Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 12:54 Sprzedaż auta a podatek od wzbogacenia?
Po jakim czasie od momentu kupna mogę sprzedać auto nie płacąc podatku od wzbogacenia?
Czy liczy się to od daty kupna czy rejestracji samochodu?
Słyszałem już różne zdania na ten temat.
Słyszałem również opinie, że jesli jest to jeden samochód i nie jest się handlarzem (czyli tak jak w moim przypadku) mogę sprzedać szybciej nie płacąc podatku.
Dzięki za pomoc
_________________ F.T.H8TER5 and join the music!
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 12:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Możesz sprzedać na drugi dzień nawet, a podatek zależy od DOCHODU ze sprzedaży. Jak sprzedasz drożej i nie udokumentujesz nakładów, pokrywających różnicę w cenie, to bekniesz dochodowy od różnicy cen
Pomógł: 50 razy Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 800 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 03:38
Ja sprzedawając samochód po 4 miesiącach wpisałem niższa wartość na umowie niż w momencie kupna, w rzeczywistości kwota była większa. I nikt się nie czepiał
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ja sprzedawając samochód po 4 miesiącach wpisałem niższa wartość na umowie niż w momencie kupna, w rzeczywistości kwota była większa. I nikt się nie czepiał
Dokładnie tak. Żeby nie zapłacić podatku dochodowego (19%), trzeba auto sprzedać za kwotę mniejszą/równą od ceny zakupu, a żeby sprzedać za cenę wyższą, trzeba czekać 6 m-cy
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Dziś odwiedziłem Urząd Skarbowy.
Podatku można nie płacić sprzedając auto po pół roku od daty kupna, jednak liczyć trzeba od ostatniego dnia miesiąca w którym auto zostało zakupione, ewentualnie sprzedając samochód wcześniej, należy rozliczyć się z tego w rocznym rozliczeniu podatkowym. Takie info uzyskałem.
Żeby nie zapłacić podatku dochodowego (19%), trzeba auto sprzedać za kwotę mniejszą/równą od ceny zakupu,
A jak to się ma do auta sprowadzanego? Czy do ceny auta mogę doliczyć koszty importu i rejestracji?
Np. auto=5000zl
przywoz=1000zł
koszt rej=1300zł
co razem daje 7300 zł.
Teraz chcę to auto sprzedać za 7300zł(nie minęło pół roku) to muszę zapłacic podatek czy nie?
Najprościej posłać kogoś kumatego do US i niech zapyta wprost
wiekszy problem jest ze znalezieniem kumatej osoby w US która rzetelnie odpowie na pytanie.
Najlepiej by było gdyby urzędnik dał mi na piśmie odpowiedz, żeby w przyszłości nie okazalo sie że mam niezapłacony podatek
Z doświadczenia wiem że takiej odp. na piśmie nie dostanę bożaden urzednik nie weżmie odpowiedzialności za to co mowi
Prawda jest taka, że jeśli kupiłem auto, a ono mi nie odpowiada, i chcę je sprzedać, to jeśli jest to w ciągu 6m-cy od kupna, to podatek będzie, bo działam na zasadzie - "kupiłem taniej - sprzedaję drożej" czyli wzbogacam się na handlu autami. Tyle na ten temat - czasem skarbówce umyka taki fakt, a czasem jest to podstawa do ścigania biednego petenta, więc lepiej zastanowić się 2x zanim sprzeda się auto....
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum