Witam.
Mam taki problem ze swoim Roverkiem, że max ile jedzie to ~163 km/h (mierzone gps). Z tego co wiem to vmax powinien być około 185.
Wie ktoś czego to może być przyczyna i jak temu zaradzić?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 20:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
przemas280283 [Usunięty]
Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 20:14
powiem tak moim lecialem 165 wiec co do twojego v-maxa to sprawdz podstawy zbieznosc,pasek czy jest odpowiednio naciagniety,itp.warto pojechac na komputer moze cos wyniucha.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 121 Skąd: Gliwice
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 00:23
Przyznam że ten wątek skłonił mnie w końcu do sprawdzenia v-max mojego Roverka, rok temu na standardowym filtrze powietrza i bez żadnych ingerencji w silniku poszedł 186km/h wg. GPS i licznika a że nie jechałem sam to nie chciałem ciągnąć więcej. Wczoraj sprawdzałem na filtrze stożkowym, wyczyszczonej przepływce i skróconym cięgnie od turbo o 5mm i nieco się zawiodłem. Jakbym nie deptał to od 175 prędkość rośnie leniwie i max co wytargałem to 191 wg. GPS i licznika, liczyłem że przynajmniej zbliżę się do 200. Z drugiej strony patrząc jak na prawie 200 tys. przebiegu to nie jest tak źle ale pewien niedosyt pozostał.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 272 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 12:34
Tak czytam sobie te opinie i muszę stwierdzić, że u mnie licznik dość przekłamuje. Sprawdzałem na dwóch GPS`ach i w obu przypadkach licznik pokazywał 120 a GPS`y ok 112.
Natomiast w kwestii V-maxa to jak kupiłem rova poszedł mi "licznikowo" 185. Teraz po wymianie turbiny (na używkę) i naprawie pompy wtryskowej z biedą "licznikowo" 170.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 14:17
mikimisz napisał/a:
Co do przepływki, próbować czyścić, zmienić (jaki koszt?)? I czy jej odpięcie pozwoli sprawdzić czy to jej wina?
Najpierw spróbój wyczyścić oczywiście - koszt benzyny ekstrakcyjnej
Potem jak nie pomoże to zakup przepływkę Boscha od Astry/ fiata i podmień sam wkład - najtaniej w stosunku do trwałości (oba tematy znajdziesz przez szukajkę). To wszystko oczywiście dopiero po zrobieniu tego o czym martens, pisała
Ja mam "gumiaki" 185/55 R15 na lato. Ktoś może porównywał prędkości przy różnych profilach opon
Ja mam 185/60 R15 i różnica między licznikiem a GPS jest 3-4 km/h
A V-max to niewiele ponad 160km/h
Z tym że u mnie jest ten problem że kręci do 4tys a czasami do konca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum