Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Sie 2010 Posty: 350 Skąd: Kozienice
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 16:34 [R400] Kod błędu 82
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam wszystkich.
Mam pytanko odnośnie błędu 82 w moim rumaku
Ostatnio zauważyłem duży apetyt na ropę wiec postanowiłem sobie po błyskać kodami
Co się okazało komp wysypał kod 82 czyli:
82 Czujnik podniesienia igły wtryskiwacza – uszkodzenie Przerwa w obwodzie, zwarcie do zasilania, zwarcie do masy, uszkodzony czujnik, uszkodzony CKP, uszkodzony ECM
Chciałbym się dowiedzieć co ewentualnie z tym fantem mam zrobić (wymiana,czyszczenie,sprawdzenie przewodów) nie wiem jak do tego mam się zabrać.
Może ktoś z Was miał styczność już z tą "chorobą" ?
Druga sprawa czy awaria tego czujnika ma wpływ na spalanie mojego auta ?
Po usunięciu usterki muszę podpinać kompa żeby wykasować ten błąd z pamięci ? czy może da radę zrobić to samemu metodą "50 razy stacyjka" ?
Z góry dziękuje za wszelkie informację na ten temat.
Pozdrawiam
Koju
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 16:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Sie 2010 Posty: 350 Skąd: Kozienice
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 17:19
Dzięki szoso420,sprawdzę przewody od tego wtrysku sterującego jeśli nic nie będzie wskazywać na uszkodzenie instalacji to chyba wtrysk się kończy powoli
Oczywiście skorzystam z porad Jugola również i przejrzę szczelność paliwową
Pozdro.
Wiec tak ....
Po oględzinach elektryki nie zauważyłem uchybień wzrokowych ale przewody paliwowe w stanie opłakanym ( guma sparciała,otulina w stanie rozkładu ) wymieniłem wszystkie przewody od wtryskiwaczy i skasowałem błąd w kompie (na razie nie wyskakuję ponownie)
Zobaczymy na trasie czy będzie poprawa w spalaniu.
Pozdro.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum